Kurczak musi mieć kompanów w postaci ziół, przypraw lub sosów. Dopiero wówczas nabiera smaku.
Mięso kurczaka jest popularne, ale zazwyczaj nie wykorzystuje się w pełni jego potencjału. Obtoczony w soli i oliwie, smażony w panierce lub pieczony saute w piekarniku kurczak nie pokaże nam swojej dobrej strony.
O kurczaka trzeba zadbać. Dobrze, żeby był ze sprawdzonego źródła (w Krakowie np. na Targu Pietruszkowym). Warto też przygotowywać inne niż popularny filet kawałki drobiu. Uda są bardziej soczyste i delikatne niż pierś. Ale i na nią jest sposób. Wystarczy smażyć ją w większych kawałkach np. na smalcu pod przykryciem. Będzie niesamowicie soczysta i krucha.
W tym przepisie wykorzystałam uda, ale przed marynowaniem ponacinałam je w wielu miejscach, dzięki czemu aromat przypraw mógł wniknąć głębiej. Warto też obsmażyć mięso przed pieczeniem – zachowa aromat i soczystość.
Do kurczaka pasują orientalne przyprawy, aromaty korzenne, owoce, zioła i kwaśne dodatki. Taki jest też śródziemnomorski sumak – stosowany w kuchni włoskiej (zwłaszcza na Sycylii), libańskiej, tureckiej i Bliskiego Wschodu. Może świetnie zastępować lub uzupełniać kwaśny smak cytryny.
Stosuje się go do przyprawiania ryb, kurczaka i kebabów (lub wymieszany z jogurtem jako sos do tego dania).
- 4 uda z kurczaka
- masło klarowane
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 6 nasion kardamonu
- 10 goździków
- 2 suszone papryczki chilli
- 4 łyżeczki nasion sumaka
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- oliwa z oliwek
- Na suchej patelni podpraż nasiona kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu, kardamonu, goździki, chilli. Po ok. 3 minutach, kiedy przyprawy uwolnią aromat, przesyp do moździerza i utrzyj. Dodaj cynamon, curry, ziele angielskie, imbir, kozieradkę, czosnek, sumak, gałkę muszkatołową i wymieszaj.
- Masło rozgrzej i połącz z przyprawami.
- Mięso ponacinaj od strony skóry i natrzyj marynatą. Zostaw w lodówce na minimum 24 godziny.
- Następnego dnia usuń nadmiar przypraw. Obsmaż kurczaka na oliwie. Przełóż na blaszkę, nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz ok. 60 minut. Co 15 minut polewaj kurczaka sokami z blaszki lub wodą. Zwiększ temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 30 minut do zrumienienia skórki. Mięso musi być miękkie i odchodzić od kości.
- Gotowe mięso skrop sokiem z cytryny i posyp sumakiem.
Dodaj komentarz