Nie wiem, jak wy, ale ja po zjedzeniu naprawdę dobrego śniadania czuję się wspaniale przez wiele godzin. W tygodniu ciężko z czasem, ale w weekend sobie nie żałuję i zwykle udaje mi sie przygotować solidną dawkę śniadaniowych łakoci.
Niedawno wróciłam podczas weekendowego spaceru do swojej ulubionej przekąski ze studiów – krakowskich obwarzanków i postanowiłam przygotować śniadanie, w którym zagrają pierwsze skrzypce. Rzadko spotykam obwarzanki w menu śniadaniowych, a to rewelacyjny pomysł na oryginalne pieczywo i nawiązanie do tradycji miasta. Do wyboru są obwarzanki m.in. z sezamem, solą, serem i makiem.
Czym jest obwarzanek krakowski?
Obwarzanek krakowski to wypiek o kształcie pierścienia, z otworem w środku. Jego strukturę tworzą sploty o owalnym kształcie w formie spirali.
Obwarzanek krakowski to przysmak i symbol miasta, którego historia sięga roku 1394. Na niektórych straganach można spotkać znaczek Chronione Oznaczenie Geograficzne i to właśnie gwarancja oryginalności obwarzanka. Przyznane w 2010 oznacznie mówi, że ne każdy obwarzanek to ten oryginalny. Najłatwiej sprawdzić czy wyrabiany był ręcznie, jeśli na spodzie widnieją rumiane paseczki od wypiekania na ruszcie. Kółeczka na spodzie mówią, że to masowa, maszynowa produkcja.
Jak wygląda oryginalny obwarzanek krakowski?
Oryginalny, czyli ten zgodny ze specyfikacją obwarzanek krakowski powinien mieć średnicę 12-17cm, grubość splotu 2-4cm i ważyć w granicach 80-120g.
Do produkcji obwarzanka krakowskiego stosuje się mąkę pszenną, ale dopuszczalne jest zastąpienie 30% mąki pszennej żytnią. Na 100kg mąki stosuje się 2-3kg tłuszczu, 2-4kg cukru, 1-2kg drożdży, 1-1,5kg soli i 40-48kg wody. Niekiedy sdodaje się śladowe ilości miodu do wody służącej do obwarzania, czyli parzenia przed pieczeniem.
Obwarzanek krakowski ma lekko zróżnicowaną powierzchnię – od gładkiej po lekko chropowatą. Skórka jest twarda i chrupiąca z delikatnym posmakiem słodyczy, środek jest miękki i wilgotny. Słodkawy smak obwarzanek uzyskuje dzięki parzeniu w gorącej wodzie o temperaturze co najmniej 90 °C i następującemu po tym procesie pieczeniu.
Cechą, która również odróżnia obwarzanka krakowskiego od innych produktów piekarniczych jest jego krótki okres świeżości trwający kilka godzin.
Będąc okazjonalnie w Krakowie koniecznie kupcie kilka obwarzanków i zabierzcie dla przyjaciół. To naprawdę smaczny prezent.
A jak mieszkacie w Krakowie sięgajcie po nie częściej i testujcie w różnych odsłonach. Niedawno powstało Żywe Muzeum Obwarzanka w Krakowie, więc jeśli jesteście ciekawi jak powstają te cuda, koniecznie je odwiedźcie.

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela
- obwarzanki krakowskie
- kremowy serek paprykowy
- jaja "0"
- masło
- kiełbasa z daniela lub inna
- sól
- pieprz
- sałata
- 2 łyżeczki majonezu Kielecki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 12 łyżeczki joogurtu naturalnego
- 3-4 małe ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
- Majonez, jogurt i musztardę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ogórki pokrojone w bardzo drobną kostkę.
- Rozgrzej masło na patelni i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i usmaż tak, aby nie wysuszyć jajecznicy.
- Kiełbasę pokrój w plastry i usmaż każdy plasterek z obu stron na osobnej patelni.
- Obwarzanek przekrój i włóż na 5 minut do rozgrzanego piekarnika (będzie ciepły i chrupiący). Dolną część posmaruj kremowym serkiem, na to półóż małe listki sałaty, na nie wyłóż jajecznicę, a na niej poukładaj plastry kiełbaski.
- Polej sosem i nakryj drugą częścią obwarzanka lub nie.
Dodaj komentarz