Najlepszy kurczak powinien być soczysty i mieć chrupiącą skórkę pachnącą ziołami. Mój ulubiony to ten, ale właśnie dołączył do niego kurczak pieczony na butelce piwa. Dzięki regularnie nawilżającemu mięso piwu jest kruchy i aromatyczny. Jak go przygotować? To banalnie proste. Zobaczcie.
Przede wszystkim wybierzcie dobre mięso. Najlepiej, jak uda wam się kupić kurczaka ekologicznego o wadze ok. 2kg. Nie wybierajcie bardzo dużych okazów, bo będzie je trudno usadowić na butelce, a czas pieczenia się wydłuży. Poza tym mniejsze kurczaki są smaczniejsze i młodsze, ich mięso jest delikatniejsze.
Kurczak pieczony na butelce piwa to bardzo spektakularne danie, ale wymaga wiele uwagi w kuchni i nie lubi pośpiechu. Dobrze, abyście co jakiś czas doglądali kurczaka i dbali o to, aby piwo regularnie wypływało z butelki. Przy temperaturze 180’C rodzi to problemy, więc dobrze jest dosypywać do butelki sól, która zapieni piwo i ułatwi jego wylewanie na mięso.
Oto 5 sprawdzonych rad jak przygotować kurczaka na piwie:
- Jeśli piwo nie wylewa się z butelki, co 15 minut dosypuj do butelki odrobinę soli, która spowoduje wylewanie się piwa na mięso.
- Wstaw butelkę piwa do garnka z ciepłą wodą, aby z łatwością usunąć nalejki, a następnie zmyj klej.
- Jeśli nie możesz lub nie chcesz używać piwa, zastąp je bulionem lub białym winem albo wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
- Aby kurczak trzymał się solidnie na butelce zwiąż nóżki sznurkiem układając je na krzyż z przodu butelki.
- Kurczaka natrzyj solą z zewnątrz i od środka na kilka godzin przed pieczeniem.

Kurczak pieczony na piwie

Kurczak pieczony na piwie
- 1 cały kurczak
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 butelka ulubionego piwa
- sól
- pieprz
- Do wysokiego naczynia nalej ciepłej wody i wstaw do niego butelkę z piwem. Usuń naklejki i wyszoruj butelkę zmywając klej.
- Kurczaka umieść na desce i natrzyj porządnie solą na zewnątrz i w środku. Wstaw najlepiej na kilka godzin do lodówki.
- Masło rozpuść w miseczce w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodaj 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i słodkiej papryki. Nasmaruj przy pomocy pędzla całego kurczaka.
- Dodatkowo posyp go solą, oregano i papryką. Do jego wnętrza wciśnij 4 obrane ząbki czosnku.
- Butelkę piwa odkapsluj i nadziej na nią kurczaka kuprem do dołu. Możesz związać nogi krzyżując je z przodu butelki.
- Szyjka butelki ma lekko wystawać ponad kurczaka.
- Butelkę z kurczakiem ustaw w głębokiej foremce i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 2 godziny.
- Po 30 minutach co 15 minut wsypuj szczyptę soli do butelki, aby piwo wypływało i oblewało mięso.
- Możesz też raz na pół godziny polewać kurczaka zebranym na brytfance tłuszczem.
- Kurczaka wyjmij wraz z brytfanką i chwilę odczekaj. Przestaw butelkę z kurczakiem na deskę albo duży talerz i przekrój go ostrożnie od strony mostka i pozwól mu się zsunąć. Wyjmij butelkę i krój kurczaka na części.
Kurczak wyborny, choć ze względu na porę roku zastąpiłem piwo własnej roboty cydrem. Ku mojemu zdziwieniu goście poza spałaszowaniem kurczaka, zjedli ze smakiem również tłuszczyk pozostały po pieczeniu maczając w nim grzanki czosnkowe z bagietki.
Chce upiec 1 raz takiego kurczaka trzymać kciuki
Trzymam kciuki! Daj znać jak poszło, Dana 🙂
Dobry pomysł z tym cydrem – wypróbuję <3 A te grzanki czosnkowe... mmmm, poezja. Pozdrawiam serdecznie :)
Nigdy nie widziałam takiego przepisu!
To wygląda niesamowicie – muszę spróbować!
Pozdrawiam serdecznie
Maja
Dziękuję, Maja! Koniecznie wypróbuj, kurczak wychodzi wspaniały 🙂
Super przepis. Pierwszy raz robiłem sam kurczaka na butelce i był wyborny. Siostra za każdym razem ma przesuszony a ten był mega wilgotny. Gratuluję przepisu. Super
Dziękuję! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i danie smakowało. Chyba sama go powtórzę 🙂
Kurczak pyszny, ale jeszcze lepszy gdy dołożymy ziemniaki, marchew, pietruszkę cebulę i czosnek pokrojone na ćwiartki i pieczone razem z kurczakiem na tej samej blasze lub w foremce.
O super pomysł, wykorzystam 😉
Wspanialy przepis , ribilsm go juz kilka razy . Bardzo polecam
Wyszedł świetny, tylko piwo mało wyparowalo, może za malo soli sypałam.
Tak, może to być przyczyna. Trzeba pilnować pienienia się piwa i dosypywać sól. Najlepiej mieć łyżeczkę z długą rączką, żeby nie oparzyć się lub nie wywrócić kurczaka podczas przesuwania 🙂
Kurczak pyszny teściowa pod wrażeniem 👍🙂pozdrawiam
Cieszę się bardzo! Zwłaszcza gratuluję świetnych wrażeń rodziny 🙂
Witam
Dodam jeszcze dwie porady
1. Wylej trochępiwa na blaszkę np 0.2 i posyp solą.
2. Zluzuj skórę kurczaka i natrzyj go również pomiędzy skórą a mięsem.
Pozdrawiam
Bardzo słuszne uwagi, dziękuję! Rzeczywiście luzowanie skórki i wtarcie pod nią przypraw i soli pozwoli uzyskać więcej smaku w każdej warstwie dania 🙂
Właśnie w piekarniku siedzi kurczak na butelce Tykskiego Robię go poraz pierwszy według Twojego przepisu tylko zapomniałam mu nóg związać i boję się że się przewróci ale na pewno będzie pyszny
Najlepszy przepis! Robiłam już kilkanaście razy. Polecam
Jadlem kiedys takiego u przyjaciółki na obiedzie. Dzis sprobuje sam. Planuje dodać jeszcze ciarki jabłka i pomarańczy.
3majcie kciuki
Właśnie zrobiłem… Petarda.. Dzięki i pozdrawiam
Robiłam, ale wcale mi się piwo nie wylewało. Dodawałam soli co 15 minut ale nie było żadnej reakcji – wsypywałam nawet po łyżeczce. Może piwo za mało gazowane?
Ja zmieszałam zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka po staropolsku, paprykę słodką, miód, olej i do tego sos z dyni własnej roboty. No i wtedy natarlam kurczaka 🙂
Inna mieszanka przypraw ale też boski smak 😁
Dziś zrobiłem takiego kurczaka na niedzielny obiad… I co…? Przepyszny. Zastąpiłem oregano majrankiem bo nie przepadamy. Smak wyborny. Tłuszczyk wyśmienity. Polecam przepis z całego serca 🙂
A piekarnik jak ustawiasz grzanie góra-dół?
Kurczak przepyszny, 2,1kg, dwie godziny pieczenia na 180 stopni grzałki góra- dół (nie termo), podlewany co 20 minut. przepieczony do kości, jednoczesnie soczysty!! Super! Dziekuje za ten przepis! Cudo!!! Pozdrawiam