Jak poprawić smak mięsa i wznieść go na kolejny poziom? Dodać odpowiedni sos. Tym razem przedstawiam pomysł z mus z suszonych śliwek.
Ten mus jest świetnym kompanem wielu mięs. Polubi się z drobiem i dziczyzną oraz będzie dobrym kompanem pasztetów. Przygotowywany po woli z dbałością o szczegóły rozkwitnie możliwościami smakowymi na talerzu. Możecie podawać go na zimno lub ciepło obok mięs lub wykorzystać do innych dań, np. jako sos do pizzy albo baza do tarty. Suszone śliwki mają wspaniały wędzony aromat, który jeszcze wzmocni sos Worcestershire i cukier trzcinowy. Spróbujcie koniecznie.
Mus śliwkowy do mięs
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 1 szklanka śliwek suszonych (np. suski sechlońskiej) bez pestek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu Worcestershire
Przygotowanie
- Śliwki zamocz w ciepłej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie pokrój je w małą kosteczkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 50ml wody, sos Worcestershire i wsyp cukier.
- Garnek przykryj i gotuj śliwki na małym ogniu. Co jakiś czas, gdy woda wyparuje, dolewaj kolejne porcje po 50ml. Śliwki muszą być miękkie. Następnie całość zblenduj.
Dodaj komentarz