
Pancakes z boczkiem i jabłkami
Śniadanie na leniwy poranek w domu? Oto ono! Puszyste pancakes czyli małe amerykanskie naleśniczki z chrupiącym boczkiem i owocami to przepis, który pokochają dziewczyny i chłopaki. To pewne.
Małe naleśniczki można z łatwością przygotować w domu i wcale nie wymaga to wielkich umiejętności. Właściwie ich zrobienie jest o wiele łatwiejsze i szybsze niż w przypadku klasycznych naleśników. Te same rosną dzięki dodatkowi proszku do pieczenia, łatwo je przewrócić na drugą stronę i szybko się smażą, więc nie trzeba długo stać przy kuchni.
Pancakes jak przystało na amerykański klasyk przygotowałam z chrupiącymi plastrami boczku i smażonymi plastrami jabłek, całość skropiłam syropem klonowym i oprószyłam cukrem pudrem. Dodałam też orzechy włoskie i borówki, ale te dodatki możecie dowolnie komponować.

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami
- 200g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jabłko
- syrop klonowy
- boczek w plastrach
- cukier puder
- borówki
- Na patelni usmaż plastry boczku tak, by stały się chrupiące. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na tej samej patelni podsmaż (ok. 1,5 minuty z każdej strony) plastry jabłek ze skórką. Odłóż.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz wlej mleko. Wszystko wymieszaj i dodaj rozpuszczone masło.
- Dodaj jajka i ubij do połączenia składników.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
- Na gorącą patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z każdej strony do zrumienienia.
- Pancakes układaj jeden na drugim na zmianę z plastrami jabłek.
- Na wierzch połóż plastry boczku, całość oprósz cukrem pudrem i skrop syropem klonowym.
- Udekoruj borówkami.
Dodaj komentarz