Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Klopsiki z orzeźwiającym sosem

Przekąski Przekąski z wołowiny

Klopsiki z orzeźwiającym sosem

Klopsiki z ziołowym sosem

Klopsiki z ziołowym sosem

 

Lato już za nami i czas szykować się mentalnie na zimę. Co robić, by jednak umilić sobie ten czas powtórnego czekania na ciepło? Jakimi potrawami przywodzić na myśl ukochane wakacje? Ja robię to tak.

Nawet jak jest zima, to z chęcią gotuję zupę rybną pachnącą włoskim wybrzeżem, mule z białym, lekkim winem i przygotowuję małe mięsne przekąski z wołowiny z mnóstwem przypraw albo marokański tagin z soczystymi cytrynami, które ukisiłam na koniec lata.

Szybki sposób na taki powrót do letnich miesięcy znalazłam podczas przygotowywania klopsików, które nadają się świetnie jako imprezowa przekąska lub obiad do lunchboxa. Ważne, aby dodać do nich ulubione przyprawy wcześniej rozgniecione w moździerzu i sos z elektryzującymi, przenikającymi ziołami. Dla orzeźwienia przygotowuję takie lekkie sosy na bazie jogurtu z kolendrą, miętą, bazylią i sokiem z cytrusów. Zostawiam na chwilę, żeby smaki się przegryzły. Jest bardzo szybko, prosto i smacznie. A co najważniejsze, pachnie latem.

A wy jak umilacie sobie chłodne miesiące w kuchni? 😉

5.0 from 2 reviews
Zapisz Drukuj
Klopsiki z orzeźwiającym sosem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 250g mięsa wołowego świeżo mielonego
  • 2 szalotki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Orzeźwiający sos
  • 150ml jogurty greckiego
  • sok z połowy limonki
  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Szalotki drobno posiekaj i zeszklij na patelni.
  2. Kmin i kolendrę rozgnieć w moździerzu. To uwolni mnóstwo aromatu z przypraw. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz.
  3. Dodaj mieszankę do mięsa. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i szalotkę.
  4. Dodaj całe jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Z mięsa formuj (zanurzając wcześniej dłonie w zimnej wodzie) kuleczki o średnicy ok. 2,5cm.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż klopsiki z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i przypieką się tworząc lekko chrupiącą skorupkę.
  7. Podawaj z orzeźwiającym sosem.
Orzeźwiający sos
  1. Wszystkie składniki połączyć. Posypać posiekanymi ziołami.
3.5.3208

Klopsiki z ziołowym sosem

Klopsiki z ziołowym sosem

Klopsiki z ziołowym sosem

Klopsiki z ziołowym sosem

Sos ziolowo-jogurtowy

Sos ziolowo-jogurtowy

 


2 komentarze

« Sos ze świeżej żurawiny
Jesienny makaron z kurczakiem, dynią i kurkami »

Comments

  1. Monika says

    5 października, 2019 at 9:08 pm

    Pyszne, pyszne, pyszne! Koniecznie z sosem. Ach, jakie to było dobre!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:22 am

      Ależ mi miło! Bardzo się cieszę, że danie smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie :*

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2022
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « gru    
    Mięso w upał - jak je chronić przed zepsuciem

    Mięso w upał – 10 rad jak sobie z nim radzić

    Mostar, Bośnia

    Bośnia i Hercegowina – jak i gdzie dobrze zjeść?

    Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

    Polędwiczka z kapustą w cieście francuskim

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in