Pastrami powraca w wielkim stylu! Tym razem pojawia się w burgerze z plastrem delikatnej cielęciny i chutneyem z czerwonej cebuli oraz słodkim sosem musztardowym.
Weekend coraz bliżej i mimo, że jest piątek 13tego warto powziąć kulinarne wyzwanie, jakim jest niecodzienny burger z pastrami od Pastrami Deli. Wiecie już, że uwielbiam ten kawałek mięsa, przyprawiony bogatą mieszanką ziół i przypraw nadających mu niepowtarzalny smak. Aby doprowadzić mięso do idealnego stanu, w którym osiąga wspaniałą miękkość i kruchość, należy 'parować’ je około 3 godzin. Należy zadbać też, aby marynata utrzymała się na mięsie, bo to w niej zawarte jest najwięcej smaku.
Do burgera wykorzystałam też delikatną cielęcinę i słodki sos musztardowy oraz kwaśne, kiszone ogórki i roszponkę. Chutney z czerwonej cebuli z tego przepisu uwieńczył dzieło i burger okazał się naprawdę perfekcyjny dzięki uzupełniającym się smakom i teksturom. Postarajcie się, żeby mięso było bardzo ciepłe i jeśli możecie, podpieczcie delikatnie bułki. Ogórki i sos natomiast mocno schłodźcie w lodówce, a będą fajnym kontrastem dla całej reszty.
- pastrami
- plastry cielęciny o grubości ok. 5mm
- kajzerki
- musztarda miodowa
- musztarda francuska
- roszponka
- ogórki kiszone
- chutney z czerwonej cebuli
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- W miseczce wymieszaj musztardy.
- Ogórki pokrój w plastry.
- Przygotuj chutney z czerwonej cebuli.
- Plastry cielęciny dopraw solą i pieprzem. Smaż na maśle z każdej strony po 3 minuty.
- Naparowane, ciepłe pastrami pokrój w plastry.
- Bułki przekrój. Na każdej układaj umytą i osuszoną roszponkę, cielęcinę, plastry pastrami. Dodaj sos musztardowy i plastry ogórka. Dodaj chutney i nakryj drugą połową bułki.
Dodaj komentarz