Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Maczanka krakowska

Dania główne Dania z wieprzowiny

Maczanka krakowska

Maczanka po krakowsku

Maczanka po krakowsku

Danie, które wraca do łask. Danie, które można kupić na ulicy. Danie, o którym wielu nie słyszało, kilku próbowało i pokochało.

Prawdę mówiąc jest to odległa siostra burgera, który świecił (albo jeszcze siłą rozpędu świeci) tryumf. Tak, ja też go uwielbiam, więc z pewnością nie zabraknie tu przepisów zarówno na ten klasyczny, jak i podrasowany burger w różnych wydaniach. Dziś jednak słów kilka o pochodzącej z Krakowa maczance.

Mało o niej wiadomo, ale podstawy są znane, zatem spróbowałam i ze spokojem sumienia mogę podzielić się z wami tym wspaniałym przepisem. Oryginał zawiera wiele, oj wiele kminku. Wiem, że niewiele jest osób, które go lubią, zatem jeśli aż wzdrygacie się na samą myśl o tej przyprawie, zmniejszcie jej ilość do takiej, która będzie do przyjęcia. Dodam, że Adam Gessler zaleca aż dwie garście kminku… Decyzja naprawdę należy do was i nikt się nie obrazi 😉

noclegi

4.9 from 7 reviews
Zapisz Drukuj
Maczanka krakowska
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1,5kg karczku
  • 30dag wędzonego, surowego boczku
  • 10 pieczarek
  • 5 średnich cebul
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki kminku
  • 500ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki smalcu
  • sól (ostrożnie z soleniem ze względu na dość słony boczek)
  • pieprz
  • bułki wodne
  • ogórki kiszone
  • gruszki marynowane
  • musztarda
  • chrzan
Przygotowanie
  1. Karczek zamarynuj w przyprawach i solance (100g soli na 1l wody). Odstaw do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie pokrój w grubą kostkę, obsmaż na smalcu i przełóż do brytfanny z przykryciem. Dodaj pokrojony w słupki boczek, pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w pióra cebule. Posyp obficie papryką, ziołami i zalej winem i połową bulionu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piecz 3h mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odlej zebrany na powierzchni tłuszcz (rób to kilkakrotnie) i przełóż wszystko do garnka. Dolej wino i bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę mieszając i starając się rozkruszać większe kawałki mięsa.
  2. Bułkę przetnij na pół i zamocz w sosie obie jej strony od strony miąższu. Nałóż musztardę, chrzan i sos z rozdrobnionym mięsem. Na wierzchu ułóż grube plastry zimnego ogórka kiszonego i marynowanej gruszki. Przykryj drugą połową nasączonej sosem bułki.
3.3.3077

 

Maczanka krakowska

Maczanka krakowska


9 komentarzy

« Pure ziemniaczane z kaszanką, wędzonym boczkiem i papryką de padron
Bośnia i Hercegowina – jak i gdzie dobrze zjeść? »

Comments

  1. Kuba says

    14 grudnia, 2015 at 1:02 pm

    Pycha wygląda. Będę robił! 🙂

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      12 września, 2016 at 6:57 am

      Kuba, daj znać, jak wyszło i czy smakowało 🙂

      Odpowiedz
  2. Michał says

    29 listopada, 2017 at 4:53 pm

    Wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      29 listopada, 2017 at 5:09 pm

      Michał, cieszę się, że Ci smakowało 🙂 To jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza na imprezy. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  3. Rumorek says

    14 lipca, 2019 at 4:48 pm

    Poleconego od znajomej😉 przepysznie wyszło. Dzięki za przepis 😊

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:37 pm

      Super, że dobre wieści tak szybko się rozchodzą i że danie smakowało 🙂 pozdrawiam!

      Odpowiedz
  4. Rumorek says

    14 września, 2019 at 9:15 am

    Przepysznie!!!
    Polecony przepis od znakomej😉

    Odpowiedz
  5. Kuba says

    13 kwietnia, 2020 at 9:30 pm

    Wyszło fajnie, tylko mimo, że nie dodawałem boczku, to moczenie w solance zrobiło swoje i było za słone 🙁

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:38 pm

      Ojej, to rzeczywiście dziwne. Po prostu następnym razem trzeba dać mniej soli, ale u mnie w punkt. Może lubię mocno słone 😉 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Boczek w Guinnessie

    Boczek pieczony w piwie Guinness

    Pastrami hash z jajkiem

    Pastrami Hash

    Neuchatel

    Szwajcaria/miasta – atrakcje i miejsca warte odwiedzenia

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in