
Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto
Bób. Jedno słowo, a tyle znaczeń. Bób dla wielu oznacza prawdziwy początek lata, dla innych wspólne, rodzinne biesiadowanie przy ogromnej misce i rozmowy nad łupinami bobu.
Ja najbardziej lubię to uzależniające obieranie. Najlepsze jest to, że przychodzi z łatwością i pozwala na głęboką zadumę. Na tej czynności naprawdę nie trzeba się skupiać, mnie relaksuje. Jeśli szukacie zajęcia na zabicie stresu to obieranie bobu polecam, bo pomaga na sto procent.
W sobotni, pochmurny, ale ciepły poranek wybrałam się bardzo wcześnie na giełdę warzywną, gdzie zaopatruję się przez całe lato aż do późnej jesieni. Niestety to był już jeden z ostatnich weekendów z tanimi i dobrymi truskawkami, więc kupiłam kilka kilogramów do zamrożenia. Zdradzę wam świetny patent. Truskawki obieram, myję i mielę w blenderze. Mus przelewam do woreczków i mrożę. Dzięki temu zaoszczędzam naprawdę sporo miejsca, a zimą mam gotowy koktajl truskawkowy, który dodaję do owsianek, ciast, deserów i szejków. Rewelacyjna rada, którą sprzedałam już wielu osobom i do dziś mi za nią dziękują.
Wracając do samochodu, obładowana po szyję, kupiłam jeszcze trochę czarnych, mięsistych czereśni, a na końcu dałam się przekonać sprzedawcy bobu do zakupu kilku kilogramów. Wszak to sezon.
Dzięki panu, który właściwie długo przekonywać mnie nie musiał, powstał ten oto przepis na orzeźwiającą, letnią sałatkę z prostych składników, którą przygotujecie właściwie wszędzie i bez większych komplikacji. Skórka z cytryny jest w tej sałatce naprawdę rewelacyjna, ale zadbajcie o to, by kupić cytryny niewoskowane (posiada je w swojej ofercie Lidl).
A wy co przygotowujecie z bobu? Macie jakieś ciekawe przepisy z tym warzywem w roli głównej? Wrzućcie w komentarzach swoje propozycje.

Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto
- ugotowany i obrany bób
- młoda cukinia
- cytryna niewoskowana
- parmezan
- prosciutto crudo
- ricotta
- sól
- pieprz
- oliwa
- Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na bardzo cienkie plasterki i włóż do miski. Dodaj plastry szynki parmeńskiej i ugotowany bób.
- Łyżeczką nabieraj grudki ricotty i rzucaj na dotychczas umieszczone w misce składniki.
- Całość posyp grubo mielonym pieprzem, solą i skrop sokiem z cytryny.
- Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i parmezan - posyp nimi sałatkę.
- Skrop oliwą.
Dodaj komentarz