Czas grillowy zaczyna się na dobre. Rozpędza się z każdym dłuższym dniem i zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Ja uwielbiam dobrze przygotowanego kurczaka z grilla i wiem, że kochają go dziewczyny. Zatem dziewczyny, oto przepis dla was.
Małe szaszłyki z kurczaka owiniętego w boczek, z ananasem i żółtą papryką wyglądają wspaniale i tak też smakują. Z sosem miętowo-cytrynowym są orzeźwiające i przenoszą w ciepłe kraje przywodząc na myśl słoneczne, egzotyczne wakacje.
Zamarynujcie mięso o wiele wcześniej. W aromatycznej marynacie nabierze smaku i skruszeje. Grillujcie dość krótko, aby nie przesuszyć mięsa. Niestety, mamy z zwyczaju robić to o wiele za długo. Spróbujcie inaczej, a przekonacie się, że kurczak z grilla może smakować bosko.
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 opakowanie boczku w plastrach
- 3 plastry ananasa
- 1 żółta papryka
- 6 pokruszonych ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczkicynamonu mielonego
- 6 pokruszonych lub zmielonych liści laurowych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 200ml jogurtu greckiego
- garść liści mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- Przygotuj marynatę mieszając wszystkie jej składniki w misce. Musi powstać z nich kremowy sos. Filet z kurczaka pokrój w małe kostki. Obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Rada! Małe kawałki zamarynują się szybciej.
- Paprykę i ananas pokrój w kawałki podobne do kostek kurczaka.
- Kawałki kurczaka owijaj plastrami boczku i nadziewaj na pałeczki do szaszłyków na zmianę z ananasem i papryką.
- Grilluj przez ok. 13-15 minut na bardzo gorącym grillu i podawaj z sosem.
- Rada! Zacznij grillowanie, gdy temperatura będzie już wysoka.
- Przygotuj sos mieszając jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz oraz drobno posiekaną miętę.
Dodaj komentarz