Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Makaron soba z pieczonym boczkiem i pak-choy

Dania główne Dania z wieprzowiny

Makaron soba z pieczonym boczkiem i pak-choy

Makaron soba z boczkiem i smażoną pak-choy

Makaron soba z boczkiem i smażoną pak-choy

Boczek i japoński gryczany makaron soba to duet, który pokochacie jako danie do pracy albo nowa, ciekawa przekąska na weekend. Jak do tego dorzucicie trochę warzyw będzie zdrowo i pożywnie.

To danie należy do zbioru tych, na których przygotowanie potrzeba sporo czasu. Ale jak już jest baza, można szaleć. Zacznijcie zatem od przygotowania długo pieczonego mięsa z warzywami z tego przepisu. Najlepiej zrobić to w piątek wieczorem i mieć bazę na cały weekend albo w niedzielę i zyskać podstawę do dań na cały tydzień.

Wiem, jak wielu z was zmaga się z problemem odgrzewanych dań w pracy. Sama mam wielokrotnie problem co ugotować, aby odgrzane w mikrofali było smaczne i nie traciło swojego pierwotnego charakteru. Często stawiam na kasze i ryże. Makarony gotuję od święta, ale ten okazał się wdzięcznym materiałem jako danie do lunchboxa.

Gryczany makaron soba nie dość, że jest lekkostrawny i przyjazny dla organizmu to też jest wdzięczny do ogrzewania, zatem sięgajcie po niego częściej, zwłaszcza jeśli jesteście na diecie, albo przejadły się wam już pszenne makarony, a pełnoziarniste są zbyt agresywne w smaku. Soba świetnie komponuje się z warzywami, mięsem i owocami morza.

Tym razem silne inspiracje kuchnią azji zaowocowały przepisem, który możecie wykorzystać jako pomysł na danie do pracy albo smaczną kolację.

Zapisz Drukuj
Makaron soba z pieczonym boczkiem i pak-choy
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  3 godz
Czas gotowania:  10 min
Całkowity czas:  3 godz 10 min
 
Składniki
  • boczek pieczony z fenkułem i klonem z tego przepisu
  • makaron soba
  • sezam
  • 1 mała główka kapusty pak-choy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1cm świeżego imbiru
  • szczypta chilli
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • ½ sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • rzodkiewka
  • seazm
Przygotowanie
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw dzieląc na porcje do miseczek.
  2. Na patelni rozgrzej olej koksowy i dodaj starty imbir i czosnek. Podsmaż chwilkę.
  3. Dodaj pokrojoną w paski o szerokości ok. 2cm kapustę pak-choy, chilli oraz sos sojowy i cukier.
  4. Smaż 5 minut mieszając delikatnie aż kapusta zmięknie i zacznie się kleić.
  5. Gorący boczek pokrój w plastry i nakładaj na makaron. Dodaj dżem z fenkułu i cebuli, który stworzył się podczas pieczenia boczku. Wymieszaj z makaronem.
  6. Do miseczek z makaronem nałóż po 2-3 łyżki kapusty pak-choi.
  7. Całość udekoruj plasterkami świeżej rzodkiewki i ziarenkami sezamu.
3.5.3208

 

Makaron soba z boczkiem i smażoną pak-choy

Makaron soba z boczkiem i smażoną pak-choy

 

Makaron soba z pieczonym boczkiem i pak-choy

Makaron soba z pieczonym boczkiem i pak-choy


Leave a Comment

« Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie
Kanapka z pastrami i sosem musztardowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Kulinarne Inspiracje Maciej Kopczyński - Warsztaty

    Warsztaty z kuchni włoskiej w Studio Kulinarne Inspiracje – relacja

    Pag

    Chorwacja Pag – gdzie na najlepszą ucztę

    Pâté z jabłkiem i galaretką z żubrówki

    Pâté z jabłkiem i galaretką z żubrówki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in