Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano

Zupy

Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano

Zupa krem z batatów i dyni

Zupa krem z batatów i dyni

Idealna zupa na jesień jest właśnie taka – kremowa, w kolorze suchych liści i z sezonowych warzyw.

Niedawno dostałam w prezencie kilka plastrów szynki jamón prosto z Hiszpanii i wiedziałam, że musi być użyta do dania, ale na surowo. Wtedy smakuje najlepiej, można poczuć oryginalną teksturę i delektować się niepowtarzanym smakiem, odrywając kawałek po kawałku. Mmm, jak w najlepszym tapas barze.

Szynka jamón serrano wyrabiana jest z całego udźca wieprzowego z kością, który poddawany jest procesom dojrzewania i suszenia. Te zabiegi sprawiają, że mięso staje się kruche i delikatne ale traci aż 50% ze swojej początkowej wagi! To dlatego szynki tego rodzaju nie należą do najtańszych. Spory ubytek objętości mięsa oraz długi czas przygotowania nie służą cenie. Na kilka plasterków jednak zawsze warto się skusić.

Ja wykorzystałam szynkę jako dodatek do jesiennej zupy-kremu, który świetnie podkreślił smak warzyw. Spróbujcie tego sycącego dania na obiad albo kolację.

Zapisz Drukuj
Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 duży batat
  • ⅙ średniej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500ml bulionu warzywnego
  • boczek wędzony
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pestki dyni
  • olejek z pestek dyni
  • grissini
  • 3 plastry szynki jamón serrano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki bataty i dynię. Dodaj sól, liście laurowe i paprykę. Smaż ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj 20 minut.
  2. Po tym czasie zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli potrzeba, dolej wody lub bulionu.
  3. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku.
  4. Nakładaj na miseczki i podawaj z pestkami dyni, olejem z pestek dyni oraz grissini owiniętymi w szynkę jamón serrano.
3.3.3077

 


Leave a Comment

« Dressing rosyjski
Siekany tatar z tajską nutą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « Gru    
    Schab ze śliwką

    Soczysty schab pieczony ze śliwką w syropie klonowym

    Klopsiki z ziołowym sosem

    Klopsiki z orzeźwiającym sosem

    Sos orzechowy (z orzechów arachidowych)

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in