Macie gotowe, naparowane pastrami i chcecie przygotować małe przekąski na imprezę albo na niebanalną kolację? Zróbcie takie.
Mnie zostało kilka solidnych plasterków tego wyjątkowego mięsa od Pastrami Deli i nie mogłam oprzeć się pokusie wyczarowania z nich pięknych pastrami bites. Przy okazji zbliżały się pewne bardzo ważne dla mnie urodziny, więc przekąska miała szansę zabłysnąć tego wyjątkowego dnia.
Do jej wykonania wykorzystałam smażoną na maśle brukselkę i puree z czerwonej kapusty – warzyw, z którymi pastrami bardzo się lubi. Jeśli nie przepadacie za którymś ze składników, mimo wszystko nie rezygnujcie z niego, bo całość zamyka się w świetnym smaku i komponuje fantastycznie dzięki zróżnicowanym nutom, aromatom i teksturom.
To znakomita imprezowa przekąska. Nie dość, że zaskoczycie gości swoją kreatywnością to jeszcze dacie im możliwość posmakowania czegoś nowego, bo nie da się ukryć, że w Polsce o pastrami wciąż słyszało niewielu i są to głównie osoby mniej lub bardziej związane z gotowaniem. Wspólnie sprawmy, aby ten smak poznawało coraz więcej osób.
- kilka plasterków pastrami
- kilka brukselek
- szklanka posiekanej czerwonej kapusty
- cukier trzcinowy
- sól
- sok z cytryny
- musztarda francuska
- kilka kromek chleba żytniego
- łyżka masła
- Brukselkę ugotuj al dente z dodatkiem cukru i soli. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie każdą brukselką przetnij w poprzek i obsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
- Kapustę ugotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź. Dopraw cukrem, solą i sokiem z cytryny. Kapusta zmieni kolor na różowy pod wpływem kwasku. Musisz uzyskać smak słodko-kwaśny. Całość zblenduj na gładką masę. Przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym końcem.
- Chleb posmaruj cienko masłem i włóż do opiekacza. Po wyjęciu pokrój na mniejsze kawałki.
- Na każdą małą kromkę wyciskaj puree z czerwonej kapusty. Obok układaj musztardę. Na wykałaczkę nabij zwinięty plasterek pastrami i połówkę brukselki. Całość delikatnie wbijaj w kromkę posmarowaną pure i musztardą.
Dodaj komentarz