Polędwica wieprzowa to mięsień lędźwiowy o bardzo wysokiej jakości. Drobno-włóknista struktura sprawia, że mięso jest kruche i łatwe w obróbce. Nadaje się idealnie do smażenia, grillowania i pieczenia. Polędwicę najczęściej przeznacza się na befsztyki, tatar czy boeuf Strogonow.
Ten przepis nadaje się idealnie na wykwintny obiad lub kolację lub lunch do pracy. Jak tylko wolicie, ale z pewnością zrobicie go szybko i zyskacie uznanie gości. Świetne, gęste porto, musztarda Dijon (swoją przywiozłam z Francji i przyznaję, jest nieporównywalnie lepsza od tych polskich. Dlatego jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak musztardy diżońskiej, szukajcie w sklepach tej importowanej z Francji. Gwarantuję, w naszych sklepach znajdziecie ją, jak tylko dobrze poszukacie.
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 10 orzechów pekan
- 4 łyżki startego Parmezanu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu Worcester
- sól
- 200ml porto
- 2 łyżki brązowego cukru
- 8 suszonych fig (lub 4 świeże)
- Polędwicę natrzyj drobnoziarnistą solą. Orzechy, parmezan, musztardę i sos Worcester zmiel w blenderze. Miel do osiągnięcia pożądanej grubości orzechów (jeśli będą mocniej zmielone, skorupka będzie lepiej przylegać do mięsa).
- Powstałą masą obłóż polędwiczkę, umieść w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Doprowadź do zrumienienia skorupki.
- Wyjmij polędwicę, nakryj ją delikatnie folią aluminiową i pozostaw do odpoczęcia przez 15 minut.
- Na patelnię wsyp cukier, dodaj pokrojone w półplasterki figi i zalej porto. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i czekaj aż wino odparuje. Kiedy sos zgęstnieje, a wino zredukuje się, odstaw patelnię.
- Polędwicę pokrój na plastry o grubości ok. 2cm i polej sosem figowym. Można podawać z ulubioną kaszą lub purée.
Pyyyycha!
Dziękuję! Cieszę się, że danie smakowało 🙂 Pozdrawiam!