Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • O mięsie
    • Encyklopedia mięs
    • Porady
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Królik w śmietanie i musztardzie

Dania główne

Królik w śmietanie i musztardzie

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Mam wielkie szczęście, króliki dostaję od zaprzyjaźnionego hodowcy, który wyjątkowo dba o zwierzęta. Dzięki temu mięso jest zdrowe i ma wspaniały smak. Każdą otrzymaną tuszkę staram się przyrządzić w inny sposób, aby pokazać możliwości, jakie daje to delikatne mięso.

Tym razem postawiłam na klasyk i przygotowałam królika w śmietanie, chyba najbardziej znany przepis. Jest bardzo łatwy do zrobienia i wyjątkowo smaczny. Pozwala podkreślić walory mięsa, a duża ilość sosu nie daje wrażenia suchości.

W przypadku mięsa z królika należy starać się podwójnie, gdyż jest bardzo chude, przez co łatwo je przesuszyć. Coś o tym wiem. Kiedyś nie udało mi się przygotować miękkiego, kruchego królika. Bardzo żałowałam, ale to dobra nauka na przyszłość. Po nieudanym eksperymencie wiem, że mimo, iż jest to bardzo chude i delikatne mięso wymaga dłuższego czasu przygotowywania niż np. mięso z kurczaka.

Królik dobrze komponuje się też z boczkiem, który wspaniale uwydatnia smaki produktów o wysokiej zawartości białka. Potwierdza to stary włoski przepis na królika cacciatore, w którym to boczek jest niezawodnym nośnikiem smaku i aromatu.

Przygodę z królikiem polecam jednak od tego przepisu. Jest bardzo prosty i smaczny. No i można dowiedzieć się jak smakuje najbardziej popularne danie z wykorzystaniem tego dostojnego mięsnego składnika.

Zapisz Drukuj
Królik w śmietanie i musztardzie
 
Składniki
  • 1 tuszka królika
  • 300ml bulionu
  • 200ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • garść listków świeżego rozmarynu
  • 2 czerwone cebulki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Tuszkę króliczą podziel na części w następujący sposób. Odetnij skoki tylne i przednie. Z pozostałej tuszki wydziel i odetnij łaty brzuszne (cienkie płaty mięsa zaczynające się z miejscu zakończenia żeber po obu stronach tuszki). Od mostka (przedniej części tuż za przednimi skokami) ostrym cięciem i uderzeniem oddziel comber (część okalająca kręgosłup składająca się z dwóch filetów po obu jego stronach). Comber pokrój delikatnie łamiąc kręgosłup między kręgami na trzy części.
  2. Wszystkie kawałki posyp solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż kawałki mięsa z każdej strony aż nabiorą karmelowego koloru.
  4. Cebulki pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na patelnię z królikiem. Podsmaż chwilkę.
  5. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 30 minut.
  6. Dodaj śmietankę i musztardę oraz listeczki świeżego rozmarynu.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje.
3.5.3208

 

Królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym


Leave a Comment

« Polędwica wołowa w sosie czekoladowo-kawowym z chilli
Zrazy wołowe z grzybami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2018
    P W Ś C P S N
    « Mar    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    Szybkie ciasto na pizzę – najlepszy przepis

    Szybkie ciasto na pizzę – najlepszy przepis

    Strefa na Dolnych Młynów – miejsce ponadczasowe

    Strefa na Dolnych Młynów – miejsce ponadczasowe

    Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

    Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2018 · MeatMyDay.pl