Jak tam ma się wasze lato? Korzystacie na całego? To teraz, w sierpniu wypada czas największych plonów. Warzyw jest co nie miara, owoce stają się soczyste i słodkie. Zioła nabierają aromatu i cudownych mocy.
Tak bardzo żałuję, że to niemalże jeden jedyny taki miesiąc (obok września, ale wtedy można już czasem dostać w pakiecie chłodne wieczory i poranki), kiedy jest najlepsza pogoda i najlepiej dzieje się w kuchni. Leczo, choć aż śmieszne w swej prostocie gotuję co kilka dni, smażone cukinie, bakłażany, faszerowaną paprykę, owocowe smoothie są na porządku dziennym. I te śniadania! Kolorowe jak w dopiero co wydanych książkach dla dzieci.
W te letnie miesiące szukam też nowych sposobów na lekkie dania i przekąski. Doskonalę też sztukę przygotowywania posiłków na podróż, w końcu tyle ich się dzieje podczas wakacji. Ale wracając do kulinarnych zaskoczeń, bez wątpienia w tym miesiącu serca moich gości podbiły kwiaty.
To nie byle jakie kwiaty, bo piękne, okazałe kielichy, które o poranku otwierają się, gotowe na odwiedziny pszczół. Dobrze jest je wtedy zebrać, bo o wiele łatwiej przebiega faszerowanie. Niestety, wstać trzeba wcześniej niż zwykle. Ale takie kwiaty z lekkim jak puszek wnętrzem o aromacie delikatnej, surowej szynki i świeżych ziół, skropione złocistym miodem lipowym będą cudną nagrodą w porze lunchu.
Faszerowane kwiaty cukinii przygotowuję od lat, ale dopiero teraz ten przepis odpowiadał moim smakowym gustom. Chcę się więc z wami nim podzielić i tym samym ośmielić do eksperymentów w kuchni. Lato to bezkonkurencyjnie najlepszy do tego czas.
- 10 kwiatów cukinii
- 1 opakowanie sera ricotta
- 3 plasterki prosciutoo crudo albo innej dojrzewającej szynki
- garść ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, mięta, melisa)
- sól
- pieprz
- miód
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- Kwiaty cukinii oczyść delikatnie i odetnij pręciki.
- W misce wymieszaj ricottę z pokrojoną na maleńkie kawałeczki szynką, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
- Jeśli posiadasz szprycę, użyj jej do faszerowania. Jeśli nie, wykorzystaj worek z odciętym rogiem.
- W osobnej misce rozbij dwa jajka, a na patelni rozgrzej masło.
- Maczaj kwiaty w masie jajecznej i układaj delikatnie na rozgrzanym tłuszczu.
- Smaż je bardzo krótko, do zezłocenia panierki (ok. 1,5 minuty)
- Odłóż na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Przełóż na talerze, posyp świeżo mielonym pieprzem i skrop miodem.
Dodaj komentarz