Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Kolacja australijska z Jacob’s Creek

Ekstra Podróże

Kolacja australijska z Jacob’s Creek

Przystawka - kalmary i łosoś

Przystawka – kalmary i łosoś

 

Tam jeszcze nie byłam. O Australii myślę często, zwłaszcza po spotkaniu z Julią, autorką bloga Where’s Juli + Sam. Gdyby tylko ilość urlopu chciała się powiększać bez końca…

Ale nie można chyba mieć wszystkiego 🙂 Jednak coś we mnie z tej myśli o Australii pozostało, bo przyciągnęłam wspaniałe wydarzenie – australijskie spotkanie z australijskim jedzeniem… w Krakowie. Organizatorem był Jacob’s Creek – marka australijskich win produkowanych w trzech miejscach: Barossa Valley, Adelaide Hills i Coonavarra.

W spotkaniu wzięło 20 osób, wspólnie zjedliśmy świetną kolację w rewelacyjnej restauracji STóŁ, próbowaliśmy win, wielu win i rozmawialiśmy do późna, oczywiście o jedzeniu, ale zdążyliśmy też poruszyć wiele bliskich mu tematów.

Kolacja była świetna. Dwudaniowe menu i deser, a do tego różne wina. Ponieważ w kolacji brał udział Wojtek Cyran – sommelier marki, była okazja do rozmowy i testowania najlepszych win. Najciekawszym punktem spotkania było porównywanie win i dobieranie ich samodzielnie do potraw.

Do każdej pozycji z menu zaserwowano po dwa wina i to do gości należało dokonanie wyboru, i wskazanie tego wina, której najlepiej komponuje się z potrawą.

Menu Our Table w Restauracji Stół

Menu Our Table w Restauracji Stół

Wybór win Jacobs Creek

Wybór win Jacobs Creek

Na przywitanie, jako aperitif, podane zostało wino Chardonnay Pinot Noir. Lekkie, przyjemne, delikatnie musujące. Idealne na przełamanie dystansu i przekroczenie progu. Polecam na wszystkie przyjęcia.

Przystawka – placuszki z fasoli/ marynowany łosoś / kalmary / damper podana została z Sauvignon Blanc i Chardonnay Reserve. Do tego lekkiego dania pasowały oba, ale właśnie dopiero takie porównanie ujawniło różnice, zarówno w smaku wina, jak i potrawy. Wybrałam Chardonnay Reserve.

Danie główne – polędwiczka ze strusia/ soczewica z kardamonem/ sos z orzechów macadamia/ kukurydza z trawą cytrynową podane zostało z Shiraz Cabernet i Shiraz Reserve. Polędwica ze strusia była moim odkryciem. Mięso cudownie delikatne, w strukturze przypominające polędwicę wołową, ale bardziej subtelne w smaku. Polecam! Do strusia wybrałam Shiraz Reserve, zdecydowane, eleganckie wino solidnie podkreślające smak mięsa.

Danie główne - polędwica ze strusia

Danie główne – polędwica ze strusia

Do deseru – pavlova z owocami, podane zostało Moscato. Przyjemne, jednak dla mnie lekko za słodkie. Chętnie podałabym je z wodą gazowaną i cytrusami. Wiem, że świetnie pasuje do ostrych dań kuchni tajskiej. Może to jest sposób na Moscato!

Podsumowując, kolacja była świetna, wina trafione, miejsce klimatyczne, ludzie wspaniali. No i tak stworzyliśmy Our Table. Takiego, bogatego w dobre, szczere dania i wino bez zbędnych ozdobników wam życzę. Róbcie swoje stoły, jedzcie, pijcie, rozmawiajcie przy nich i przede wszystkim świetnie się bawcie.

Deser - Pavlova z owocami

Deser – Pavlova z owocami

Jacobs Creek Shiraz

Jacobs Creek Shiraz


Leave a Comment

« Sos orzechowy (z orzechów arachidowych)
Spring Rolls z Pad Thai i sosem orzechowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Tażin z kurczakiem i daktyalmi - obiad

    Tażin z kurczakiem i daktylami

    Kanapki z włoskimi wędlinami

    Kanapki z toskańskimi wędlinami

    Pastrami idealne w 7 krokach

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in