Moje ulubione pastrami powraca i to w nowej odsłonie. Przygotowywałam już wiele dań i przekąsek z tym mięsnym specjałem, ale teraz postanowiłam przetestować go w burgerach.
Kanapki z pastrami, takie jak Classic czy Reuben oraz pizza to jedne z moich bardziej ulubionych dań, ale burgery też wysuwają się na prowadzenie. Zima nie daje szerokiego pola do popisu jeśli chodzi o świeże, pachnące warzywa, zatem przygotowałam burger ze złocistymi pieczarkami i kremowym, cudownie pachnącym sosem. Całość podana na ciepło sprawi, że dzień od razu stanie się lepszy.
Bardzo polecam wam też małe burgery od czasu do czasu – wtedy można zjeść więcej i robić różne konfiguracje. To jest naprawdę świetne, bo regularnej wielkości burger zjem jeden i mam dość. W przypadku tych mini można naprawdę poszaleć.
- 8 minibułeczek
- kilka plastrów ugotowanego na parze pastrami
- pół łyżeczki posiekanej papryczki chilli
- 200g wołowiny (antrykot, karczek lub szponder)
- 150g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżeczki sosu Worchestershire
- 8 plastrów sera Cheddar
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- sól
- pieprz
- olej ryżowy do smażenia
- Wołowinę zmiel w maszynce przy użyciu sitka z dużymi oczkami. Dodaj posiekaną papryczkę chilli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pieczarki. Przypraw solą i pieprzem oraz sosem Worchestershire. Smaż do zezłocenia na dużym ogniu. Zdejmij pieczarki z patelni, ale zostaw pozostały po smażeniu płyn.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie. Gotuj całość redukując płyn i dbając, by się zagęszczał. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem Worchestershire.
- Na osobnej patelni rozgrzej olej.
- Z mięsa formuj płaskie krążki o średnicy większej od średnicy bułek o ok. 3cm. Na środku zrób wgłębienie palcem. Posól z każdej strony. Smaż na oleju po 3 minuty z każdej strony. W ostatniej minucie połóż na każdy burger plasterek sera.
- Bułki przekrój na pół. Na dolną część nałóż sos pieczarkowy, mięso z serem, pieczarki, kiełki rzodkiewki.
- Nakryj drugą połówką bułki.
Dodaj komentarz