Co podać jako dodatek do chleba na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko? Domowy pasztet, najlepiej z mięsa ekologicznie i zdrowo hodowanych królików. To jedno z najzdrowszych gatunków mięs, które bez żadnych obaw mogą jeść dzieci i osoby na diecie.
Ja przygotowałam delikatny, miękki i niemalże kremowy pasztet z królika i marchewki pochodzącej z przydomowego ogródka. Można jeść go zarówno z pieczywem lub serwować jako przystawka z sałatą i ulubionym sosem, np. śliwkowym, żurawinowym, albo piernikowym.
Boże Narodzenie to święta, które trwają kilka dni i oprócz postnej Wigilii (choć właściwie to już tylko tradycja), można jeść mięso przez cały czas. Dlaczego więc nie umilić sobie tego czasu i nie sięgnąć po domowe pieczyste, np. schab z morelami i migdałami lub pasztet z królika z marchewką z poniższego przepisu? Ja uwielbiam zapach pieczonego mięsa roznoszący się po całym domu, a w Wigilię wraz z wszystkimi domownikami czekam do północy, aby skosztować mięsnych przysmaków. Wierzcie mi, to niezła frajda. To trochę jak czekanie na Świętego Mikołaja w dzieciństwie, który z wiekiem zmienił oblicze.
- 1 królik tuszka
- 15dag podgardla wieprzowego
- 10dag boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 6 suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 5dag słoniny
- 25dag wątróbki drobiowej
- 1 czerstwa bułka
- 3-4 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- Tuszkę króliczą podziel na mniejsze części i wraz z boczkiem, obranymi warzywami (odłóż 1 marchewkę, przyda się później) i opłukanymi grzybami oraz przyprawami zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 1,5h. Sól dodaj w połowie gotowania. 30 minut przed końcem gotowania dodaj słoninę.
- Mięso ostudź i następnie obierz z kości.
- Wątróbkę podsmaż na maśle (ok. 5 minut).
- Bułkę zalej powstałym po gotowaniu bulionem i poczekaj aż nasiąknie i stanie się miękka. Włóż między dłonie i odciśnij nadmiar płynów, jak z gąbki.
- Mięso, wątróbkę i bułkę zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia używając sitka o drobnych oczkach.
- Dodawaj jaja (najlepiej powoli, sprawdzając konsystencję), pierz, sól, gałkę muszkatołową. Wyrób dłonią i gładką, puszystą masę.
- UWAGA! Lepiej dodawać po jednym jaju i dostosować ich ilość do konsystencji, która może być różna w zależności od ilości mięsa oraz wielkości jaj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do masy. Wyrób ponownie.
- Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż pokrojoną na plastry gotowaną słoniną. Nałóż masę dbając o to, aby wypełniła formę do ¾ wysokości. Nakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
- Piecz ok. 45 minut po czym zdejmij folię i piecz jeszcze ok 15 minut aż wytworzy się delikatna skórka. Pozostaw pasztet w formie do ostygnięcia.
Dodaj komentarz