Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela na śniadanie

Przekąski

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela na śniadanie

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Nie wiem, jak wy, ale ja po zjedzeniu naprawdę dobrego śniadania czuję się wspaniale przez wiele godzin. W tygodniu ciężko z czasem, ale w weekend sobie nie żałuję i zwykle udaje mi sie przygotować solidną dawkę śniadaniowych łakoci.

Niedawno wróciłam podczas weekendowego spaceru do swojej ulubionej przekąski ze studiów – krakowskich obwarzanków i postanowiłam przygotować śniadanie, w którym zagrają pierwsze skrzypce. Rzadko spotykam obwarzanki w menu śniadaniowych, a to rewelacyjny pomysł na oryginalne pieczywo i nawiązanie do tradycji miasta. Do wyboru są obwarzanki m.in. z sezamem, solą, serem i makiem.

Czym jest obwarzanek krakowski?

Obwarzanek krakowski to wypiek o kształcie pierścienia, z otworem w środku. Jego strukturę tworzą sploty o owalnym kształcie w formie spirali.

Obwarzanek krakowski to przysmak i symbol miasta, którego historia sięga roku 1394. Na niektórych straganach można spotkać znaczek Chronione Oznaczenie Geograficzne i to właśnie gwarancja oryginalności obwarzanka. Przyznane w 2010 oznacznie mówi, że ne każdy obwarzanek to ten oryginalny. Najłatwiej sprawdzić czy wyrabiany był ręcznie, jeśli na spodzie widnieją rumiane paseczki od wypiekania na ruszcie. Kółeczka na spodzie mówią, że to masowa, maszynowa produkcja.

 

Jak wygląda oryginalny obwarzanek krakowski?

Oryginalny, czyli ten zgodny ze specyfikacją obwarzanek krakowski powinien mieć średnicę 12-17cm, grubość splotu 2-4cm i ważyć w granicach 80-120g.

Do produkcji obwarzanka krakowskiego stosuje się mąkę pszenną, ale dopuszczalne jest zastąpienie 30% mąki pszennej żytnią. Na 100kg mąki stosuje się 2-3kg tłuszczu, 2-4kg cukru, 1-2kg drożdży, 1-1,5kg soli i 40-48kg wody.  Niekiedy sdodaje się śladowe ilości miodu do wody służącej do obwarzania, czyli parzenia przed pieczeniem.

Obwarzanek krakowski ma lekko zróżnicowaną powierzchnię – od gładkiej po lekko chropowatą. Skórka jest twarda i chrupiąca z delikatnym posmakiem słodyczy, środek jest miękki i wilgotny. Słodkawy smak obwarzanek uzyskuje dzięki parzeniu w gorącej wodzie o temperaturze co najmniej 90 °C i następującemu po tym procesie pieczeniu.

Cechą, która również odróżnia obwarzanka krakowskiego od innych produktów piekarniczych jest jego krótki okres świe­żości trwający kilka godzin.

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Będąc okazjonalnie w Krakowie koniecznie kupcie kilka obwarzanków i zabierzcie dla przyjaciół. To naprawdę smaczny prezent.

A jak mieszkacie w Krakowie sięgajcie po nie częściej i testujcie w różnych odsłonach. Niedawno powstało Żywe Muzeum Obwarzanka w Krakowie, więc jeśli jesteście ciekawi jak powstają te cuda, koniecznie je odwiedźcie.

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

 

Zapisz Drukuj
Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela - śniadanie
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  20 min
 
Składniki
  • obwarzanki krakowskie
  • kremowy serek paprykowy
  • jaja "0"
  • masło
  • kiełbasa z daniela lub inna
  • sól
  • pieprz
  • sałata
Sos
  • 2 łyżeczki majonezu Kielecki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 12 łyżeczki joogurtu naturalnego
  • 3-4 małe ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
Sos
  1. Majonez, jogurt i musztardę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ogórki pokrojone w bardzo drobną kostkę.
  2. Rozgrzej masło na patelni i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i usmaż tak, aby nie wysuszyć jajecznicy.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry i usmaż każdy plasterek z obu stron na osobnej patelni.
  4. Obwarzanek przekrój i włóż na 5 minut do rozgrzanego piekarnika (będzie ciepły i chrupiący). Dolną część posmaruj kremowym serkiem, na to półóż małe listki sałaty, na nie wyłóż jajecznicę, a na niej poukładaj plastry kiełbaski.
  5. Polej sosem i nakryj drugą częścią obwarzanka lub nie.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Croque Madame czyli tost francuski z indykiem i jajkiem
Najlepszy świąteczny bigos z czerwonym winem, mięsem i grzybami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Pappardellez polędwiczką wieprzową owijaną w szynkę parmeńską

    Pappardelle i polędwiczka wieprzowa z pesto i szynką parmeńską

    Kanapka Cezara

    Kanapka Cezara z maślanym kurczakiem

    Polędwica z sosem czekoladowym z chilli

    Polędwica wołowa w sosie czekoladowo-kawowym z chilli

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in