Już za momencik Święta. Ale wcześniej Mikołajki. Święto przyjemne, bo umila czekanie na Wigilię. Kojarzy się z drobnymi upominkami znajdowanymi pod poduszką lub… na stole 🙂
Moje pasje przeniosły się do kuchni, więc ja prezenty serwuję właśnie na stole. Tym razem pomyślałam też o dzieciakach, które oczywiście, czekają na niespodzianki i będzie super, jeśli je otrzymają, ale dobrym prezentem na 6 grudnia będzie też wystawny obiad, który z pewnością docenią.
Proponuję wam przygotować kurczaka, który dzieci uwielbiają. A jeśli dodatkowo będzie miękki w środku, z chrupiącą skórką i świątecznym, piernikowym aromatem, może przyćmić inne prezenty. Żeby było jeszcze bardziej uroczyście i klimatycznie podałam go na ryżowym śniegu z maleńkimi czerwonymi perełkami.
Jeśli będziecie już wybierać kurczaka zwróćcie uwagę, żeby pochodził ze sprawdzonych źródeł. Ja wybrałam takiego, który był karmiony paszą wolną GMO, czyli składników modyfikowanych genetycznie oraz nie zawiera antybiotyków. Warto także dowiedzieć się, czy posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Jeśli macie dostęp do rodzinnych, prywatnych gospodarstw rolnych, mięso pochodzących z ich kurczaków będzie najzdrowsze. Wiem, że dla osób mieszkających w dużych miastach nie jest to łatwe, ale pytajcie, pytajcie i jeszcze raz pytajcie skąd pochodzi mięso, które kupujecie. Nie zawsze spotkacie się z życzliwą odpowiedzią, ale w końcu traficie na sprzedawców i ludzi, którym tak jak wam zależy na zdrowym żywieniu.
Życzę wam pięknych, smacznych i zdrowych prezentów 6 grudnia!
- 1 kurczak zagrodowy ok. 1,4kg
- 3 pomarańcze
- kilka suszonych moreli
- 2 torebki ryżu parboiled
- 1granat
- 6 liści laurowych
- 3 laski cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki masła
- sól
- sos piernikowy z tego przepisu
- rękaw do pieczenia
- Roztop masło i dodaj do niego sól i przyprawę do piernika. Mieszanką natrzyj kurczaka, także wewnątrz. Do środka włóż laski cynamonu i liście laurowe. Wstaw szczelnie przykrytego do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie wyjmij kurczaka i nafaszeruj pokrojonymi w ósemki pomarańczami. Zwiąż kurczaka, aby zawartość nie wypadła podczas pieczenia i włóż do rękawa do pieczenia. Dodaj liście laurowe, pozostałe kawałki pomarańczy i suszone morele.
- Zamknij rękaw z obu stron całość połóż na blaszkę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz tyle, ile waży kurczak, czyli 1h i 40 minut.
- Po tym czasie wyjmij i ostrożnie przetnij rękaw do pieczenia nożyczkami. Uważaj, aby nie poparzyć się gorącą parą. Wyjmij kurczaka i przełóż na blaszkę. Wlej na nią wszystkie soki z rękawa i upieczone owoce. Sokami polej kurczaka.
- Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, aby skórka stała się chrupiąca.
- W tym czasie ugotuj ryż i wyłuskaj ziarenka granatu oraz przygotuj sos piernikowy.
- Kurczaka podawaj na dużym talerzu z ryżem i granatem oraz sosem.
Dodaj komentarz