To jeden z moich ulubionych kawałków mięsa – nie wymaga długiego czasu marynowania ani przygotowywania. Polędwiczka szybko się piecze, jest soczysta i krucha, a co najważniejsze, można wykorzystywać ją na wiele sposobów.
Polędwica wieprzowa
Polędwica wieprzowa występuje jako wąski mięsień lędźwiowy (pochodzący z okolic grzbietu zwierzęcia, w tylnej części przylegający do schabu) o bardzo wysokiej jakości. Drobno-włóknista struktura sprawia, że mięso jest kruche i łatwe w obróbce. Nadaje się idealnie do:
- smażenia,
- grillowania,
- pieczenia,
- dań stir-fry.
Polędwicę najczęściej przeznacza się na befsztyki czy boeuf Strogonow. Jest wręcz idealna do szybkich dań. Zatem jeśli czas was goni, sięgajcie po nią bez obaw i zastępujcie nią inne kawałki mięsa, np. schab.
Polędwiczka to mięso bardzo chude, delikatne, bez kości i w związku z tym, dość drogie.
Sprzedawana jest w całości, ale zdarzają się mniejsze i większe, także łatwo wybierzecie kawałek idealny dla siebie (od ok. 300g do ok 2kg)
Jak przyrządzać
Polędwica posiada charakterystyczną perłową błonkę, którą należy usunąć przed przygotowaniem mięsa. Ma soczysty, czerwony kolor. Szybko się marynuje, ale równie szybko należy ją przygotować – grillować, piec, smażyć lub pokroić w plastry i użyć do dań stir-frie. Ponieważ jest bardzo chudym mięsem łatwo ją przesuszyć.
Ja polecam obsmażyć ją z każdej strony na gorącej patelni z odrobiną oleju ryżowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160°C na 15 minut, a po wyjęciu przykryć aluminiową folią i odstawić na minimum 10 minut. Wówczas soki równomiernie rozprowadzą się po mięsie, dzięki czemu będzie soczyste i kruche. Po przekrojeniu powinno być widać delikatnie różowe miejsce po środku polędwicy. Najlepiej utrzymywać temperaturę wewnątrz mięsa w granicach 60°C-70°C.
Jak przechowywać
Najlepiej, jeżeli polędwica leży w marynacie lub zalewie minimum 12 godzin w lodówce. Bez marynaty mięso w zależności od wielkości może leżeć w lodówce od 1 do 3 dni w temperaturze od 2°C do 6°C. W zamrażarce natomiast poleży w temperaturze -10°C do -18°C do 6 miesięcy, umyta, osuszona i szczelnie zapakowana. Pamiętaj, aby nie mrozić polędwicy w opakowaniu, w którym została kupiona – nie nadaje się ono do tego celu. Zawsze oznaczaj datę mrożenia – tak ci się tylko wydaje, że ją zapamiętasz.
Rady
Aby rozmrozić mięso najlepiej przełożyć je do lodówki i tam pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin. Innym sposobem jest zanurzanie owiniętego w folię spożywczą mięsa w letniej wodzie.
Kupując polędwicę sprawdź, czy nie jest obeschnięta, nie ma zmienionych kolorów ani nieprzyjemnego zapachu.
Jeśli macie taką możliwość, wybierajcie wieprzowinę ze znakami:
- PQS (Pork Quality Standard)
- QAFP (Quality Assurance for Food Products).
Podsumowanie
- chude mięso bez kości, czerwone
- waga ok. 300g – ok. 2kg
- szybko się przygotowuje
- przygotowywać w temperaturze 145-160°C
- łatwo przesuszyć
- mrozić do 6 miesięcy
Wstawic do piekarnika na ok. 20 min, jesli poledwica jest wieksza i gruba czas pieczenia mozna wydluzyc do 22-23 min.