Pełen aromatów, sycący sos świetnie smakujący sam, jak i dodatek do makaronu lub ziemniaków.
Oliwa truflowa świetnie podbija smaki, ale nie warto dodawać jej na początku gotowania – straci swój aromat. Najlepiej dodać ją na kilka minut przed podaniem i podgrzać w daniu – to wzmocni jej smak i aromat, a na tym przecież zależy nam najbardziej.
Dobra rada zatem jest taka – nie marynujcie w oliwie truflowej, dodajcie ją do sosu i podajcie gorące, aromatyczne danie. Ja proponuję z pikantno-słodkimi frytkami.
Frytki z batatów przygotuj korzystając z tego przepisu.
Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
- polędwica 300g
- 100ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 150ml białego wina
- 8 średnich pieczarek
- 2 szalotki
- ok. 20 małych kaparów
- 3 łyżki oliwy truflowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej masło i olej, obsmaż polędwicę z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj wino i gotuj do odparowania. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, kapary i śmietankę.
- Włóż na patelnię powtórnie polędwicę, dodaj sól, świeżo mielony pieprz i oliwę truflową. Duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Polędwicę pokrój w plastry i wymieszaj z sosem.
Dodaj komentarz