Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Paszteciki z drobiowym mięsem mielonym

Przekąski Przekąski z drobiu

Paszteciki z drobiowym mięsem mielonym

Paszteciki

Paszteciki

Paszteciki to jedna moich ulubionych przekąsek, którą można łatwo przygotować po gotowaniu rosołu. Miękkie mięso świetnie nada się jako nadzienie dla lekkiego ciasta.


Paszteciki można podać jako przystawkę do dania głównego lub jako osobną przekąskę, np. z barszczem lub musem z buraków. Świetnie smakują na ciepło, ale później można je też łatwo odgrzać w piekarniku. Długo utrzymują świeżość i też są bardzo lubiane. Koniecznie spróbujcie zrobić je w weekend lub święta. Zobaczycie, że wasi goście je pokochają.

Ja ostatnio przygotowywałam je właśnie w święta wspólnie z mamą. Przypomniały mi się wtedy wieczory pełne kuchennego gwaru, które pamiętam z większych przedświątecznych przygotowań. Uwielbiam, kiedy w kuchni wiele się dzieje. Kiedy ciepło piekarnika roznosi zapachy, kiedy w garnkach gotują się warzywa i musy, a w dzbankach chłodzi się kompot. To najprzyjemniejsze wspomnienia z kuchni. Nie cierpię wręcz kuchni zimnej, pustej i bez zapachu. To miejsce stworzone do tego, aby się w nim działo. Zatem działajcie w swoich kuchniach, a zobaczycie ile w tym frajdy. Do pracy zapraszajcie znajomych i członków rodziny – więzi, jakie tworzą się podczas wspólnego gotowania i jedzenia są wyjątkowe. Zgadzacie się z tym?

Zapisz Drukuj
Paszteciki z mięsem mielonym
 
Składniki
Farsz
  • 400g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • ciepła woda lub bulion
  • sól
  • pieprz
Ciasto
  • 350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g śmietany 18%
  • 1 jajo
  • sól
  • 1 jajo do posmarowania
Przygotowanie
  1. Ilość na ok. 35 sztuk
Farsz
  1. Szalotki pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Mięso zmiel w maszynce i dodaj do niego szalotkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie dodając ciepłą wodę lub bulion. To sprawi, że farsz będzie zbity, ale nie suchy, więc nie będzie się kruszył.
Ciasto
  1. Mąkę umieść w misce i dodaj sól oraz pokrojone w kawałeczki twarde masło, jedno jajko, śmietanę. Wszystko zagnieć energicznie aż powstanie jednolite ciasto. Powinno być ono sprężyste i jędrne. Jeśli jest lepkie dodaj jeszcze mąki.
  2. Mąką wysyp stolnicę lub blat i rozwałkuj na nim ciasto na formę prostokąta. Wzdłuż długiego boku układaj rulon farszu i owijaj nim ciasto. Odkrawaj pozostałe ciasto i powstały rulon krój na 3cm kawałeczki, po czym układaj w średnich odstępach (ciasto lekko urośnie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Jajko rozmąć w misce i posmaruj nim paszteciki.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-25 minut. Paszteciki muszą być rumiane.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Boczek wędzony na gorąco w 5 krokach
Chrupiące stripsy z kurczaka jak w KFC »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

    Przekąska na sylwestra – paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem i posypkami

    Karkówka grillowana z chimichurri

    Grillowana karkówka z chimichurri

    Pastrami hash z jajkiem

    Pastrami Hash

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in