Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Piwne calzone z kurczakiem

Dania główne Przekąski

Piwne calzone z kurczakiem

Calzone z kurczakiem

Calzone z kurczakiem

Piwo albo się lubi, albo nie. W tym przypadku lepiej być w grupie zwolenników złocistego napoju, bo ciasto na to obłędne calzone wynosi na szczyty doskonałości.

Świetnie współpracuje z drożdżami, ciastu daje delikatność i puszystość, ale nie pozostawia gorzkiego posmaku.

Warto lubić piwo i zrobić z nim włoskie, pizzowe pierogi. Szczególnie polecam na niewielkie przyjęcia i weekendowe obiady. Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, posmarowane masłem. Wiadomo, masło zawsze dobre! Do tego dobry sos pomidorowy własnej roboty i mężczyźni oszaleją z radości – piwo, ser, mięso i świeże pieczywo. Właściwie kobietom też będzie smakować.

5.0 from 2 reviews
Zapisz Drukuj
Piwne calzone z kurczakiem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Ciasto
  • 12 łyżek mąki
  • ⅔ szklanki ciepłego piwa pszenicznego
  • ¼ opakowania świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka smalcu
Nadzienie
  • 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka startego sera mozarella
  • sos pomidorowy lub pasta paprykowa
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 3 plastry surowego, wędzonego boczku
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła
  • oliwa
Przygotowanie
Ciasto
  1. Delikatnie podgrzane piwo połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce (powinna pojawić się pianka). Do miski wsyp mąkę, sól i wlej oliwę. Po 5 minutach do ciasta wlej zaczyn piwny i mieszaj łyżką dodając, w razie potrzeby, mąkę. Ciasto ma być ciepłe, sprężyste, delikatne i miękkie. Odstaw na 10 minut.
Nadzienie
  1. Kurczaka zamarynuj w ziołach z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy. Usmaż szybko pod przykryciem na łyżce smalcu - będzie soczysty i kruchy. Ser zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Z ciasta oddzielaj kawałki i wałkuj na małe placuszki. Nakładaj na nie sos lub pastę, kurczak, boczek, ser i bazylię. Zawijaj formując pieróg. Układaj na wysmarowanej oliwą blaszce. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
  3. Po wyjęciu posmaruj masłem.
3.3.3077

 

Piwne calzone

Piwne calzone


3 komentarze

« Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami
Frytki z batatów »

Comments

  1. ewa says

    21 lipca, 2015 at 7:15 pm

    to calzone smakuje obłędnie! dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Dante says

    9 października, 2017 at 11:06 am

    Calzone to idealny sposób na pozbycie się resztek z grilla 😉 Ehhh… wstyd przyznać, ale zawsze za dużo się kupi mięsiwa. Na szczęście wystarczy mięso obrać, dorzucić sera, odrobinkę sosu pomidorowego i upiec. Mamy pretekst do kolejnej biesiady.

    Odpowiedz
  3. Rene says

    5 kwietnia, 2020 at 8:52 pm

    To jest pyszne, moje dziecko uwielbia to z sosem czosnkowym😋

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Pizza biała z karczochami, szynką i parmezanem

    Pizza z białym sosem, karczochami, szynką i parmezanem

    Rabarbarowy BBQ

    Rabarbarowy sos BBQ do mięs

    Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

    Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in