Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • O mięsie
    • Encyklopedia mięs
    • Porady
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Królik cacciatore

Dania główne

Królik cacciatore

Królik z warzywami

Królik z warzywami

Królik cacciatore to jesto to! To danie robi się praktycznie samo. Wasza rola ogranicza się jedynie do zrobienia zakupów.

No dobrze, może nie jest aż tak łatwo, ale gwarantuję, że jeśli nie macie czasu i chcecie przygotować posiłek na kilka dni, ten przepis nada się idealnie.

Słowo ‘cacciatore’ to po włosku łowca i w języku kulinarnym odnosi się do dań przygotowanych z produktów, które można upolować lub wyhodować – pomidory, cebula, zioła, czasem wino. W południowych Włoszech zawsze używa się do dań tego typu czerwone wino, na północy zaś białe. Najczęściej do dań tego typu stosuje się drób lub mięso królika.

Mięso królika jest bardzo zdrowe i chude – jest świetne dla dzieci i wszystkich, którzy dbają o linię. Ja mam to szczęście, że posiadam dostęp do wspaniałych, zagrodowych królików – są tanie i świetnej jakości. Ale kilka dni temu znalazłam tuszkę króliczą w sklepie – cena mnie mile zaskoczyła, bo oscylowała wokół 25zł za kilogram, a królik waży ok 1,5kg. Zatem można sobie pozwolić na taki luksus od czasu do czasu.

Ten przepis ujął mnie bez reszty. Obawiałam się, że danie będzie nudne i pospolite, a tymczasem otrzymałam coś wspaniałego! Smaki były niesamowicie intensywne i idealnie dobrane. Myślę, że dzieci zjedzą je też ze smakiem, jeśli tylko uważnie usuniecie kostki z mięsa i pominiecie wino.

5.0 from 1 reviews
Zapisz Drukuj
Królik cacciatore
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • królik – tuszka (ok. 1,5kg)
  • 50g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 1 średni seler
  • 4 marchewki
  • 1 biała papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory malinowe
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 120ml białego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie
  1. Królika podziel na 6 części i natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, cząbrem, rozgniecionym czosnkiem oraz oliwą. Zostaw w lodówce na minimum 24 godziny.
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojony w kostkę boczek. Smaż do zbrązowienia i wytopienia części tłuszczu. Delikatnie zdejmij boczek z patelni zostawiając na niej jak najwięcej tłuszczu.
  3. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż kawałki królika z każdej strony i przełóż do dużego garnka. Dodaj boczek.
  4. Warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z pozostałym po smażeniu mięs gorącym tłuszczem. Smaż ok. 10 minut i dodaj do garnka.
  5. Pomidory zblenduj na gładką masę i dodaj do garnka. Całość zalej bulionem i winem. Dopraw chilli, tymiankiem i cząbrem oraz solą i pieprzem.
  6. Całość duś na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Mięso musi być delikatne i powinno odchodzić od kości. W zależności od mięsa i wielkości królika czas można wydłużyć.
  7. Można podawać z polentą lub kluseczkami typu gnocci.
3.3.3077

 

Królik cacciatore

Królik cacciatore

Królik cacciatore

Królik cacciatore


4 komentarze

« Kanapka z kurczakiem i dżemem pomidorowym
Kurczak z sumakiem »

Comments

  1. fux says

    Sierpień 1, 2015 at 6:00 am

    Kocham króliki na talerzu!!!zwłaszcza skąpane w białym winie! więcej takich cudlwności!!:)

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      Sierpień 4, 2015 at 3:51 pm

      Będzie wiele nowych przepisów 🙂 Zapraszam do zaglądania

      Odpowiedz
  2. Balbinka says

    Czerwiec 21, 2018 at 11:25 am

    Uwielbiam królika <3 W śmietanie i w winie jest najlepszy:) Chociaż ostatnio jak byłam w Warszawie jadłam świetnego królika z kopytkami i młodą kapustą w restauracji Akademia na Mokotowie. Świetne miejsce a królik… mistrzostwo świata!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      Lipiec 20, 2018 at 12:26 pm

      Też uwielbiam królika 🙂 Mam to szczęście, że dostaję od zaprzyjaźnionych hodowców, jest przepyszny.
      A Akademię też wspominam bardzo dobrze, byłam tam dość dawno, ale wciąż jest to superrestauracja 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2019
    P W Ś C P S N
    « Gru    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    Policzki wieprzowe

    Policzki wieprzowe w syropie klonowym

    Polędwica faszerowana szpinakiem

    Polędwica wieprzowa faszerowana szpinakiem i chorizo

    Burger wołowy z piklami i pieczarkami

    Burgery wołowe z pieczarkami i piklami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2019 · MeatMyDay.pl