Latem w domu jem rzadko i mniej gotuję, niż zimą i jesienią. Ale latem częściej za to przez mój dom przewijają się ogromne ilości znajomych. Postanowiliśmy stworzyć otwarty dom i tę filozofię stale rozwijamy.
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam zapraszać gości i spędzać z nimi miło czas przy pysznych przekąskach i wybornych napojach. Każda wizyta to doskonała okazja do długich rozmów, wymiany doświadczeń, umacniania więzi. To też idealna okazja do próbowania nowych przepisów.
Ostatnio nie miałam wiele czasu na szykowanie dużego poczęstunku, ale na szczęście miałam kilka fajnych składników, z których przygotowałam szybką przekąskę dla każdego. Możecie oczywiście rozwijać ten pomysł według swoich smaków i dostępnych produktów. Bardzo istotny okazał się ser camembert, który miałam akurat w drewnianym pudełeczku. Wykorzystałam to i przygotowałam minifondue.
Fondue to szwajcarska potrawa z gorącego sera i białego wina, które topi się razem w specjalnym naczyniu, miesza dokładnie i w powstałej masie macza kawałki warzyw, pieczywa lub mięsa. Nie mam niestety jeszcze tego magicznego naczynia, ale znalazłam i na to sposób. Za pojemnik do fondue posłużyło mi drewniane pudełeczko i brzegi sera, tworzące miseczkę. Dodałam trochę białego wina i tymianek, całość podgrzałam w piekarniku i podałam z chrupiącymi paluszkami owiniętymi w aromatyczną szynkę. Wypróbujcie koniecznie podczas niespodziewanych wizyt gości. Będzie smacznie i pomysłowo.
- 1 opakowanie paluszków krakowskich
- 10 dag krojonej w cienkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- ser camembertw drewnianym pudełeczku
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka listków tymianku
- Paluszki owiń w plastry szynki szwarcwaldzkiej.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180'C.
- Ser rozpakuj (zdejmij folię) i włóż powtórnie do pudełeczka.
- Wykonaj kilka nacięć od góry, posyp tymiankiem i polej winem.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż ser zacznie się topić, ale skórka zostanie dość twarda i będzie jak mała miseczka trzymała zawartość.
- Wystaw ser i wymieszaj delikatnie.
- Zanurzaj w miękkiej, serowo-winnej masie paluszki owinięte w szynkę.
Dodaj komentarz