Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Mus jabłkowo-imbirowy

Dodatki

Mus jabłkowo-imbirowy

Mus jabłkowo-imbirowy

Mus jabłkowo-imbirowy

Jeśli ziemniaki lub kasza wydają się wam zbyt oklepanym dodatkiem do mięs, koniecznie spróbujcie czegoś innego, intrygującego i bardzo smacznego.

Polecam mus z prażonych jabłek z imbirem i korzennymi dodatkami – anyżem i cynamonem. Aromat, jaki pojawia się podczas gotowania tego musu wprowadza co prawda świąteczny klimat, ale z powodzeniem można go przygotowywać przez cały rok. Latem zmodyfikuję ten przepis i korzenne aromaty zastąpię świeżymi, cytrusowymi smakami limonki, cytryny albo mięty.

Ale póki co Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc ten przepis przyda się każdej pani domu, która zechce się wyróżnić i przygotować wspaniały świąteczny obiad dla całej rodziny. Nie dość, że robi się błyskawicznie, to jest łatwy, a efekt naprawdę zaskoczy największych smakoszy. Zatem smacznego!

Zapisz Drukuj
Mus jabłkowo-imbirowy
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 średnie jabłka
  • 1,5cm korzenia imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 50ml wody
Przygotowanie
  1. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłka i imbir umieść w rondelku. Dodaj anyż, cynamon i wodę.
  3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  4. Usuń anyż i cynamon oraz zblenduj owoce z imbirem na gładką masę. Możesz posypać majerankiem.
  5. Podawaj do mięs, np. polędwicy w cieście francuskim.
3.5.3208

 

Mus jabłkowo-imbirowy

Mus jabłkowo-imbirowy


Leave a Comment

« Pastrami idealne w 7 krokach
Ćwikła z chrzanem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Orzeźwiająca sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczami

    Orzeźwiająca sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczami

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in