Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Pancakes z boczkiem i jabłkami

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Śniadanie na leniwy poranek w domu? Oto ono! Puszyste pancakes czyli małe amerykanskie naleśniczki z chrupiącym boczkiem i owocami to przepis, który pokochają dziewczyny i chłopaki. To pewne.

Małe naleśniczki można z łatwością przygotować w domu i wcale nie wymaga to wielkich umiejętności. Właściwie ich zrobienie jest o wiele łatwiejsze i szybsze niż w przypadku klasycznych naleśników. Te same rosną dzięki dodatkowi proszku do pieczenia, łatwo je przewrócić na drugą stronę i szybko się smażą, więc nie trzeba długo stać przy kuchni.

Pancakes jak przystało na amerykański klasyk przygotowałam z chrupiącymi plastrami boczku i smażonymi plastrami jabłek, całość skropiłam syropem klonowym i oprószyłam cukrem pudrem. Dodałam też orzechy włoskie i borówki, ale te dodatki możecie dowolnie komponować.

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Pancakes z boczkiem i jabłkami

Zapisz Drukuj
Pancakes z boczkiem i jabłkami
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  25 min
 
Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jabłko
  • syrop klonowy
  • boczek w plastrach
  • cukier puder
  • borówki
Przygotowanie
  1. Na patelni usmaż plastry boczku tak, by stały się chrupiące. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  2. Na tej samej patelni podsmaż (ok. 1,5 minuty z każdej strony) plastry jabłek ze skórką. Odłóż.
  3. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz wlej mleko. Wszystko wymieszaj i dodaj rozpuszczone masło.
  4. Dodaj jajka i ubij do połączenia składników.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
  6. Na gorącą patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z każdej strony do zrumienienia.
  7. Pancakes układaj jeden na drugim na zmianę z plastrami jabłek.
  8. Na wierzch połóż plastry boczku, całość oprósz cukrem pudrem i skrop syropem klonowym.
  9. Udekoruj borówkami.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Lwów – gdzie zjeść śniadanie, obiad, kolację i inne smakołyki
Jaja faszerowane białą kiełbaską »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Sos piernikowy

    Sos piernikowy

    Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

    Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

    Coachella - 10 trendów kulinarnych z Kalifornii

    Coachella food – 10 festiwalowych trendów kulinarnych

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in