Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Kiszone cytryny (do tażin)

Dodatki

Kiszone cytryny (do tażin)

Kiszone cytryny do tażin i drinków bloody mary

Kiszone cytryny

Ogórki kisimy od stuleci, a goście zza granicy wciąż myślą, że jemy je zepsute. Ja postanowiłam, w odróżnieniu od nich, otworzyć się na smak kiszonych…cytryn. Są one kluczowym składnikiem markoańskiego tażin oraz ngam nguv – kambodżańskiej zupy z kurczakiem. Często łączy się je z oliwkami, karczochami, owocami morza, drobiem, cielęciną i ryżem.

Najlepsza odmiana do kiszenia to cytryna Meyera – jej owoce mają kulisty kształt i bardzo cienką skórkę oraz osiągają niewielkie rozmiary (ok. 6cm średnicy). Smak też jest inny niż normalnych cytryn. Te są mniej kwaśne, bardziej słodkie, a miąższ ma ciemnożółty kolor.

Miąższ oraz sok można stosować do koktajlu Bloody Mary oraz innych, które posiadają w składzie cytrynę i sól. Fajnie łączą się też z chrzanem jako sos w amerykańskim stylu, np. do krewetek. Delikatną skórkę można posiekać i dodawać do sosów i duszonych mięs a z cytrynową pulpą z miąższu stosować jako marynatę.

Po wyjęciu ze słoika opłuczcie cytryny pod zimną wodą. W temperaturze pokojowej możecie przechowywać je przez miesiąc, a w lodówce nawet do 6 miesięcy.

Cytryny z powodzeniem można zastąpić grejpfrutami (ale wówczas należy zadbać o duuuży słój lub kisić w ćwiartkach).

Zapisz Drukuj
Kiszone cytryny (do tażin)
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania: 
Całkowity czas:  15 min
 
Składniki
  • 10 niewoskowanych cytryn (jak najmniejszych)
  • 7 łyżeczek soli morskiej
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu
  • ciepła woda
Przygotowanie
  1. Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Pozostałe cytryny natnij na krzyż od góry do co najmniej połowy wysokości cytryny. Do wnętrza każdej wsyp po łyżeczce soli i zamknij. Słoik wyparz i wkładaj nasolone cytryny. Pomiędzy nie wkładaj listki laurowe i laski cynamonu. Wsyp pozostałą sól i zalej wyciśniętym sokiem. Dopełnij ciepłą wodą i szczelnie zamknij. Potrząśnij słoikiem, aby sól rozłożyła się równomiernie i zaczęła się rozpuszczać.
  2. Postaw w zacienionym miejscu i co jakiś czas obracaj słoik. Cytryny będą ukiszone po około 3 tygodniach.
3.3.3077

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny


Leave a Comment

« Ziołowe pulpeciki drobiowe z sosem pieczarkowym
Wołowina w sosie z chilli i czekolady »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Białe szparagi z beszamelem, jajkiem i serrano

    Szparagi z beszamelem, jajkiem i szynką serrano

    Beef jerky czyli suszona wołowina

    Beef jerky czyli suszona wołowina

    Burger z grilla z sosem mango

    Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in