Ten mus z powodzeniem można wykorzystywać jako dodatek do mięs lub jako marynatę, np. do kurczaka. Sprawia, że mięso jest supersoczyste, delikatne i wspaniale się piecze nabierając słodkiego smaku.
Ten sos przygotowałam z brzoskwiń z puszki oraz wielu aromatycznych przypraw i warzyw, które nadały mu charakteru. Postanowiłam wykorzystać go na dwa sposoby. Akurat miałam kilka skrzydełek z kurczaka, które były przeznaczone do upieczenia. Odpowiednio nasolone posmarowałam grubą warstwą tego brzoskwiniowego musu i upiekłam. To, co mi zostało podałam jako sos do maczania mięsa.
Mus brzoskwiniowy do mięs
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
- 1 szalotka
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki cukru demerara
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką, gęstą masę.
- W razie potrzeby dodaj miód lub sos sojowy.
- Używaj jako marynatę lub dodatek do mięs.
Dodaj komentarz