Mam wielkie szczęście, króliki dostaję od zaprzyjaźnionego hodowcy, który wyjątkowo dba o zwierzęta. Dzięki temu mięso jest zdrowe i ma wspaniały smak. Każdą otrzymaną tuszkę staram się przyrządzić w inny sposób, aby pokazać możliwości, jakie daje to delikatne mięso.
Tym razem postawiłam na klasyk i przygotowałam królika w śmietanie, chyba najbardziej znany przepis. Jest bardzo łatwy do zrobienia i wyjątkowo smaczny. Pozwala podkreślić walory mięsa, a duża ilość sosu nie daje wrażenia suchości.
W przypadku mięsa z królika należy starać się podwójnie, gdyż jest bardzo chude, przez co łatwo je przesuszyć. Coś o tym wiem. Kiedyś nie udało mi się przygotować miękkiego, kruchego królika. Bardzo żałowałam, ale to dobra nauka na przyszłość. Po nieudanym eksperymencie wiem, że mimo, iż jest to bardzo chude i delikatne mięso wymaga dłuższego czasu przygotowywania niż np. mięso z kurczaka.
Królik dobrze komponuje się też z boczkiem, który wspaniale uwydatnia smaki produktów o wysokiej zawartości białka. Potwierdza to stary włoski przepis na królika cacciatore, w którym to boczek jest niezawodnym nośnikiem smaku i aromatu.
Przygodę z królikiem polecam jednak od tego przepisu. Jest bardzo prosty i smaczny. No i można dowiedzieć się jak smakuje najbardziej popularne danie z wykorzystaniem tego dostojnego mięsnego składnika.
- 1 tuszka królika
- 300ml bulionu
- 200ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki klarowanego masła
- garść listków świeżego rozmarynu
- 2 czerwone cebulki
- sól
- pieprz
- Tuszkę króliczą podziel na części w następujący sposób. Odetnij skoki tylne i przednie. Z pozostałej tuszki wydziel i odetnij łaty brzuszne (cienkie płaty mięsa zaczynające się z miejscu zakończenia żeber po obu stronach tuszki). Od mostka (przedniej części tuż za przednimi skokami) ostrym cięciem i uderzeniem oddziel comber (część okalająca kręgosłup składająca się z dwóch filetów po obu jego stronach). Comber pokrój delikatnie łamiąc kręgosłup między kręgami na trzy części.
- Wszystkie kawałki posyp solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż kawałki mięsa z każdej strony aż nabiorą karmelowego koloru.
- Cebulki pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na patelnię z królikiem. Podsmaż chwilkę.
- Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 30 minut.
- Dodaj śmietankę i musztardę oraz listeczki świeżego rozmarynu.
- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje.
Dodaj komentarz