Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Przekąski z wieprzowiny / Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Bób. Jedno słowo, a tyle znaczeń. Bób dla wielu oznacza prawdziwy początek lata, dla innych wspólne, rodzinne biesiadowanie przy ogromnej misce i rozmowy nad łupinami bobu.

Ja najbardziej lubię to uzależniające obieranie. Najlepsze jest to, że przychodzi z łatwością i pozwala na głęboką zadumę. Na tej czynności naprawdę nie trzeba się skupiać, mnie relaksuje. Jeśli szukacie zajęcia na zabicie stresu to obieranie bobu polecam, bo pomaga na sto procent.

W sobotni, pochmurny, ale ciepły poranek wybrałam się bardzo wcześnie na giełdę warzywną, gdzie zaopatruję się przez całe lato aż do późnej jesieni. Niestety to był już jeden z ostatnich weekendów z tanimi i dobrymi truskawkami, więc kupiłam kilka kilogramów do zamrożenia. Zdradzę wam świetny patent. Truskawki obieram, myję i mielę w blenderze. Mus przelewam do woreczków i mrożę. Dzięki temu zaoszczędzam naprawdę sporo miejsca, a zimą mam gotowy koktajl truskawkowy, który dodaję do owsianek, ciast, deserów i szejków. Rewelacyjna rada, którą sprzedałam już wielu osobom i do dziś mi za nią dziękują.

Wracając do samochodu, obładowana po szyję, kupiłam jeszcze trochę czarnych, mięsistych czereśni, a na końcu dałam się przekonać sprzedawcy bobu do zakupu kilku kilogramów. Wszak to sezon.

Dzięki panu, który właściwie długo przekonywać mnie nie musiał, powstał ten oto przepis na orzeźwiającą, letnią sałatkę z prostych składników, którą przygotujecie właściwie wszędzie i bez większych komplikacji. Skórka z cytryny jest w tej sałatce naprawdę rewelacyjna, ale zadbajcie o to, by kupić cytryny niewoskowane (posiada je w swojej ofercie Lidl).

A wy co przygotowujecie z bobu? Macie jakieś ciekawe przepisy z tym warzywem w roli głównej? Wrzućcie w komentarzach swoje propozycje.

Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

 

Zapisz Drukuj
Sałatka z bobem, cukinią i prosciutto
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  10 min
Całkowity czas:  20 min
 
Składniki
  • ugotowany i obrany bób
  • młoda cukinia
  • cytryna niewoskowana
  • parmezan
  • prosciutto crudo
  • ricotta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie
  1. Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na bardzo cienkie plasterki i włóż do miski. Dodaj plastry szynki parmeńskiej i ugotowany bób.
  2. Łyżeczką nabieraj grudki ricotty i rzucaj na dotychczas umieszczone w misce składniki.
  3. Całość posyp grubo mielonym pieprzem, solą i skrop sokiem z cytryny.
  4. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i parmezan - posyp nimi sałatkę.
  5. Skrop oliwą.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Ribollita – toskańska zupa z grzanką i pancettą
Sałatka z bobem, boczkiem, ziemniakami i serem bałkańskim »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Banosz ukraiński

    10 kulinarnych powodów by odwiedzić Lwów (Ukraina)

    Lula kebab

    Lula kebab – przepis na armeński kebab wołowy

    Zrazy wołowe

    Zrazy wołowe z grzybami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in