Piwo albo się lubi, albo nie. W tym przypadku lepiej być w grupie zwolenników złocistego napoju, bo ciasto na to obłędne calzone wynosi na szczyty doskonałości.
Świetnie współpracuje z drożdżami, ciastu daje delikatność i puszystość, ale nie pozostawia gorzkiego posmaku.
Warto lubić piwo i zrobić z nim włoskie, pizzowe pierogi. Szczególnie polecam na niewielkie przyjęcia i weekendowe obiady. Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, posmarowane masłem. Wiadomo, masło zawsze dobre! Do tego dobry sos pomidorowy własnej roboty i mężczyźni oszaleją z radości – piwo, ser, mięso i świeże pieczywo. Właściwie kobietom też będzie smakować.
Piwne calzone z kurczakiem
Autor: Ola Krasińska
Składniki
Ciasto
- 12 łyżek mąki
- ⅔ szklanki ciepłego piwa pszenicznego
- ¼ opakowania świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka smalcu
Nadzienie
- 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
- 1 szklanka startego sera mozarella
- sos pomidorowy lub pasta paprykowa
- kilka liści świeżej bazylii
- 3 plastry surowego, wędzonego boczku
- masło
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
- oliwa
Przygotowanie
Ciasto
- Delikatnie podgrzane piwo połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce (powinna pojawić się pianka). Do miski wsyp mąkę, sól i wlej oliwę. Po 5 minutach do ciasta wlej zaczyn piwny i mieszaj łyżką dodając, w razie potrzeby, mąkę. Ciasto ma być ciepłe, sprężyste, delikatne i miękkie. Odstaw na 10 minut.
Nadzienie
- Kurczaka zamarynuj w ziołach z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy. Usmaż szybko pod przykryciem na łyżce smalcu - będzie soczysty i kruchy. Ser zetrzyj na grubych oczkach.
- Z ciasta oddzielaj kawałki i wałkuj na małe placuszki. Nakładaj na nie sos lub pastę, kurczak, boczek, ser i bazylię. Zawijaj formując pieróg. Układaj na wysmarowanej oliwą blaszce. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu posmaruj masłem.
to calzone smakuje obłędnie! dzięki za przepis 🙂
Calzone to idealny sposób na pozbycie się resztek z grilla 😉 Ehhh… wstyd przyznać, ale zawsze za dużo się kupi mięsiwa. Na szczęście wystarczy mięso obrać, dorzucić sera, odrobinkę sosu pomidorowego i upiec. Mamy pretekst do kolejnej biesiady.
To jest pyszne, moje dziecko uwielbia to z sosem czosnkowym😋