Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Kruche i soczyste mięso – 10 rad jak to zrobić

Ekstra Podróże

Kruche i soczyste mięso – 10 rad jak to zrobić

Produkty zmiękczające mięso

Produkty zmiękczające mięso

Macie trudny, czyli twardy kawałek mięsa i chcecie, aby mimo wszystko był kruchy i smaczny?

Oto kilka rad, które możecie śmiało wykorzystać w swojej kuchni podczas przyrządzania mięsa. Jeśli kupicie delikatny kawałek, jak antrykot czy polędwicę, nie będziecie mieć problemu z uzyskaniem miękkości i kruchości. Jeśli natomiast zechcecie podjąć wyzwanie przygotowania schabu, piersi z kurczaka, perliczki, królika powinniście zapoznać się z poniższymi sposobami poprawiania kruchości i delikatności mięsa.

 

#1 Papaja

Ten egzotyczny owoc (a właściwie jego liście i skórka) znakomicie nadaje się jako marynata. Sprawią, że mięso skruszeje i wydobędą z niego więcej smaku.

Ziarna papai można też wysuszyć i stosować jako zamiennik pieprzu. Na świeżo z kolei idealnie sprawdzają się jako zamiennik zielonego pieprzu.

 

Papaja

Papaja

#2 Ocet

Dodaj ok. 50ml octu do potrawy na minimum 15 minut przed zakończeniem gotowania. Możesz też dodać ocet do marynaty.

 

#3 Maślanka, zsiadłe mleko, jogurt

Zalej mięso jednym z powyższych składników i wstaw do lodówki na 24 godziny. Produkty te wykazują działanie hydrolizujące białka, zmiękczają mięso i ułatwiają znacząco jego dalszą obróbkę termiczną.

 

#4 Kiwi

Kiwi świetnie zmiękcza mięso. Można wykorzystać wyciśnięty z owocu sok lub obłożyć mięso plastrami. Sok z kiwi zawiera zmiękczający mięso enzym. Efekt powinien pojawić się już po ok. 3 godzinach.

 

#5 Cytryna

Nie każde mięso zgra się smakiem z cytryną, ale jeśli już wiesz, że będzie pasować, obłóż kawałek plastrami cytryny lub zrób marynatę z dodatkiem kwaśnego soku. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

 

#6 Obsmażenie

Przed każdym zabiegiem duszenia czy pieczenia mięsa należy obsmażyć je ze wszystkich stron na patelni z dodatkiem np. oleju kokosowego (nie ma on żadnego smaku i posiada wysoką temperaturę dymienia), smalcu lub klarowanym maśle na dużym ogniu.

Jeśli chcesz zrobić sos, przed smażeniem oprósz mięso mąką pszenną. Będzie gęsty i kremowy.

 

Smalec do smażenia i alkohol

Smalec do smażenia i alkohol

 

#7 Alkohol

Jeśli masz do czynienia z twardym kawałkiem wieprzowiny lub wołowiny należy nasmarować go mocnym alkoholem i wstawić na minimum godzinę do lodówki.

Można także dodać ok. 50ml mocnego alkoholu do potrawy na minimum 15 minut przed zakończeniem gotowania.

 

#8 Odpoczynek

Po smażeniu lub pieczeniu mięsa w dużym kawałku powinno się je odstawić na ok. 15 minut i dać mu odpocząć. Wówczas wszystkie soki zostaną zatrzymane wewnątrz, rozejdą się po mięsie i sprawią, że będzie delikatne i kruche.

 

#9 Białko

Posmaruj mięso roztrzepanym białkiem. Kiedy zapiecze się utworzy mikroskorupkę, która uchroni przed wyparowaniem soków z wnętrza.

 

#10 Tłuszcz na górze

Chude mięso obłóż słoniną lub kawałkiem tłuszczu ze skórką. Dzięki temu mięso będzie regularnie nasączane i chronione przed utratą wilgoci i przypaleniem. Ten patent sprawdzi się w przypadku perliczki, królika, kurczaka i indyka.

 

Znacie jeszcze inne sposoby na zmiękczanie twardego mięsa? Podzielcie się w komentarzach.

 


8 komentarzy

« Kurczak z sumakiem
Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto »

Comments

  1. Asia says

    21 maja, 2016 at 1:01 pm

    Dziękuję za ten post! Mam piękny kawałek wołowiny, choć bliżej nieokreślony. Mięso już wygląda na takie, które łatwo nie skruszeje. Zabieram się do wypróbowania porad:)

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      18 października, 2016 at 5:25 pm

      Super Asia! Mam nadzieję, że się przydadzą, a mięso będzie pyszne 🙂

      Odpowiedz
  2. Dante says

    17 października, 2016 at 9:22 am

    Zacne porady. Zabrakło jednak jednej opcji – cebuli. Drobno krojoną cebulą obkładam delikatnie nacięte plastry mięsa na noc. Następnie karmelizuję ją jako dodatek. Rozpływający się w ustach stek z karmelizowaną cebulką, pieczonymi ze świeżym tymiankiem ziemniakami, delikatnie polany sosem z czerwonego wina. Poezja.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      18 października, 2016 at 5:25 pm

      Dante, dziękuję za dobrą radę 🙂 Rzeczywiście, cebula też ma moc!

      Odpowiedz
  3. Geoge says

    16 kwietnia, 2017 at 7:26 pm

    Dodaj do wolowiny odrobine kminku. Dawniej bez tej przyprawy nie bylo dobrej wolowiny.

    Odpowiedz
  4. bozenaK says

    19 września, 2019 at 12:16 pm

    Mam trochę indyka od dobrowolskich, wypróbuję sposób ze słoniną! Oby ten spośób nie zawiódł, bo uwielbiam indyka i nakręciłam się na jeszcze pyszniejsze mięso! 😀

    Odpowiedz
  5. nietypowamadzia says

    1 grudnia, 2019 at 11:42 am

    szczypta sody przed końcem smażenia gotowania też świetnie zmiękcza mięso

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:16 am

      To prawda! Dziękuję za przypomnienie tego sposobu, dzięki sodzie włókna mięsa stają się delikatniejsze.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2022
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « gru    
    Kanapka z kurczakiem

    Kanapka z kurczakiem i dżemem pomidorowym

    Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

    Chrupiące placuszki ziemniaczane z polędwiczką i chutneyem cebulowym

    Muffinki z batatami i boczkiem

    Muffinki z batatów i boczku

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in