Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Najlepszy kotlet schabowy z kością

Dania główne Dania z wieprzowiny

Najlepszy kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością

W niedzielę w okolicach godziny 12 zaczyna się charakterystyczne tłuczenie w mieszkaniu na wyższym piętrze. Już wiem, że będą schabowe. Zapewne z mizerią i ziemniakami.

Nie wiem, jak gospodyni (albo gospodarz) wykonuje to danie, ale powiem wam jak je robić, żeby sąsiedzi uśmiechali się na dźwięk charakterystycznego tłuczka dobiegającego z waszej kuchni i zaglądali po 'szklankę cukru’ w porze obiadowej licząc, że załapią się na choćby kęs.

Te kotlety są najlepsze, jakie jadłam kiedykolwiek i uświadomiły mi (po raz kolejny), że schab może być doskonale przygotowany i soczysty. Tak, soczysty. A chrupiąca, cienka i delikatna panierka tylko tę soczystość podkreśliły.

Zobaczcie, jak przygotować najlepsze kotlety schabowe z kością.

Zacznij od porządnych zakupów

Schab kupuj tylko u rzeźnika. Ten pakowany w plastykowe foremki dostępny w marketach omijaj szerokim łukiem. Po pierwsze jest pokrojony za cienko i niestety jest najgorszej jakości. Na klasyczne kotlety wybieraj schab z kością, który jest tańszy i smaczniejszy. Poproś o pokrojenie na grube plastry, ok. 1,5-2cm. Nie zostawiaj sobie tego do domu, bo będzie ci ciężko przekroić kości.

Tutaj znajdziesz 5 cennych rad, jak kupić najlepszy schab.

Przygotuj mięso

Plastry oczyść z błon i kawałeczków kości, które mogły pokruszyć się podczas krojenia. Dokładnie sprawdź każdy kawałek i upewnij się, że jest czysty i można go bezpiecznie zjeść.

Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem. Zacznij rozbijanie od strony kostki, ale nie tłucz bez opamiętania. Wystarczy, że wysokość kotleta będzie na ok. 8mm. Każdy plaster posyp solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 15 minut.

Schab z kością - kotlet

Schab z kością – kotlet

Usmaż na złoto

W jednej misce przygotuj 2 dokładnie rozbite jaja, a w drugiej drobną bułkę tartą. Na patelni rozgrzej porządnie smalec (ok. 5 łyżek). Gdy będzie już gorący zanurz plaster w jajku i następnie obtocz go w bułce. Nie ma potrzeby robienia tego dwukrotnie. Jeden raz w zupełności wystarczy.

Ułóż na patelni i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety muszą być złociste i chrupiące. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i poczekaj aż, delikatnie wchłonie zbędny tłuszcz.

Podaj i jedz ze smakiem

Kotlety schabowe możesz podawać klasycznie z zasmażaną kapustą i ziemniakami lub mizerią i frytkami z batatów. Możesz też przygotować ulubione pure lub świeżą surówkę.

Kotlety jedz od strony bez kości i zbliżając się do niej zwracaj uwagę, czy kotlet jest dosmażony.

Kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością


17 komentarzy

« Bośnia i Hercegowina – jak i gdzie dobrze zjeść?
Kaczka confit z pure kalafiorowym i cebulą »

Comments

  1. Hana says

    5 grudnia, 2016 at 1:10 pm

    Wszędzie od około roku widzę jedynie mięso wyciągane z foli. Przeraża mnie to. Wydaje mi się to takie zakisiałe

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      7 grudnia, 2016 at 8:17 am

      Hana, masz rację. Takie pakowane mięso jest po prostu łatwiej dostępne i tworzy złudne wrażenie, że jest bezpieczne, czyste i świeże. Tymczasem prawda jest inna, bo to mięso ma sztucznie przedłużoną trwałość, a kupując taki produkt generujemy większą ilość odpadów (tacki, folie, pudełka). Nic w tym dobrego. Mam nadzieję, że więcej z nas przerzuci się na zakupy w sklepach mięsnych 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia says

        6 czerwca, 2018 at 9:28 am

        Zgadzam się z tym ale nie do końca bo jednak kupując mieso nawet u rzeznika to musi być w coś zapakowane a to też odpady, może jedynie troszkę mniejsze…

        Odpowiedz
        • Hala says

          8 kwietnia, 2021 at 12:39 pm

          Chodzi też o to jak długo to mięso leży w tej folii

          Odpowiedz
    • Hala says

      8 kwietnia, 2021 at 12:36 pm

      I to jest racja.Ja osobiście unikam jak ognia mięsa pakowanego w folię ale również i wędlin.Za dużo plastiku.Fuuuuj!!!!

      Odpowiedz
  2. Alexison says

    4 lutego, 2019 at 2:39 pm

    Nareszcie znajduję przepis na kotlet schabowy bez użycia mąki. W moim domu schabowy zawsze byl z kością, obtaczany tylko w jajku i tartej bułce. Super, że tradycja nie ginie.
    A mięso tylko w mięsnym!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:41 pm

      Dziękuję i cieszę się, że udało się znaleźć smaki z domu. Ja też je uwielbiam 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Jola says

    4 sierpnia, 2019 at 11:58 pm

    zrobilam wedlug przepisu, nie dodalam do panierki maki a wyszly palce lizac – soczyste w srodku, chrupkie na wierzchu, poemat nie kotlet schabowy, dziekuje!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:39 pm

      Cieszę się bardzo, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Heniuś - smakosz dyplomowany says

    6 listopada, 2019 at 9:09 pm

    Wg wielkich znawców i smakoszy kotletów schabowych jest smażenie ich wyłącznie na smalcu ! Nie na oleju roślinnym. I oczywiście schabowy bez kosteczki nie jest kompletnym schabowym. To tak, jakby golonkę obedrzeć ze skóry i zachwycać się jej niepełnym smakiem.

    Odpowiedz
  5. Joanna says

    3 maja, 2020 at 8:51 am

    w moim domu kotlety schabowe wykonywane sa z przepisu mojej prababci, która zmarła 1974r. a ona ten przepis miała też może od swojej mamy.
    1. Ja schabik z kością najpierw dziurawię , takie małe nacięcia ostrzem, a potem lekko rozbijam z solą , pieprzem .
    2. Dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, niedużo ma tylko wzbogacić smak a nie go zdominować/ ważna jakość czosnku- żeby nie walił stęchlizną./ Do tego łyżka oleju i na 3-4 godz. do lodówki.
    3. Prawdziwy schabowy moim zdaniem musi być smażony na smalcu .
    4. Bułkę tarta robię sama. Wyobraźcie sobie że na Lubelszczyźnie są jeszcze GS-y, które pieką prawie tradycyjne bułki i chleb.
    5. Schabowego wyjmuje z lodówki, jajo rozbijam z odrobina zimnego mleka , bułeczka tarta przygotowana
    6. Schab, jajko, bułka i na patelnie. Smalec głęboki , uważać proszę na temperaturę lekko gorący żeby bułka od razu się nie spaliła, I na złoty kolor z obu stron, trudno powiedzieć ile czasu , patrz na kolor panierki.
    7. Jeden dziub widelcem przy kostce. jeśli płyn nie jest krwisty gotowe.
    Propozycja podania z ziemniakami do wyboru mizera, młoda kapusta, zasmażana kiszona kapusta w zależności od pory roku i zawartości lodówki super będzie kiszony ogóras. Smacznego:). J.K

    Odpowiedz
  6. Urszula says

    10 czerwca, 2020 at 1:34 pm

    Zrobilam wg waszych wskazówek i przepisu prababci Joanny:-) i wyszły wyśmienite. Dodam, że mięso przed smażeniem przynajmniej na pół godziny powinno zostać wyjęte z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej do smażenia. W przeciwnym wypadku w środku mogą okazać się surowe lub zbyt twarde.
    Smacznego!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:34 am

      Wyjęcie mięsa z lodówki przed smażeniem i ocieplenie go w temperaturze pokojowej bardzo pomaga.

      Odpowiedz
  7. Bawarka says

    17 sierpnia, 2020 at 9:22 am

    Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.

    Odpowiedz
  8. Darek says

    29 maja, 2021 at 9:25 am

    Mała podpowiedź z Włoch. Tam czesto się robi takie kotlety. Pierwsza rzecz to przed zanurzeniem w jajku opruszyc mięso mąka delikatnie potem jajo i bułka. A jeśli chodzi o kość żeby nie była surowa jest jeden trik. Kostka smalcu, dobrze rozgrzać i zaczynać smażenie w pozycji pionowej obsmazajac około minuty samą kość z lewej i prawej strony potem kładziemy całego kotleta i resztę już wiecie. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. zBYcH says

    2 kwietnia, 2022 at 7:35 am

    Proponuję utłuczone mięso pomoczyć ze dwie godzinki q mleku i cebuli pokrojonej w krążki, a potem standardowo, przed smażeniem sól, pieprz świeżo mielony, bułka tarta i na patelnie.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. 07.11. Dzień Kotleta Schabowego | Czas Diety - mgr Natasza Siemienas pisze:
    7 listopada, 2020 o 9:01 am

    […] Krótko i na temat; jak kupić dobry schab i przygotować idealne kotlety 🥩 fot. http://meatmyday.pl/najlepszy-kotlet-schabowy-koscia/ […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Indyk nadziewany owocami z polentą - pomysł na danie główne z mięsem

    Filety z indyka faszerowane owocami z polentą

    Sos sojowo-miodowy z chilli

    Sos sojowo-miodowy z chilli

    Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

    Paluszki z szynką szwarcwaldzką i minifondue

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in