Wielkanoc kojarzy mi się zwykle z domowym żurkiem na wędzonce i białą kiełbasą z chrzanem oraz jajkami z majonezem. I myślałam, że długo nic tego nie zmieni.
W tym roku doszłam do wniosku, że za wiele razy przeżywamy te święta, aby co roku serwować to samo. Oczywiście, podstawa tradycji okołowielkanocnej musi być, ale poza tym warto od czasu do czasu oderwać się od klasyków i podać gościom coś, co ich zaskoczy.
Wydaje mi się, że to właśnie ten rok będzie przełomowy w mojej kuchni. Do świątecznego menu wpisałam już żurek, białą kiełbaskę i jajka oraz dobry chleb na zakwasie. Co więcej? Przygotuję zapewne jakąś porządną pieczeń z sosem albo rybę z warzywami, bliny z kawiorem i jajkiem oraz ten mus, który podbił moje podniebienie.
Zamiast pasztetu proponuję wam taki błyskawiczny w przygotowaniu mus z kurczaka, który dzięki perfekcyjnie dobranym dodatkom zyskał potęgę smaku i odczarował zwykłe mięso z rosołu. Jeśli po gotowaniu wywaru zostało wam mięso, wykorzystajcie je. Jeśli nie, ugotujcie filet z kurczaka z warzywami i ziołami.
Taki mus możecie podać jako dodatek do pieczywa albo element przystawki. Możecie też nadać mu bardziej gęstą formę i nafaszerować nim jajka. Na pewno będzie pysznie.
Mus z kurczaka z tego przepisu nie byłby taki świetny, gdyby nie dodatek pieprzu syczuańskiego. Otrzymałam go od mojej dobrej koleżanki, która podobnie jak jak, uwielbia gotować. Szczerze przyznaję, to odkrycie tego roku. Pieprz syczuański okazał się świetnym towarzyszem mięsa drobiowego, a jego świeży, cytrusowy posmak nadaje nawet najprostszym daniom nutę egzotyki. Koniecznie kupcie i używajcie w swojej kuchni.
- 200g ugotowanego mięsa z kurczaka
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki serka typu Philadelphia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 8 ziarenek pieprzu syczuańskiego
- ¼ łyżeczki soli
- 30ml wody
- Do blendera wrzuć rozdrobnione mięso kurczaka, chrzan, serek i jogurt oraz wodę. Dodaj sól, pieprz i miksuj na gładką masę. Jeśli blender nie radzi sobie ze zmieleniem całości, dodaj odrobinę wody.
- Podawaj z pieczywem i kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
Dodaj komentarz