Pâté przygotowywałam już wiele razy. Zawsze był inny, dodatki robiły swoje, zmieniały smaki i tekstury. Tym razem to wykwintne smarowidło znalazło się w moim menu urodzinowym dla Delikatesów Alma.
Pâté z drobiowych wątróbek okazało się niesamowicie delikatne, aromatyczne i znakomicie podkreślone chrupiącymi pistacjami i miękkimi, wypełnionymi alkoholowym syropem wiśniami. Ten wspaniały dodatek do pieczywa rodem z Francji robi się bardzo szybko i łatwo.
Sprawdźcie przepis i zobaczcie, jak wyglądało całe menu.
Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 300g wątróbek drobiowych
- 100gmasła
- 50ml śmietanki 36%
- 50ml Armaniaku lub Brandy
- biały pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Jeśli pozwoli na to czas, wątróbkę warto zalać mlekiem i tak pozostawić na ok. 24h. Będzie miała delikatniejszy smak.
- Następnie posól wątróbkę i posyp białym pieprzem.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj wątróbkę i smaż ok. 5 minut przewracając od czasu do czasu. Całość dopraw czarnym pieprzem.
- Następnie zdejmij wątróbkę z patelni i odstaw do ostygnięcia.
- Wątróbkę wrzuć do wysokiego naczynia i dodaj miękkie masło oraz 30ml alkoholu. Zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.
- W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj alkohol. Powstałą masę wmieszaj w masę z wątróbki.
- Przełóż do słoiczków i zamknij. Umieść w lodówce i poczekaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Przed podaniem podpiecz pieczywo i posmaruj pâté.
- Całość posyp pistacjami i na każdej kromce ułóż po dwie wiśnie odsączone delikatnie z zalewy.
Czy można zamienić armaniak lub brandy na inny alkohol – wódka lub whisky? Dziękuję!
Jeśli chodzi o wrażenia smakowe poleciłabym jedynie whisky albo jakiś likier owocowy 🙂