Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Pasztet z królika

Do pieczywa

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Co podać jako dodatek do chleba na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko? Domowy pasztet, najlepiej z mięsa ekologicznie i zdrowo hodowanych królików. To jedno z najzdrowszych gatunków mięs, które bez żadnych obaw mogą jeść dzieci i osoby na diecie.

Ja przygotowałam delikatny, miękki i niemalże kremowy pasztet z królika i marchewki pochodzącej z przydomowego ogródka. Można jeść go zarówno z pieczywem lub serwować jako przystawka z sałatą i ulubionym sosem, np. śliwkowym, żurawinowym, albo piernikowym.

Boże Narodzenie to święta, które trwają kilka dni i oprócz postnej Wigilii (choć właściwie to już tylko tradycja), można jeść mięso przez cały czas. Dlaczego więc nie umilić sobie tego czasu i nie sięgnąć po domowe pieczyste, np. schab z morelami i migdałami lub pasztet z królika z marchewką z poniższego przepisu? Ja uwielbiam zapach pieczonego mięsa roznoszący się po całym domu, a w Wigilię wraz z wszystkimi domownikami czekam do północy, aby skosztować mięsnych przysmaków. Wierzcie mi, to niezła frajda. To trochę jak czekanie na Świętego Mikołaja w dzieciństwie, który z wiekiem zmienił oblicze.

Zapisz Drukuj
Pasztet z królika
 
Składniki
  • 1 królik tuszka
  • 15dag podgardla wieprzowego
  • 10dag boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 6 suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 5dag słoniny
  • 25dag wątróbki drobiowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie
  1. Tuszkę króliczą podziel na mniejsze części i wraz z boczkiem, obranymi warzywami (odłóż 1 marchewkę, przyda się później) i opłukanymi grzybami oraz przyprawami zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 1,5h. Sól dodaj w połowie gotowania. 30 minut przed końcem gotowania dodaj słoninę.
  2. Mięso ostudź i następnie obierz z kości.
  3. Wątróbkę podsmaż na maśle (ok. 5 minut).
  4. Bułkę zalej powstałym po gotowaniu bulionem i poczekaj aż nasiąknie i stanie się miękka. Włóż między dłonie i odciśnij nadmiar płynów, jak z gąbki.
  5. Mięso, wątróbkę i bułkę zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia używając sitka o drobnych oczkach.
  6. Dodawaj jaja (najlepiej powoli, sprawdzając konsystencję), pierz, sól, gałkę muszkatołową. Wyrób dłonią i gładką, puszystą masę.
  7. UWAGA! Lepiej dodawać po jednym jaju i dostosować ich ilość do konsystencji, która może być różna w zależności od ilości mięsa oraz wielkości jaj.
  8. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do masy. Wyrób ponownie.
  9. Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż pokrojoną na plastry gotowaną słoniną. Nałóż masę dbając o to, aby wypełniła formę do ¾ wysokości. Nakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  10. Piecz ok. 45 minut po czym zdejmij folię i piecz jeszcze ok 15 minut aż wytworzy się delikatna skórka. Pozostaw pasztet w formie do ostygnięcia.
3.5.3208

 

Pasztet z królika z marchewką

Pasztet z królika z marchewką


Leave a Comment

« Casserole z kurczakiem
Pastrami idealne w 7 krokach »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Kanapka z kurczakiem

    Kanapka z kurczakiem i dżemem pomidorowym

    Boczek wędzony

    Boczek wędzony na gorąco w 5 krokach

    Krem z białych szparagów

    Błyskawiczny krem z białych szparagów z mięsnymi klopsikami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in