Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Miniszaszłyki drobiowe z sosem miętowo-cytrynowym na grilla

Przekąski Przekąski z drobiu

Miniszaszłyki drobiowe z sosem miętowo-cytrynowym na grilla

Szaszłyki z kurczaka i ananasa  na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill

Czas grillowy zaczyna się na dobre. Rozpędza się z każdym dłuższym dniem i zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Ja uwielbiam dobrze przygotowanego kurczaka z grilla i wiem, że kochają go dziewczyny. Zatem dziewczyny, oto przepis dla was.

Małe szaszłyki z kurczaka owiniętego w boczek, z ananasem i żółtą papryką wyglądają wspaniale i tak też smakują. Z sosem miętowo-cytrynowym są orzeźwiające i przenoszą w ciepłe kraje przywodząc na myśl słoneczne, egzotyczne wakacje.

Zamarynujcie mięso o wiele wcześniej. W aromatycznej marynacie nabierze smaku i skruszeje. Grillujcie dość krótko, aby nie przesuszyć mięsa. Niestety, mamy z zwyczaju robić to o wiele za długo. Spróbujcie inaczej, a przekonacie się, że kurczak z grilla może smakować bosko.

Zapisz Drukuj
Miniszaszłyki drobiowe z sosem miętowo-cytrynowym
 
Składniki
Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie boczku w plastrach
  • 3 plastry ananasa
  • 1 żółta papryka
Marynata:
  • 6 pokruszonych ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczkicynamonu mielonego
  • 6 pokruszonych lub zmielonych liści laurowych
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
Sos miętowy:
  • 200ml jogurtu greckiego
  • garść liści mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Przygotuj marynatę mieszając wszystkie jej składniki w misce. Musi powstać z nich kremowy sos. Filet z kurczaka pokrój w małe kostki. Obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Rada! Małe kawałki zamarynują się szybciej.
  3. Paprykę i ananas pokrój w kawałki podobne do kostek kurczaka.
  4. Kawałki kurczaka owijaj plastrami boczku i nadziewaj na pałeczki do szaszłyków na zmianę z ananasem i papryką.
  5. Grilluj przez ok. 13-15 minut na bardzo gorącym grillu i podawaj z sosem.
  6. Rada! Zacznij grillowanie, gdy temperatura będzie już wysoka.
Sos miętowo-cytrynowy
  1. Przygotuj sos mieszając jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz oraz drobno posiekaną miętę.
3.5.3208

 

Szaszłyki z kurczaka i ananasa  na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa  na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa  na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa  na grill

Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill


Leave a Comment

« Warsztaty z kuchni włoskiej w Studio Kulinarne Inspiracje – relacja
Pieczarki portobello nadziewane mięsem, serem i ziołami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Balijski gulasz z wieprzowiną i warzywami

    Balijski gulasz z wieprzowiną i warzywami

    Burgery idealne

    Najlepszy burger – jak go przygotować? 5 podstawowych zasad

    Crostini z bresaolą, mozzarellą i persymoną

    Przekąska na sylwestra – grzanki z mozzarellą, bresaolą i persymoną

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in