Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Mrożona herbata brzoskwiniowa

Dodatki

Mrożona herbata brzoskwiniowa

 Mrożona brzoskwiniowa herbata


Mrożona brzoskwiniowa herbata

 

Mięso mięsem, ale czasami trzeba się czegoś napić. Nie, nie chodzi mi o alkohole. Myślę o orzeźwiającym, pachnącym latem napoju, który można przygotować samodzielnie w domu i popijać ciepłym popołudniem.

Od kilka lat w ogóle nie piję napojów gazowanych i stronię od słodzonych soków. Zazwyczaj podaję wodę z lodem, owocami i ziołami. Według mnie taki napój najlepiej uzupełnia smaki dań i nie przytłacza ich, pozwalając im się rozwijać. Czasem do wody podaję też wino. Wówczas wykorzystuję mocno gazowaną wodę i komponuję szprycer.

Niedawno dostałam opakowanie darjeeling – herbaty, która jest uznawana za szampan wśród swojej kategorii. To najlepsza odmiana świata i bardzo trudno o oryginalną. Ponoć aż 3 z 4 dostępnych na rynku herbat to podróbki. Bo jedynie 87 ogrodów herbacianych posiada prawo do znaku, nazwy oraz posiadających certyfikat produkcji. Warto zwrócić na to uwagę i nie kupować podróbek. Lepiej znaleźć naprawdę dobrą herbatę i poznać jej prawdziwy smak.

O darjeeling mogę powiedzieć dużo dobrego. To bardzo delikatna herbata, którą parzy się krótko, bo ok. 4 minut w temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Napar ma delikatny smak bez nawet odrobiny goryczki, kolor jest brzoskwiniowo-słomkowy. Pasował mi do tego, żeby przyrządzić z niego pyszną, mrożoną herbatę z owocami.

Polecam zrobić od razu więcej i trzymać w lodówce. Sprawdzi się na przyjęcia oraz na co dzień.

Zapisz Drukuj
Mrożona herbata brzoskwiniowa
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 litry wody
  • 4 łyżeczki herbaty daarjeling
  • 6 brzoskwiń
  • 10 łyżek cukru trzcinowego
Przygotowanie
  1. Zaparz herbatę (ok. 4 minuty w temperaturze 95'C). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Brzoskwinie obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  3. Wrzuć do rondla i wsyp cukier. Wlej ok. 500ml wody.
  4. Zagotuj i zmniejsz ogień.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przelej powstały syrop przez sito i odłóż owoce.
  6. Syrop dolej do herbaty. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  7. Wstaw go lodówki i podawaj z lodem oraz kawałkami ugotowanych brzoskwiń.
3.5.3208

 Mrożona brzoskwiniowa herbata


Mrożona brzoskwiniowa herbata

 Mrożona brzoskwiniowa herbata


Mrożona brzoskwiniowa herbata


Leave a Comment

« Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą
Hiszpańskie tapas z szynką serrano i serem manchego »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Krem z białych szparagów

    Błyskawiczny krem z białych szparagów z mięsnymi klopsikami

    Sałatka z białymi szparagami i jajkiem poche i boczkiem

    Sałatka z białymi szparagami, jajkiem pochet i boczkiem

    Burger z grilla z sosem mango

    Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in