Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Faszerowany kurczak w cieście francuskim – przekąski na imprezę

Przekąski Przekąski z drobiu

Faszerowany kurczak w cieście francuskim – przekąski na imprezę

Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Szukacie pomysłów na sylwestrowe przekąski? Szybko zrobicie kurczaka faszerowanego różnymi typowo włoskimi składnikami i owiniętego w szynkę parmeńską oraz puszyste ciasto francuskie.

Ja uwielbiam imprezy, na które mogę zaprosić wiele osób. Wtedy mam istne pole do popisu i już kilka dni przed myślę, co przygotować dla gości. Podczas takich spotkań wiem, że dania powinny być przede wszystkim wygodne do jedzenia oraz podania.

Unikam ciężkich potraw, które trudno podzielić i które nie wyglądają atrakcyjnie w kawałkach. Co gorsza, takie dania naprawdę trudno jeść i częstować się nimi, więc zwykle są omijane. Liczne imprezy i przyjęcia, które zorganizowałam zarówno w swoim domu, jak i domach znajomych nauczyły mnie, aby serwować przekąski lub dania, które łatwo dzielę i przygotowuję z nich mniejsze porcje. Szwedzki stół to dobry plan na taką okazję, a jeśli pozwoli wam na to czas i możliwości, fajnie jest przygotować go w obrębie określonego tematu.

Ja mam zwyczaj organizowania spotkań po każdych wakacjach, z których przywożę lokalne specjały i przepisy z wykorzystaniem składników z innych krajów. Chcę przemycić dla przyjaciół jak najwięcej smaków i aromatów, które poznaję podczas licznych wypraw. Wyjątkowo wspominam wieczory chorwackie, czarnogórskie, tajskie, hiszpańskie, włoskie czy greckie.

To naprawdę dobry pomysł na organizację Sylwestra – przenieście się do wybranego kraju wraz z potrawami, które przygotujecie z wykorzystaniem nowych produktów. Wiele z nich możecie znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach oraz u importerów lub w delikatesach Alma, które dysponują naprawdę szerokim wachlarzem składników nawet z najdalszych krajów.

Tym razem znalazłam tam tapenadę – pastę z czarnych oliwek, bakłażany faszerowane parmezanem oraz pesto – pastę z bazylii, orzechów i parmezanu. Zapowiada się włoska uczta, bo zaplanowałam małe drobiowe przekąski z różnymi ciekawymi farszami otoczone dojrzewającą szynką parmeńską i delikatnym ciastem francuskim. To niesłychanie szybkie i smaczne danie, które przygotujecie z łatwością nawet w ostatniej chwili.

Zapisz Drukuj
Kurczak faszerowany w cieście francuskim
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 40dag filetów z kurczaka
  • 1 porcja ciasta francuskiego
  • 15 dag bakłażanów faszerowanych parmezanem
  • kilka łyżeczek pesto
  • kilka łyżeczek tapenady
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
  • oliwa
  • 1 jajko
Przygotowanie
  1. Piersi z kurczaka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem jak najcieniej możesz uważając, aby nie przerwać mięsa.
  2. Mięso natrzyj oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zostaw na noc w lodówce lub jeśli nie masz czasu na pół godziny.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  4. N desce układaj kolejno szynkę parmeńską, mięso z kurczaka, łyżeczkę pesto lub tapenady lub bakłażan faszerowany parmezanem.
  5. Całość zwiń i ułóż na kawałku ciasta francuskiego i zwiń tak, aby zamknąć wszystkie brzegi.
  6. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinaj we wzory tępym nożem.
  7. Rozbij jajko i posmaruj nim ciasto.
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno nakryj folią aluminiową.
  9. Podawaj letnie.
3.5.3208

 

Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim


Leave a Comment

« Flaczki
Cykoria z fasolą i prosciutto – przekąski na imprezę »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Kruchy i soczysty schab

    Soczysty schab. Jak kupować i przygotowywać – 5 porad

    Zrazy wołowe

    Zrazy wołowe z grzybami

    Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

    Jaja w parmeńskich kokilkach na wielkanocne śniadanie

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in