Mięso mięsem, ale czasami trzeba się czegoś napić. Nie, nie chodzi mi o alkohole. Myślę o orzeźwiającym, pachnącym latem napoju, który można przygotować samodzielnie w domu i popijać ciepłym popołudniem.
Od kilka lat w ogóle nie piję napojów gazowanych i stronię od słodzonych soków. Zazwyczaj podaję wodę z lodem, owocami i ziołami. Według mnie taki napój najlepiej uzupełnia smaki dań i nie przytłacza ich, pozwalając im się rozwijać. Czasem do wody podaję też wino. Wówczas wykorzystuję mocno gazowaną wodę i komponuję szprycer.
Niedawno dostałam opakowanie darjeeling – herbaty, która jest uznawana za szampan wśród swojej kategorii. To najlepsza odmiana świata i bardzo trudno o oryginalną. Ponoć aż 3 z 4 dostępnych na rynku herbat to podróbki. Bo jedynie 87 ogrodów herbacianych posiada prawo do znaku, nazwy oraz posiadających certyfikat produkcji. Warto zwrócić na to uwagę i nie kupować podróbek. Lepiej znaleźć naprawdę dobrą herbatę i poznać jej prawdziwy smak.
O darjeeling mogę powiedzieć dużo dobrego. To bardzo delikatna herbata, którą parzy się krótko, bo ok. 4 minut w temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Napar ma delikatny smak bez nawet odrobiny goryczki, kolor jest brzoskwiniowo-słomkowy. Pasował mi do tego, żeby przyrządzić z niego pyszną, mrożoną herbatę z owocami.
Polecam zrobić od razu więcej i trzymać w lodówce. Sprawdzi się na przyjęcia oraz na co dzień.
- 4 litry wody
- 4 łyżeczki herbaty daarjeling
- 6 brzoskwiń
- 10 łyżek cukru trzcinowego
- Zaparz herbatę (ok. 4 minuty w temperaturze 95'C). Odstaw do ostygnięcia.
- Brzoskwinie obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Wrzuć do rondla i wsyp cukier. Wlej ok. 500ml wody.
- Zagotuj i zmniejsz ogień.
- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przelej powstały syrop przez sito i odłóż owoce.
- Syrop dolej do herbaty. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Wstaw go lodówki i podawaj z lodem oraz kawałkami ugotowanych brzoskwiń.
Dodaj komentarz