Paszteciki to jedna moich ulubionych przekąsek, którą można łatwo przygotować po gotowaniu rosołu. Miękkie mięso świetnie nada się jako nadzienie dla lekkiego ciasta.
Paszteciki można podać jako przystawkę do dania głównego lub jako osobną przekąskę, np. z barszczem lub musem z buraków. Świetnie smakują na ciepło, ale później można je też łatwo odgrzać w piekarniku. Długo utrzymują świeżość i też są bardzo lubiane. Koniecznie spróbujcie zrobić je w weekend lub święta. Zobaczycie, że wasi goście je pokochają.
Ja ostatnio przygotowywałam je właśnie w święta wspólnie z mamą. Przypomniały mi się wtedy wieczory pełne kuchennego gwaru, które pamiętam z większych przedświątecznych przygotowań. Uwielbiam, kiedy w kuchni wiele się dzieje. Kiedy ciepło piekarnika roznosi zapachy, kiedy w garnkach gotują się warzywa i musy, a w dzbankach chłodzi się kompot. To najprzyjemniejsze wspomnienia z kuchni. Nie cierpię wręcz kuchni zimnej, pustej i bez zapachu. To miejsce stworzone do tego, aby się w nim działo. Zatem działajcie w swoich kuchniach, a zobaczycie ile w tym frajdy. Do pracy zapraszajcie znajomych i członków rodziny – więzi, jakie tworzą się podczas wspólnego gotowania i jedzenia są wyjątkowe. Zgadzacie się z tym?
- 400g ugotowanego mięsa drobiowego
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- ciepła woda lub bulion
- sól
- pieprz
- 350g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g śmietany 18%
- 1 jajo
- sól
- 1 jajo do posmarowania
- Ilość na ok. 35 sztuk
- Szalotki pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Mięso zmiel w maszynce i dodaj do niego szalotkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie dodając ciepłą wodę lub bulion. To sprawi, że farsz będzie zbity, ale nie suchy, więc nie będzie się kruszył.
- Mąkę umieść w misce i dodaj sól oraz pokrojone w kawałeczki twarde masło, jedno jajko, śmietanę. Wszystko zagnieć energicznie aż powstanie jednolite ciasto. Powinno być ono sprężyste i jędrne. Jeśli jest lepkie dodaj jeszcze mąki.
- Mąką wysyp stolnicę lub blat i rozwałkuj na nim ciasto na formę prostokąta. Wzdłuż długiego boku układaj rulon farszu i owijaj nim ciasto. Odkrawaj pozostałe ciasto i powstały rulon krój na 3cm kawałeczki, po czym układaj w średnich odstępach (ciasto lekko urośnie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko rozmąć w misce i posmaruj nim paszteciki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-25 minut. Paszteciki muszą być rumiane.
Dodaj komentarz