Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Miniburgery z polędwicą, kozim serem i brzoskwiniami

Dania główne Dania z wieprzowiny Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Miniburgery z polędwicą, kozim serem i brzoskwiniami

 

Burger z polędwicą wieprzową i chutneyem

Burger z polędwicą wieprzową i chutneyem

Odważne połączenia zaskakują i pozostają w pamięci na długi czas. Tak było i tym razem. Kozi, dojrzewający ser przyjemnie ostry, który buduje piramidę smaków połączony z owocowym chutneyem to coś znakomitego.

Podejmujcie takimi daniami gości – będą mówić tylko o was. Nie obawiajcie się czy ktoś lubi czy nie lubi. Częstujcie i czekajcie na ochy i achy, bo będą. W przypadku tej przystawki zachwyt murowany.

No i nie zapomnijcie, żeby polędwicę przygotować doskonale – delikatnie chrupiącą z zewnątrz i soczystą oraz kruchą w środku. Nie bójcie się piec jej w temperaturze 150°C, jeśli wcześniej wylądowała na supergorącej patelni. I pamiętajcie, nie pieczcie jej dłużej, niż jest podane. Tylko stracicie cały efekt WOW, bo mięso będzie suche i gumowe.

Bułeczki też upieczcie samodzielnie – z tego przepisu udadzą się bez problemów.

Zapisz Drukuj
Miniburgery z polędwicą, kozim serem i brzoskwiniami
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Miniburgery
  • polędwica wieprzowa QAFP ok. 400g
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • kilka liści świeżej szałwii
  • kozi ser pleśniowy
  • minibułeczki żytnio-owsiane (można wykorzystać przepis z bloga)
Chutney brzoskwiniowy
  • 3 brzoskwinie
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypta płatków chili jalapeno
  • 2 łyżki octy jabłkowego
  • 50ml wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Miniburgery
  1. Polędwicę oczyść z błonek i tłuszczu, ponakłuwaj specjalnym przyrządem, nasól, posyp pieprzem i polej oliwą truflową. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
  2. Po tym czasie obsmaż polędwicę na patelni na dużym ogniu z każdej strony, przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na 15 minut. Wyjmij i pozostaw na 15 minut.
Chutney brzoskwiniowy
  1. Brzoskwinie obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. W rondelku umieść posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i starty imbir. Dodaj ocet, wodę oraz paprykę, cukier i sól. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  2. Na bułeczce układaj plaster polędwicy, sera koziego, polej chutneyem i przyozdób liściem szałwii.
3.3.3077

 

Burger z polędwicą wieprzową i chutneyem

Burger z polędwicą wieprzową i chutneyem


Leave a Comment

« Bułeczki żytnio-owsiane
Sałatka Cezar po polsku »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Pastrami burger z grzybami

    Pastrami miniburger pieczarkowy

    Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

    Paluszki z szynką szwarcwaldzką i minifondue

    Najlepszy kotlet schabowy z kością

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in