Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami

Dania główne Dania z wieprzowiny

Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami

Polędwica w sosie winno-kaparowym

Polędwica w sosie winno-kaparowym

Pełen aromatów, sycący sos świetnie smakujący sam, jak i dodatek do makaronu lub ziemniaków.

Oliwa truflowa świetnie podbija smaki, ale nie warto dodawać jej na początku gotowania – straci swój aromat. Najlepiej dodać ją na kilka minut przed podaniem i podgrzać w daniu – to wzmocni jej smak i aromat, a na tym przecież zależy nam najbardziej.

Dobra rada zatem jest taka – nie marynujcie w oliwie truflowej, dodajcie ją do sosu i podajcie gorące, aromatyczne danie. Ja proponuję z pikantno-słodkimi frytkami.

Frytki z batatów przygotuj korzystając z tego przepisu.

Zapisz Drukuj
Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  20 min
 
Składniki
  • polędwica 300g
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 150ml białego wina
  • 8 średnich pieczarek
  • 2 szalotki
  • ok. 20 małych kaparów
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Na patelni rozgrzej masło i olej, obsmaż polędwicę z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj wino i gotuj do odparowania. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, kapary i śmietankę.
  2. Włóż na patelnię powtórnie polędwicę, dodaj sól, świeżo mielony pieprz i oliwę truflową. Duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  3. Polędwicę pokrój w plastry i wymieszaj z sosem.
3.3.3077

 

 


Leave a Comment

« Schab wieprzowy z sosem grzybowo-jabłkowym
Pâté z jabłkiem i galaretką z żubrówki »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « Gru    

    Sos orzechowy (z orzechów arachidowych)

    Rozgrzewający krem dyniowo-jabłkowy z żytnimi grzankami

    Historia zupy i rozgrzewający krem dyniowo-jabłkowy z żytnimi grzankami

    Boeuf Bourgignon

    Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in