Jeśli ziemniaki lub kasza wydają się wam zbyt oklepanym dodatkiem do mięs, koniecznie spróbujcie czegoś innego, intrygującego i bardzo smacznego.
Polecam mus z prażonych jabłek z imbirem i korzennymi dodatkami – anyżem i cynamonem. Aromat, jaki pojawia się podczas gotowania tego musu wprowadza co prawda świąteczny klimat, ale z powodzeniem można go przygotowywać przez cały rok. Latem zmodyfikuję ten przepis i korzenne aromaty zastąpię świeżymi, cytrusowymi smakami limonki, cytryny albo mięty.
Ale póki co Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc ten przepis przyda się każdej pani domu, która zechce się wyróżnić i przygotować wspaniały świąteczny obiad dla całej rodziny. Nie dość, że robi się błyskawicznie, to jest łatwy, a efekt naprawdę zaskoczy największych smakoszy. Zatem smacznego!
- 4 średnie jabłka
- 1,5cm korzenia imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
- 50ml wody
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłka i imbir umieść w rondelku. Dodaj anyż, cynamon i wodę.
- Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Usuń anyż i cynamon oraz zblenduj owoce z imbirem na gładką masę. Możesz posypać majerankiem.
- Podawaj do mięs, np. polędwicy w cieście francuskim.
Dodaj komentarz