Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Do pieczywa

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Wielkanoc kojarzy mi się zwykle z domowym żurkiem na wędzonce i białą kiełbasą z chrzanem oraz jajkami z majonezem. I myślałam, że długo nic tego nie zmieni.

W tym roku doszłam do wniosku, że za wiele razy przeżywamy te święta, aby co roku serwować to samo. Oczywiście, podstawa tradycji okołowielkanocnej musi być, ale poza tym warto od czasu do czasu oderwać się od klasyków i podać gościom coś, co ich zaskoczy.

Wydaje mi się, że to właśnie ten rok będzie przełomowy w mojej kuchni. Do świątecznego menu wpisałam już żurek, białą kiełbaskę i jajka oraz dobry chleb na zakwasie. Co więcej? Przygotuję zapewne jakąś porządną pieczeń z sosem albo rybę z warzywami, bliny z kawiorem i jajkiem oraz ten mus, który podbił moje podniebienie.

Zamiast pasztetu proponuję wam taki błyskawiczny w przygotowaniu mus z kurczaka, który dzięki perfekcyjnie dobranym dodatkom zyskał potęgę smaku i odczarował zwykłe mięso z rosołu. Jeśli po gotowaniu wywaru zostało wam mięso, wykorzystajcie je. Jeśli nie, ugotujcie filet z kurczaka z warzywami i ziołami.

Taki mus możecie podać jako dodatek do pieczywa albo element przystawki. Możecie też nadać mu bardziej gęstą formę i nafaszerować nim jajka. Na pewno będzie pysznie.

Mus z kurczaka z tego przepisu nie byłby taki świetny, gdyby nie dodatek pieprzu syczuańskiego. Otrzymałam go od mojej dobrej koleżanki, która podobnie jak jak, uwielbia gotować. Szczerze przyznaję, to odkrycie tego roku. Pieprz syczuański okazał się świetnym towarzyszem mięsa drobiowego, a jego świeży, cytrusowy posmak nadaje nawet najprostszym daniom nutę egzotyki. Koniecznie kupcie i używajcie w swojej kuchni.

Zapisz Drukuj
Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  5 min
Całkowity czas:  10 min
 
Składniki
  • 200g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 ziarenek pieprzu syczuańskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 30ml wody
Przygotowanie
  1. Do blendera wrzuć rozdrobnione mięso kurczaka, chrzan, serek i jogurt oraz wodę. Dodaj sól, pieprz i miksuj na gładką masę. Jeśli blender nie radzi sobie ze zmieleniem całości, dodaj odrobinę wody.
  2. Podawaj z pieczywem i kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
3.5.3208

 

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim


Leave a Comment

« Lula kebab – przepis na armeński kebab wołowy
Croque Madame czyli tost francuski z indykiem i jajkiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Pappardellez polędwiczką wieprzową owijaną w szynkę parmeńską

    Pappardelle i polędwiczka wieprzowa z pesto i szynką parmeńską

    Jak wybierać mięso

    Jak wybierać mięso – 5 porad

    Klopsiki z cielęciny, ricotty i pecorino

    Klopsiki z cielęciny, ricotty i pecorino

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in