Idealna zupa na jesień jest właśnie taka – kremowa, w kolorze suchych liści i z sezonowych warzyw.
Niedawno dostałam w prezencie kilka plastrów szynki jamón prosto z Hiszpanii i wiedziałam, że musi być użyta do dania, ale na surowo. Wtedy smakuje najlepiej, można poczuć oryginalną teksturę i delektować się niepowtarzanym smakiem, odrywając kawałek po kawałku. Mmm, jak w najlepszym tapas barze.
Szynka jamón serrano wyrabiana jest z całego udźca wieprzowego z kością, który poddawany jest procesom dojrzewania i suszenia. Te zabiegi sprawiają, że mięso staje się kruche i delikatne ale traci aż 50% ze swojej początkowej wagi! To dlatego szynki tego rodzaju nie należą do najtańszych. Spory ubytek objętości mięsa oraz długi czas przygotowania nie służą cenie. Na kilka plasterków jednak zawsze warto się skusić.
Ja wykorzystałam szynkę jako dodatek do jesiennej zupy-kremu, który świetnie podkreślił smak warzyw. Spróbujcie tego sycącego dania na obiad albo kolację.
- 1 duży batat
- ⅙ średniej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500ml bulionu warzywnego
- boczek wędzony
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pestki dyni
- olejek z pestek dyni
- grissini
- 3 plastry szynki jamón serrano
- sól
- pieprz
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki bataty i dynię. Dodaj sól, liście laurowe i paprykę. Smaż ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj 20 minut.
- Po tym czasie zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli potrzeba, dolej wody lub bulionu.
- Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku.
- Nakładaj na miseczki i podawaj z pestkami dyni, olejem z pestek dyni oraz grissini owiniętymi w szynkę jamón serrano.
Dodaj komentarz