Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Paluszki z szynką szwarcwaldzką i minifondue

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Paluszki z szynką szwarcwaldzką i minifondue

Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

Przekąski – paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

 

Latem w domu jem rzadko i mniej gotuję, niż zimą i jesienią. Ale latem częściej za to przez mój dom przewijają się ogromne ilości znajomych. Postanowiliśmy stworzyć otwarty dom i tę filozofię stale rozwijamy.

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam zapraszać gości i spędzać z nimi miło czas przy pysznych przekąskach i wybornych napojach. Każda wizyta to doskonała okazja do długich rozmów, wymiany doświadczeń, umacniania więzi. To też idealna okazja do próbowania nowych przepisów.

Ostatnio nie miałam wiele czasu na szykowanie dużego poczęstunku, ale na szczęście miałam kilka fajnych składników, z których przygotowałam szybką przekąskę dla każdego. Możecie oczywiście rozwijać ten pomysł według swoich smaków i dostępnych produktów. Bardzo istotny okazał się ser camembert, który miałam akurat w drewnianym pudełeczku. Wykorzystałam to i przygotowałam minifondue.

Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

Przekąski – paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

Fondue to szwajcarska potrawa z gorącego sera i białego wina, które topi się razem w specjalnym naczyniu, miesza dokładnie i w powstałej masie macza kawałki warzyw, pieczywa lub mięsa. Nie mam niestety jeszcze tego magicznego naczynia, ale znalazłam i na to sposób. Za pojemnik do fondue posłużyło mi drewniane pudełeczko i brzegi sera, tworzące miseczkę. Dodałam trochę białego wina i tymianek, całość podgrzałam w piekarniku i podałam z chrupiącymi paluszkami owiniętymi w aromatyczną szynkę. Wypróbujcie koniecznie podczas niespodziewanych wizyt gości. Będzie smacznie i pomysłowo.

Zapisz Drukuj
Paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i serem camembert
 
Składniki
  • 1 opakowanie paluszków krakowskich
  • 10 dag krojonej w cienkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • ser camembertw drewnianym pudełeczku
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka listków tymianku
Przygotowanie
  1. Paluszki owiń w plastry szynki szwarcwaldzkiej.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180'C.
  3. Ser rozpakuj (zdejmij folię) i włóż powtórnie do pudełeczka.
  4. Wykonaj kilka nacięć od góry, posyp tymiankiem i polej winem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż ser zacznie się topić, ale skórka zostanie dość twarda i będzie jak mała miseczka trzymała zawartość.
  6. Wystaw ser i wymieszaj delikatnie.
  7. Zanurzaj w miękkiej, serowo-winnej masie paluszki owinięte w szynkę.
3.5.3208

Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

Przekąski – paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

Przekąski – paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert


Leave a Comment

« Pizza z białym sosem, karczochami, szynką i parmezanem
Pastrami i chutney cebulowy – kanapka »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    wrzesień 2023
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « gru    
    Białe szparagi z beszamelem, jajkiem i serrano

    Szparagi z beszamelem, jajkiem i szynką serrano

    Pastrami idealne w 7 krokach

    Kulinarne Inspiracje Maciej Kopczyński - Warsztaty

    Warsztaty z kuchni włoskiej w Studio Kulinarne Inspiracje – relacja

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in