Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym

Dania główne Dania z wieprzowiny

Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym

Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym

Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym

Polędwica wieprzowa to mięsień lędźwiowy o bardzo wysokiej jakości. Drobno-włóknista struktura sprawia, że mięso jest kruche i łatwe w obróbce. Nadaje się idealnie do smażenia, grillowania i pieczenia. Polędwicę najczęściej przeznacza się na befsztyki, tatar czy boeuf Strogonow.


Ten przepis nadaje się idealnie na wykwintny obiad lub kolację lub lunch do pracy. Jak tylko wolicie, ale z pewnością zrobicie go szybko i zyskacie uznanie gości. Świetne, gęste porto, musztarda Dijon (swoją przywiozłam z Francji i przyznaję, jest nieporównywalnie lepsza od tych polskich. Dlatego jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak musztardy diżońskiej, szukajcie w sklepach tej importowanej z Francji. Gwarantuję, w naszych sklepach znajdziecie ją, jak tylko dobrze poszukacie.

Sos figowy z porto - do mięs i wędlin

Sos figowy z porto

5.0 from 1 reviews
Zapisz Drukuj
Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  25 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 10 orzechów pekan
  • 4 łyżki startego Parmezanu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • sól
Sos figowy
  • 200ml porto
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 8 suszonych fig (lub 4 świeże)
Przygotowanie
Polędwica
  1. Polędwicę natrzyj drobnoziarnistą solą. Orzechy, parmezan, musztardę i sos Worcester zmiel w blenderze. Miel do osiągnięcia pożądanej grubości orzechów (jeśli będą mocniej zmielone, skorupka będzie lepiej przylegać do mięsa).
  2. Powstałą masą obłóż polędwiczkę, umieść w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Doprowadź do zrumienienia skorupki.
  3. Wyjmij polędwicę, nakryj ją delikatnie folią aluminiową i pozostaw do odpoczęcia przez 15 minut.
Sos figowy
  1. Na patelnię wsyp cukier, dodaj pokrojone w półplasterki figi i zalej porto. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i czekaj aż wino odparuje. Kiedy sos zgęstnieje, a wino zredukuje się, odstaw patelnię.
  2. Polędwicę pokrój na plastry o grubości ok. 2cm i polej sosem figowym. Można podawać z ulubioną kaszą lub purée.
3.3.3077

 


2 komentarze

« Czerwone curry z kurczakiem
Zupa porowa z wieprzowym mięsem mielonym »

Comments

  1. AniaKuchcik says

    28 maja, 2019 at 1:09 pm

    Pyyyycha!

    Odpowiedz
  2. Ola Krasińska says

    27 lipca, 2020 at 9:29 am

    Dziękuję! Cieszę się, że danie smakowało 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    

    Strefa na Dolnych Młynów – miejsce ponadczasowe

    Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

    Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

    Muffinki z batatami i boczkiem

    Muffinki z batatów i boczku

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in