Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Locro – argentyńska zupa mięsna

Zupy

Locro – argentyńska zupa mięsna

Locro - argentyńska zupa mięsna

Locro – argentyńska zupa mięsna

 

Jak jest zimno to trzeba się rozgrzewać i jeść dobrze. No i ja tak robię. Oglądając program podróżniczo-kulinarny trafiłam na przepis, który od razu wypróbowałam następnego dnia. Locro – sycąca zupa z mięsem. O tak!.

Le locro to nazwa argentyńskiej potrawy, ale znaleźć ją można też w Boliwii, Peru i Ekwadorze. Tradycyjne locro zawiera specyficzną odmianę ziemniaków, zwaną „papa chola”, które dają niepowtarzalny smak, ale trudno dostać je poza rodzinymi regionami.
Podstawowymi składnikami jest fasola, kukurydza, warzywa i mięso. Nie ma jednak stałego przepisu na locro. Ilu kucharzy, tyle pomysłów. Każdy używa innego rodzaju mięsa, innych warzyw i inaczej doprawia to danie. Także jeśli nie macie któregoś ze składników możecie je zastąpić innym lub po prostu pominąć. Też będzie dobre.
Locro to typowo zimowa zupa i w jej rodzimych krajach serwowana jest właśnie głównie o tej porze roku. Jej tradycyjne przygotowywanie trwa i trwa, a członkowie rodzin zbierają się na wielkie gotowanie. Potem wszyscy zasiadają do stołu i cieszą się ciepłem, smakiem i wspólnymi rozmowami.

Ja użyłam składników, dzięki którym znacznie skrócicie czas gotowania, ale to nie znaczy, żebyście nie zapraszali rodziny. Wręcz przeciwnie. To zupa, która właśnie idealnie nadaje się do jedzenia w towarzystwie. Możecie postawić też ostry sos, tak jak robią to Argentyńczycy, i dodawać po trochu uzyskując pożądaną ostrość potrawy.

W zależności od regionu używa się różnego mięsa i podrobów, m.in. flaków. Można wykorzystać wołowinę (polecam osso buco) lub wieprzowinę (łopatka, karczek), boczek oraz chorizo do dodania pikanterii. Ja zrobiłam locro wieprzowe w stu procentach, ale smakowało świetnie. No i zrobiło się dzięki temu szybciej.

Locro - argentyńska zupa mięsna

Locro – argentyńska zupa mięsna

Jeśli choć na chwilę chcecie przenieść się do Ameryki Południowej koniecznie spróbujcie tej zupy. Jeśli zostanie coś po długiej, treściwej kolacji możecie zabrać na drugi dzień do pracy. Nie dość, że nabierze więcej smaku to apetycznie pachnie i łatwo się odgrzewa.

Zapisz Drukuj
Argentyńska zupa locro
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 30dag łopatki wieprzowej
  • 30dag boczku surowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
Przygotowanie
  1. Łopatkę zmiel i podsmaż w garnku na maśle z dodatkiem papryki słodkiej, chilli, cynamonu, kuminu, soli i pieprzu.
  2. Zmiel boczek i cebulę, dodaj paprykę ostrą i wędzoną. Dodaj do garnka i wlej wodę. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Dodaj kukurydzę i fasolę. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  4. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  5. Spróbuj i reguluj gęstość zupy. Nie powinna być wodnista, ale treściwa. Jeśli jest za mało wody, dolej więcej, wymieszaj i podgotuj jeszcze 5 minut, aby składniki się połączyły. Sprawdź smak i jeśli potrzebujesz, dodaj więcej przypraw. Powtarzaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku.
  6. Podawaj z pieczywem i ostrym sosem.
3.5.3208

 

 


2 komentarze

« Beef jerky czyli suszona wołowina
Hot-dog z kiełbaską i rabarbarowym BBQ »

Comments

  1. łaczma says

    2 kwietnia, 2019 at 1:40 am

    Kilka dni temu jedliśmy w Argentynie zupę locro, wtedy było jeszcze lato. Udało nam się spróbować jej w zwykłym argentyńskim domu i jej głównym, bazowym składnikiem była dynia (ale trochę inny typ niż ten, którego używa się w Polsce). Warto zatem oprócz ziemniaków (lub zamiast) wypróbować dynię! A dodatkowo wrzucić do niej ser, który się w niej rozpuści 😉 Polecamy taki wariant, jest dość popularny 🙂

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:50 pm

      Wow, ale super, że mówisz 🙂 Oczywiście, spróbuję i takiej wersji! Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Tarta z musem śliwkowym i boczkiem

    Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim

    Udko perliczki z musem

    Perliczka pieczona z morelami

    Flaczki

    Flaczki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in