Po przeczytaniu książki Sekrety francuskiej kuchareczki nabrałam ochoty na wypróbowanie chyba najbardziej podstawowego przepisu z tej książki. Mowa o Le croque-monsieur czyli zapiekanej kanapce z szynką i serem żółtym.
Marie, autorka książki pisze o tej przekąsce tak:
Nie ma nic łatwiejszego do przygotowania od croque-monsieur, ale mimo wszystko jest to przepyszny posiłek, który z pewnością podbije serca twoich gości (szczególnie, jeżeli będą nimi dzieci). Uważa się, że po raz pierwszy croque-monsieur zostało zaserwowane w małej restauracji na Boulevard des Capucines w Paryżu na początku XX wieku. Potrawa miała stać się wkrótce sławna. Wspomniał o niej nawet francuski pisarz Marcel Proust w powieści zatytułowanej W cieniu zakwitających dziewcząt. W ciągu zaledwie jednego stulecia croque-monsieur stało się obowiązkową pozycją w menu francuskich restauracyjek.
Opis brzmi smakowicie. Teraz zerknijmy na składniki. Nie jest ich dużo, ale wróżą coś pysznego…
Czego potrzebujesz (dla 3 osób)
- 6 kromek chleba (takiego rodzaju, jaki wolisz: pełnoziarnistego albo białego)
- 3 pięknych plastrów szynki (lepsza jest bez kości)
- 100g tartego sera żółtego (przyp. Gruyere, Cheddara lub Emmentalera)
- soli i pieprzu
I co dalej?
- Najpierw nagrzej piekarnik do 180°C, przy włączonej funkcji grilla, jeżeli taką posiadasz.
- Weź jedną kromkę chleba. Połóż na niej plaster szynki, trochę sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Przykryj drugą kropką chleba.
- Zrób to samo z pozostałymi kromkami.
- Włóż wszystko do piekarnika na tak długo, żeby chleb się przypiekł. Podawaj z sałatką.
Wskazówki Madeleine
Croque-monsieur można łatwo zamienić w croque-madame, przykrywając ją smażonym jajkiem (przyp. przypominającym noszone wówczas kapelusze). Niektórzy wolą wykorzystywać pojedynczą kromkę chleba z plastrem szynki i serem, ale jeżeli wolisz mieć dwie, zewnętrzną stronę górnej możesz posmarować masłem.
Do picia
Vin blanc (przyp. białe wino) albo po prostu woda.
Ja chciałam troszkę podrasować ten przepis. Dodałam sos beszamelowy i tarty ser jeszcze na wierzch kanapki, a następnie przypiekłam od góry. Takie wersje croque-monsieur też są podawane we Francji.
Zobaczcie mój przepis i wykorzystajcie ten, który wam bardziej odpowiada. Ja osobiście uważam, że sos beszamelowy i parmezan dodają wiele smaku tej kanapce. Bardzo polecam moją wersję na dzień dobry.
- 8 kromek pszennego chleba
- masło
- 8 plastrów szynki bez kości
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 10 dag sera Gruyere
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100m mleka
- ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Każdą kromkę chleba posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (z funkcją grilla) na 6 minut.
- Na kromce układaj szynkę. Jeśli plastry są małe, układaj po 2, jeśli duże, możesz je zwijać podwójnie.
- Na szynkę wsyp tarty parmezan (1 łyżka na kanapkę). Oprósz pieprzem i solą.
- Gruyere pokrój na cienkie plastry i ułóż na parmezanie.
- Całość posmaruj sosem beszamelowym i nakryj podpieczona kromką chleba z masłem.
- Wierzch górnej kromki posmaruj sosem beszamelowym i oprósz tartym Gruyerem.
- Wstaw do piekarnika i podpiecz całość ok. 8 minut.
- Do rondla włóż masło i rozpuść je na umiarkowanym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Od razu dodawaj powoli mleko stale mieszając całość rózgą. Sos musi być gęsty i kremowy.
- Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Dodaj komentarz