Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Mus śliwkowy do mięs

Dodatki

Mus śliwkowy do mięs

Mus z suszonych śliwek

Mus z suszonych śliwek

Jak poprawić smak mięsa i wznieść go na kolejny poziom? Dodać odpowiedni sos. Tym razem przedstawiam pomysł z mus z suszonych śliwek.

Ten mus jest świetnym kompanem wielu mięs. Polubi się z drobiem i dziczyzną oraz będzie dobrym kompanem pasztetów. Przygotowywany po woli z dbałością o szczegóły rozkwitnie możliwościami smakowymi na talerzu. Możecie podawać go na zimno lub ciepło obok mięs lub wykorzystać do innych dań, np. jako sos do pizzy albo baza do tarty. Suszone śliwki mają wspaniały wędzony aromat, który jeszcze wzmocni sos Worcestershire i cukier trzcinowy. Spróbujcie koniecznie.

Zapisz Drukuj
Mus śliwkowy do mięs
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 szklanka śliwek suszonych (np. suski sechlońskiej) bez pestek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
Przygotowanie
  1. Śliwki zamocz w ciepłej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie pokrój je w małą kosteczkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 50ml wody, sos Worcestershire i wsyp cukier.
  2. Garnek przykryj i gotuj śliwki na małym ogniu. Co jakiś czas, gdy woda wyparuje, dolewaj kolejne porcje po 50ml. Śliwki muszą być miękkie. Następnie całość zblenduj.
3.4.3177

 


Leave a Comment

« Żeberka w miodzie z surówką jabłkową
Sos sojowo-miodowy z chilli »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

    Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela na śniadanie

    ¡Hola México – jesień w meksykańskim stylu z Blue Cactus

    Boeuf Stroganow

    Boeuf Stroganow

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in