Macie trudny, czyli twardy kawałek mięsa i chcecie, aby mimo wszystko był kruchy i smaczny?
Oto kilka rad, które możecie śmiało wykorzystać w swojej kuchni podczas przyrządzania mięsa. Jeśli kupicie delikatny kawałek, jak antrykot czy polędwicę, nie będziecie mieć problemu z uzyskaniem miękkości i kruchości. Jeśli natomiast zechcecie podjąć wyzwanie przygotowania schabu, piersi z kurczaka, perliczki, królika powinniście zapoznać się z poniższymi sposobami poprawiania kruchości i delikatności mięsa.
#1 Papaja
Ten egzotyczny owoc (a właściwie jego liście i skórka) znakomicie nadaje się jako marynata. Sprawią, że mięso skruszeje i wydobędą z niego więcej smaku.
Ziarna papai można też wysuszyć i stosować jako zamiennik pieprzu. Na świeżo z kolei idealnie sprawdzają się jako zamiennik zielonego pieprzu.
#2 Ocet
Dodaj ok. 50ml octu do potrawy na minimum 15 minut przed zakończeniem gotowania. Możesz też dodać ocet do marynaty.
#3 Maślanka, zsiadłe mleko, jogurt
Zalej mięso jednym z powyższych składników i wstaw do lodówki na 24 godziny. Produkty te wykazują działanie hydrolizujące białka, zmiękczają mięso i ułatwiają znacząco jego dalszą obróbkę termiczną.
#4 Kiwi
Kiwi świetnie zmiękcza mięso. Można wykorzystać wyciśnięty z owocu sok lub obłożyć mięso plastrami. Sok z kiwi zawiera zmiękczający mięso enzym. Efekt powinien pojawić się już po ok. 3 godzinach.
#5 Cytryna
Nie każde mięso zgra się smakiem z cytryną, ale jeśli już wiesz, że będzie pasować, obłóż kawałek plastrami cytryny lub zrób marynatę z dodatkiem kwaśnego soku. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
#6 Obsmażenie
Przed każdym zabiegiem duszenia czy pieczenia mięsa należy obsmażyć je ze wszystkich stron na patelni z dodatkiem np. oleju kokosowego (nie ma on żadnego smaku i posiada wysoką temperaturę dymienia), smalcu lub klarowanym maśle na dużym ogniu.
Jeśli chcesz zrobić sos, przed smażeniem oprósz mięso mąką pszenną. Będzie gęsty i kremowy.
#7 Alkohol
Jeśli masz do czynienia z twardym kawałkiem wieprzowiny lub wołowiny należy nasmarować go mocnym alkoholem i wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Można także dodać ok. 50ml mocnego alkoholu do potrawy na minimum 15 minut przed zakończeniem gotowania.
#8 Odpoczynek
Po smażeniu lub pieczeniu mięsa w dużym kawałku powinno się je odstawić na ok. 15 minut i dać mu odpocząć. Wówczas wszystkie soki zostaną zatrzymane wewnątrz, rozejdą się po mięsie i sprawią, że będzie delikatne i kruche.
#9 Białko
Posmaruj mięso roztrzepanym białkiem. Kiedy zapiecze się utworzy mikroskorupkę, która uchroni przed wyparowaniem soków z wnętrza.
#10 Tłuszcz na górze
Chude mięso obłóż słoniną lub kawałkiem tłuszczu ze skórką. Dzięki temu mięso będzie regularnie nasączane i chronione przed utratą wilgoci i przypaleniem. Ten patent sprawdzi się w przypadku perliczki, królika, kurczaka i indyka.
Znacie jeszcze inne sposoby na zmiękczanie twardego mięsa? Podzielcie się w komentarzach.
Dziękuję za ten post! Mam piękny kawałek wołowiny, choć bliżej nieokreślony. Mięso już wygląda na takie, które łatwo nie skruszeje. Zabieram się do wypróbowania porad:)
Super Asia! Mam nadzieję, że się przydadzą, a mięso będzie pyszne 🙂
Zacne porady. Zabrakło jednak jednej opcji – cebuli. Drobno krojoną cebulą obkładam delikatnie nacięte plastry mięsa na noc. Następnie karmelizuję ją jako dodatek. Rozpływający się w ustach stek z karmelizowaną cebulką, pieczonymi ze świeżym tymiankiem ziemniakami, delikatnie polany sosem z czerwonego wina. Poezja.
Dante, dziękuję za dobrą radę 🙂 Rzeczywiście, cebula też ma moc!
Dodaj do wolowiny odrobine kminku. Dawniej bez tej przyprawy nie bylo dobrej wolowiny.
Mam trochę indyka od dobrowolskich, wypróbuję sposób ze słoniną! Oby ten spośób nie zawiódł, bo uwielbiam indyka i nakręciłam się na jeszcze pyszniejsze mięso! 😀
szczypta sody przed końcem smażenia gotowania też świetnie zmiękcza mięso
To prawda! Dziękuję za przypomnienie tego sposobu, dzięki sodzie włókna mięsa stają się delikatniejsze.