Szukacie pomysłów na sylwestrowe przekąski? Szybko zrobicie kurczaka faszerowanego różnymi typowo włoskimi składnikami i owiniętego w szynkę parmeńską oraz puszyste ciasto francuskie.
Ja uwielbiam imprezy, na które mogę zaprosić wiele osób. Wtedy mam istne pole do popisu i już kilka dni przed myślę, co przygotować dla gości. Podczas takich spotkań wiem, że dania powinny być przede wszystkim wygodne do jedzenia oraz podania.
Unikam ciężkich potraw, które trudno podzielić i które nie wyglądają atrakcyjnie w kawałkach. Co gorsza, takie dania naprawdę trudno jeść i częstować się nimi, więc zwykle są omijane. Liczne imprezy i przyjęcia, które zorganizowałam zarówno w swoim domu, jak i domach znajomych nauczyły mnie, aby serwować przekąski lub dania, które łatwo dzielę i przygotowuję z nich mniejsze porcje. Szwedzki stół to dobry plan na taką okazję, a jeśli pozwoli wam na to czas i możliwości, fajnie jest przygotować go w obrębie określonego tematu.
Ja mam zwyczaj organizowania spotkań po każdych wakacjach, z których przywożę lokalne specjały i przepisy z wykorzystaniem składników z innych krajów. Chcę przemycić dla przyjaciół jak najwięcej smaków i aromatów, które poznaję podczas licznych wypraw. Wyjątkowo wspominam wieczory chorwackie, czarnogórskie, tajskie, hiszpańskie, włoskie czy greckie.
To naprawdę dobry pomysł na organizację Sylwestra – przenieście się do wybranego kraju wraz z potrawami, które przygotujecie z wykorzystaniem nowych produktów. Wiele z nich możecie znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach oraz u importerów lub w delikatesach Alma, które dysponują naprawdę szerokim wachlarzem składników nawet z najdalszych krajów.
Tym razem znalazłam tam tapenadę – pastę z czarnych oliwek, bakłażany faszerowane parmezanem oraz pesto – pastę z bazylii, orzechów i parmezanu. Zapowiada się włoska uczta, bo zaplanowałam małe drobiowe przekąski z różnymi ciekawymi farszami otoczone dojrzewającą szynką parmeńską i delikatnym ciastem francuskim. To niesłychanie szybkie i smaczne danie, które przygotujecie z łatwością nawet w ostatniej chwili.
- 40dag filetów z kurczaka
- 1 porcja ciasta francuskiego
- 15 dag bakłażanów faszerowanych parmezanem
- kilka łyżeczek pesto
- kilka łyżeczek tapenady
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn
- oliwa
- 1 jajko
- Piersi z kurczaka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem jak najcieniej możesz uważając, aby nie przerwać mięsa.
- Mięso natrzyj oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zostaw na noc w lodówce lub jeśli nie masz czasu na pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- N desce układaj kolejno szynkę parmeńską, mięso z kurczaka, łyżeczkę pesto lub tapenady lub bakłażan faszerowany parmezanem.
- Całość zwiń i ułóż na kawałku ciasta francuskiego i zwiń tak, aby zamknąć wszystkie brzegi.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinaj we wzory tępym nożem.
- Rozbij jajko i posmaruj nim ciasto.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno nakryj folią aluminiową.
- Podawaj letnie.
Dodaj komentarz