Królik cacciatore to jesto to! To danie robi się praktycznie samo. Wasza rola ogranicza się jedynie do zrobienia zakupów.
No dobrze, może nie jest aż tak łatwo, ale gwarantuję, że jeśli nie macie czasu i chcecie przygotować posiłek na kilka dni, ten przepis nada się idealnie.
Słowo ‘cacciatore’ to po włosku łowca i w języku kulinarnym odnosi się do dań przygotowanych z produktów, które można upolować lub wyhodować – pomidory, cebula, zioła, czasem wino. W południowych Włoszech zawsze używa się do dań tego typu czerwone wino, na północy zaś białe. Najczęściej do dań tego typu stosuje się drób lub mięso królika.
Mięso królika jest bardzo zdrowe i chude – jest świetne dla dzieci i wszystkich, którzy dbają o linię. Ja mam to szczęście, że posiadam dostęp do wspaniałych, zagrodowych królików – są tanie i świetnej jakości. Ale kilka dni temu znalazłam tuszkę króliczą w sklepie – cena mnie mile zaskoczyła, bo oscylowała wokół 25zł za kilogram, a królik waży ok 1,5kg. Zatem można sobie pozwolić na taki luksus od czasu do czasu.
Ten przepis ujął mnie bez reszty. Obawiałam się, że danie będzie nudne i pospolite, a tymczasem otrzymałam coś wspaniałego! Smaki były niesamowicie intensywne i idealnie dobrane. Myślę, że dzieci zjedzą je też ze smakiem, jeśli tylko uważnie usuniecie kostki z mięsa i pominiecie wino.
- królik – tuszka (ok. 1,5kg)
- 50g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 1 średni seler
- 4 marchewki
- 1 biała papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory malinowe
- 500ml bulionu drobiowego
- 1 suszona papryczka chilli
- 120ml białego wina
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- Królika podziel na 6 części i natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, cząbrem, rozgniecionym czosnkiem oraz oliwą. Zostaw w lodówce na minimum 24 godziny.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojony w kostkę boczek. Smaż do zbrązowienia i wytopienia części tłuszczu. Delikatnie zdejmij boczek z patelni zostawiając na niej jak najwięcej tłuszczu.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż kawałki królika z każdej strony i przełóż do dużego garnka. Dodaj boczek.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z pozostałym po smażeniu mięs gorącym tłuszczem. Smaż ok. 10 minut i dodaj do garnka.
- Pomidory zblenduj na gładką masę i dodaj do garnka. Całość zalej bulionem i winem. Dopraw chilli, tymiankiem i cząbrem oraz solą i pieprzem.
- Całość duś na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Mięso musi być delikatne i powinno odchodzić od kości. W zależności od mięsa i wielkości królika czas można wydłużyć.
- Można podawać z polentą lub kluseczkami typu gnocci.
Kocham króliki na talerzu!!!zwłaszcza skąpane w białym winie! więcej takich cudlwności!!:)
Będzie wiele nowych przepisów 🙂 Zapraszam do zaglądania
Uwielbiam królika <3 W śmietanie i w winie jest najlepszy:) Chociaż ostatnio jak byłam w Warszawie jadłam świetnego królika z kopytkami i młodą kapustą w restauracji Akademia na Mokotowie. Świetne miejsce a królik… mistrzostwo świata!
Też uwielbiam królika 🙂 Mam to szczęście, że dostaję od zaprzyjaźnionych hodowców, jest przepyszny.
A Akademię też wspominam bardzo dobrze, byłam tam dość dawno, ale wciąż jest to superrestauracja 🙂