Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Le croque-monsieur czyli zapiekana kanapka z szynką i serem żółtym

Do pieczywa Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Le croque-monsieur czyli zapiekana kanapka z szynką i serem żółtym

Le croque-monsieur

Le croque-monsieur

Po przeczytaniu książki Sekrety francuskiej kuchareczki nabrałam ochoty na wypróbowanie chyba najbardziej podstawowego przepisu z tej książki. Mowa o Le croque-monsieur czyli zapiekanej kanapce z szynką i serem żółtym.

Marie, autorka książki pisze o tej przekąsce tak:

Nie ma nic łatwiejszego do przygotowania od croque-monsieur, ale mimo wszystko jest to przepyszny posiłek, który z pewnością podbije serca twoich gości (szczególnie, jeżeli będą nimi dzieci). Uważa się, że po raz pierwszy croque-monsieur zostało zaserwowane w małej restauracji na Boulevard des Capucines w Paryżu na początku XX wieku. Potrawa miała stać się wkrótce sławna. Wspomniał o niej nawet francuski pisarz Marcel Proust w powieści zatytułowanej W cieniu zakwitających dziewcząt. W ciągu zaledwie jednego stulecia croque-monsieur stało się obowiązkową pozycją w menu francuskich restauracyjek.

Opis brzmi smakowicie. Teraz zerknijmy na składniki. Nie jest ich dużo, ale wróżą coś pysznego…

Czego potrzebujesz (dla 3 osób)

  • 6 kromek chleba (takiego rodzaju, jaki wolisz: pełnoziarnistego albo białego)
  • 3 pięknych plastrów szynki (lepsza jest bez kości)
  • 100g tartego sera żółtego (przyp. Gruyere, Cheddara lub Emmentalera)
  • soli i pieprzu

I co dalej?

  1. Najpierw nagrzej piekarnik do 180°C, przy włączonej funkcji grilla, jeżeli taką posiadasz.
  2. Weź jedną kromkę chleba. Połóż na niej plaster szynki, trochę sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Przykryj drugą kropką chleba.
  3. Zrób to samo z pozostałymi kromkami.
  4. Włóż wszystko do piekarnika na tak długo, żeby chleb się przypiekł. Podawaj z sałatką.

Wskazówki Madeleine

Croque-monsieur można łatwo zamienić w croque-madame, przykrywając ją smażonym jajkiem (przyp. przypominającym noszone wówczas kapelusze). Niektórzy wolą wykorzystywać pojedynczą kromkę chleba z plastrem szynki i serem, ale jeżeli wolisz mieć dwie, zewnętrzną stronę górnej możesz posmarować masłem.

Do picia

Vin blanc (przyp. białe wino) albo po prostu woda.

Le croque-monsieur

Le croque-monsieur

Ja chciałam troszkę podrasować ten przepis. Dodałam sos beszamelowy i tarty ser jeszcze na wierzch kanapki, a następnie przypiekłam od góry. Takie wersje croque-monsieur też są podawane we Francji.

Zobaczcie mój przepis i wykorzystajcie ten, który wam bardziej odpowiada. Ja osobiście uważam, że sos beszamelowy i parmezan dodają wiele smaku tej kanapce. Bardzo polecam moją wersję na dzień dobry.

Zapisz Drukuj
Le croque-monsieur czyli zapiekana kanapka z szynką i serem żółtym
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 8 kromek pszennego chleba
  • masło
  • 8 plastrów szynki bez kości
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 10 dag sera Gruyere
  • pieprz
  • sól
Sos beszamelowy
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100m mleka
  • ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie
  1. Każdą kromkę chleba posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (z funkcją grilla) na 6 minut.
  2. Na kromce układaj szynkę. Jeśli plastry są małe, układaj po 2, jeśli duże, możesz je zwijać podwójnie.
  3. Na szynkę wsyp tarty parmezan (1 łyżka na kanapkę). Oprósz pieprzem i solą.
  4. Gruyere pokrój na cienkie plastry i ułóż na parmezanie.
  5. Całość posmaruj sosem beszamelowym i nakryj podpieczona kromką chleba z masłem.
  6. Wierzch górnej kromki posmaruj sosem beszamelowym i oprósz tartym Gruyerem.
  7. Wstaw do piekarnika i podpiecz całość ok. 8 minut.
Sos beszamelowy
  1. Do rondla włóż masło i rozpuść je na umiarkowanym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Od razu dodawaj powoli mleko stale mieszając całość rózgą. Sos musi być gęsty i kremowy.
  2. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
3.5.3208

 

Le croque-monsieur

Le croque-monsieur

 


Leave a Comment

« Przysmaki kuchni kanaryjskiej – jamón ibérico i chorizo de Teror
„Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie-Morgane Le Moel – recenzja »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

    Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

    Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

    Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

    Mus z suszonych śliwek

    Mus śliwkowy do mięs

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in