
Jogurtowe pikantne szaszłyki z kurczaka
Czas na kobiece danie na grilla i są to szaszłyki, ale nie byle jakie. Delikatne, soczyste kawałki kurczaka w marynacie jogurtowej i z pieczoną papryką. Można jeść samodzielnie albo w formie hot-doga. Generalnie mając już rozpalony grill można próbować wielu konfiguracji.
Szaszłyki kojarzą mi się generalnie z suchymi kawałkami mięsa poprzetykanymi smętnymi warzywami, które nijak się łączą i tworzą spójną całość. Ten szaszłyk jest spójny w smaku i wizji. Ostry jogurt grecki z rozgrzewającymi przyprawami będzie świetny, kiedy zaskoczy was kiepska pogoda. W tym roku może być różnie, więc takie podwójnie gorące jedzenie będzie wysoce wskazane.
Jeśli ktoś zna pieczoną paprykę to wie, że to warzywo idealne, także nie żałujcie jej na patyczkach. Dawajcie obficie wraz z kurczakiem. Kurczaka zanurzcie w marynacie, która rozgrzeje was i zachęci do dalszego kosztowania następnych dań. Kurczaka możecie marynować dużo wcześniej lub w ostatniej chwili (wówczas tyko wcześniej posólcie mięso).
- 250g fileta z kurczaka
- czerwona papryka
- 200g jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- W misce wymieszaj jogurt z oliwą, dodaj papryki, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W moździerzu utrzyj nasiona kuminu i dodaj cynamon łącząc razem. Dodaj do reszty składników.
- Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Filetypokrój w grubą kostkę i wrzuć do jogurtowej marynaty.
- Paprykę pokrój w podobną kostkę.
- Nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków mięso i paprykę.
- Grilluj po kilka minut z każdej strony i podawaj z bułką w formie hot-doga albo z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół.

Jogurtowe pikantne szaszłyki z kurczaka

Jogurtowe pikantne szaszłyki z kurczaka
Dodaj komentarz