Boczek i japoński gryczany makaron soba to duet, który pokochacie jako danie do pracy albo nowa, ciekawa przekąska na weekend. Jak do tego dorzucicie trochę warzyw będzie zdrowo i pożywnie.
To danie należy do zbioru tych, na których przygotowanie potrzeba sporo czasu. Ale jak już jest baza, można szaleć. Zacznijcie zatem od przygotowania długo pieczonego mięsa z warzywami z tego przepisu. Najlepiej zrobić to w piątek wieczorem i mieć bazę na cały weekend albo w niedzielę i zyskać podstawę do dań na cały tydzień.
Wiem, jak wielu z was zmaga się z problemem odgrzewanych dań w pracy. Sama mam wielokrotnie problem co ugotować, aby odgrzane w mikrofali było smaczne i nie traciło swojego pierwotnego charakteru. Często stawiam na kasze i ryże. Makarony gotuję od święta, ale ten okazał się wdzięcznym materiałem jako danie do lunchboxa.
Gryczany makaron soba nie dość, że jest lekkostrawny i przyjazny dla organizmu to też jest wdzięczny do ogrzewania, zatem sięgajcie po niego częściej, zwłaszcza jeśli jesteście na diecie, albo przejadły się wam już pszenne makarony, a pełnoziarniste są zbyt agresywne w smaku. Soba świetnie komponuje się z warzywami, mięsem i owocami morza.
Tym razem silne inspiracje kuchnią azji zaowocowały przepisem, który możecie wykorzystać jako pomysł na danie do pracy albo smaczną kolację.
- boczek pieczony z fenkułem i klonem z tego przepisu
- makaron soba
- sezam
- 1 mała główka kapusty pak-choy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1cm świeżego imbiru
- szczypta chilli
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- ½ sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- rzodkiewka
- seazm
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw dzieląc na porcje do miseczek.
- Na patelni rozgrzej olej koksowy i dodaj starty imbir i czosnek. Podsmaż chwilkę.
- Dodaj pokrojoną w paski o szerokości ok. 2cm kapustę pak-choy, chilli oraz sos sojowy i cukier.
- Smaż 5 minut mieszając delikatnie aż kapusta zmięknie i zacznie się kleić.
- Gorący boczek pokrój w plastry i nakładaj na makaron. Dodaj dżem z fenkułu i cebuli, który stworzył się podczas pieczenia boczku. Wymieszaj z makaronem.
- Do miseczek z makaronem nałóż po 2-3 łyżki kapusty pak-choi.
- Całość udekoruj plasterkami świeżej rzodkiewki i ziarenkami sezamu.
Dodaj komentarz