Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Szybkie przekąski na imprezy to coś, co ratuje mnie w kryzysowych sytuacjach. Zawsze mam w kuchennej szafie produkty, które pozwolą mi wyczarować całkiem okazały poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Kilka słoików ciecierzycy, suszonych pomidorów i marynowanej papryki pozwoli mi przygotować hummusy w różnych smakach, puszka fasoli i tuńczyka to zapowiedź smacznej sałatki, a ciasto francuskie i dobry ser oraz włoska, gotowana szynka pomogą mi przygotować puszyste przekąski lub minitosty. Do tego kilka rodzajów serów i oliwek oraz dużych kaparów, chutney i dżem oraz słone lardo pozwolą mi skomponować ciekawy talerz przekąsek z paskami papryki i selera naciowego, a mrożone pieczywo – żytni chleb i wąskie bagietki będą podstawą do stworzenia małych kanapeczek albo chrupiącej posypki do sałatki.

Pewnego dnia miałam więcej czasu i postanowiłam przećwiczyć nowy przepis na paszteciki, które wiem, jak moi goście uwielbiają. W sumie to wszyscy je uwielbiają, więc zapiszcie ten przepis w ulubionych. Obiecuję, przyda się na czarna godzinę. Planuję powtórzyć go na sylwestra, kiedy takie przekąski na jeden kęs są najbardziej pożądane. Do tego ulubione sosy albo sałatki i starter gotowy.

Kupując ciasto francuskie zwróciłam uwagę na znienawidzony przeze mnie olej palmowy. Był prawie na wszystkich opakowaniach najbardziej znanych marek. Na jednym, które okazało się dla mnie odkryciem, w składzie widniał jedynie olej rzepakowy. Cieszę się, że kolejny raz dokonałam słusznego wyboru i bardzo proszę was też o czytanie etykiet i unikanie tego złowieszczego składnika. Jeśli uda wam się zrezygnować z zakupu produktu z olejem palmowym, możecie być z siebie dumni. Zrobiliście coś wielkiego dla świata! Zatem trzymam kciuki za dobre wybory. Mogę podpowiedzieć, że A.Blikle ma w swojej ofercie naprawdę szczere, dobre ciasto francuskie bez trujących składników. Szukajcie go w granatowych, tekturowych pudełkach w chłodniach, np. w Makro.

Z gotowego, francuskiego ciasta możecie szybko stworzyć takie oto sycące paszteciki z mięsem wieprzowym, boczkiem, koprem, koperkiem i jabłkiem. Świetny smak, mocny zdecydowany aromat i przyjemna kruchość. Wypróbujcie, robi się je błyskawicznie.

Zapisz Drukuj
Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem
 
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400g zmielonego mięsa wieprzowego (np. szynka)
  • ⅓ szklanki posiekanego w drobną kosteczkę kopru włoskiego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ⅓ szklanki pokrojonego w kosteczkę bocz
  • ½ jabłka bez skórki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż koper, koperek, czosnek, ziele angielskie, boczek. Ostudź.
  2. Do miski włóż mięso, dodaj tarte jabłko i zawartość patelni. Dodaj żółtko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem. Wyrób dłonią na gładką masę. Podziel na 3 równe części.
  3. Na blacie rozłóż ciasto francuskie i przetnij na 3 paski (wg. długiego boku).
  4. Na każdy pas nakładaj rulon z mięsa. Zawijaj ciasto i sklejaj białkiem.
  5. Powstałą roladę odwróć tak, aby łączenie ciasta było pod spodem. Pokrój na 4cm paszteciki.
  6. Ułóż je na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie natnij, posmaruj białkiem, posyp koperkiem i sezamem lub solą gruboziarnistą.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C i piecz ok. 15-20 minut do zezłocenia ciasta.
  8. Ostudź na kratce. podawaj ciepłe lub zimne.
  9. Aby odgrzać paszteciki wstaw je na kilka minut do piekarnika - będą znów chrupiące.
3.5.3208

 

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

 

 


Leave a Comment

« Bitki wołowe w sosie grzybowym
5 miejsc w Krakowie, gdzie zjesz najlepsze mięso »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Tażin z kurczakiem i daktyalmi - obiad

    Tażin z kurczakiem i daktylami

    Minitarty z dojrzewającym boczkiem i szparagami

    Pâté z wątróbek z gruszką - aromatyczne smarowidło z gruszką

    Pâté z wątróbek drobiowych z gruszką

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in