Lekkie i pyszne danie z grilla musi być łatwe w przygotowaniu. W tej kategorii znakomicie sprawdzi się przepis na pieczarki nadziewane mięsem, serem i ziołami.
Celowo wybrałam do tego dania pieczarki Portobello, ponieważ mają większe kapelusze, do których można włożyć więcej farszu i wyglądają bardziej spektakularnie na talerzu. Dzięki temu, że są większe i łatwiej je faszerować, nie wymagają takich nakładów pracy jak w przypadku małych kapeluszy.
To fajny pomysł na grillową przystawkę
Pieczarki portobello nadziewane mięsem, serem i ziołami
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 8 pieczarek portobello
- 200g mielonego mięsa wieprzowego (karczek)
- 150g sera Provolone
- ⅓ świeżej cukinii
- 2 łyżeczki siekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ser i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso wymieszaj z przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj tarty ser i cukinię.
- Pieczarki wymyj i osusz. Wytnij nóżki i nadziewaj kapelusze mięsno-serowym farszem.
- Każdy kapelusz opakuj w folię aluminiową i umieść na grillu na ok. 15 minut. Rozpakuj i przenieś ostrożnie na kratki grilla. Grilluj jeszcze przez 5 minut. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj komentarz