Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Do pieczywa

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté przygotowywałam już wiele razy. Zawsze był inny, dodatki robiły swoje, zmieniały smaki i tekstury. Tym razem to wykwintne smarowidło znalazło się w moim menu urodzinowym dla Delikatesów Alma.

Pâté z drobiowych wątróbek okazało się niesamowicie delikatne, aromatyczne i znakomicie podkreślone chrupiącymi pistacjami i miękkimi, wypełnionymi alkoholowym syropem wiśniami. Ten wspaniały dodatek do pieczywa rodem z Francji robi się bardzo szybko i łatwo.

Sprawdźcie przepis i zobaczcie, jak wyglądało całe menu.

Zapisz Drukuj
Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 300g wątróbek drobiowych
  • 100gmasła
  • 50ml śmietanki 36%
  • 50ml Armaniaku lub Brandy
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
  1. Jeśli pozwoli na to czas, wątróbkę warto zalać mlekiem i tak pozostawić na ok. 24h. Będzie miała delikatniejszy smak.
  2. Następnie posól wątróbkę i posyp białym pieprzem.
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj wątróbkę i smaż ok. 5 minut przewracając od czasu do czasu. Całość dopraw czarnym pieprzem.
  4. Następnie zdejmij wątróbkę z patelni i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wątróbkę wrzuć do wysokiego naczynia i dodaj miękkie masło oraz 30ml alkoholu. Zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.
  6. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj alkohol. Powstałą masę wmieszaj w masę z wątróbki.
  7. Przełóż do słoiczków i zamknij. Umieść w lodówce i poczekaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  8. Przed podaniem podpiecz pieczywo i posmaruj pâté.
  9. Całość posyp pistacjami i na każdej kromce ułóż po dwie wiśnie odsączone delikatnie z zalewy.
3.5.3208

 

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami


2 komentarze

« Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo
Kaczka z jabłkami długo pieczona »

Comments

  1. Yugen says

    5 kwietnia, 2019 at 2:45 pm

    Czy można zamienić armaniak lub brandy na inny alkohol – wódka lub whisky? Dziękuję!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:32 am

      Jeśli chodzi o wrażenia smakowe poleciłabym jedynie whisky albo jakiś likier owocowy 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    wrzesień 2023
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « gru    
    Confit z kaczki

    Confit z kaczki w 5 krokach

    Pasztet z królika z marchewką

    Pasztet z królika

    Tarta z musem śliwkowym i boczkiem

    Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in