Tegoroczna majówka to niecierpliwe wyczekiwanie na dobrą pogodę, wyglądanie na słońce i pospieszne przygotowywanie grilla na chłodnym powietrzu. Zobaczcie mój kolejny pomysł na szybkie danie na grilla, które przygotujecie ekspresem.
W tych małych, smakowitych przekąskach z grilla połączyłam elementy ulubione 'jej’ i 'jego’. Miniszaszłyki z karczku, ulubionego kawałka chyba każdego faceta przygotowałam w piwnej marynacie i z ciepłym, rozgrzewającym, serowym dipem. Wiecie, że alkohol zmiękcza mięso, a małe kawałki szybciej się marynują? Wykorzystajcie te rady (lub inne, o których pisałam tutaj), a szybko poradzicie sobie z przygotowaniem smacznych dań z grilla. Życzę wam solidnego odpoczynku w ten przedłużony weekend oraz nowych smaków!
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 500ml butelka piwa Żywe
- 3 łyżeczki ziela angielskiego
- 3 łyżeczki majeranku
- 6 liści laurowych
- 4 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 6 łyżek kremowego serka, np. Philadelphia
- 8 łyżek tartego sera Maasdam
- 4 łyżki tartego sera Mozzarella
- 10 łyżek piwa Żywe
- ½ łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- pietruszka
- sól
- pieprz
- Przygotuj marynatę. W blenderze zmiel ziele, majeranek, liście laurowe, papryki. Wymieszaj z piwem. W powstałej marynacie zanurz pokrojoną w długie paski karkówkę.
- Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
- Nadziewaj na patyczki go szaszłyków i grilluj ok. 10-13 minut.
- Nagrzej piekarnik do 200'C.
- Do żaroodpornego naczynia włóż kremowy serek, ser żółty, mozzarellę i wsyp przyprawy i skrobię oraz sól i pieprz. Zapiekaj przez około 15 minut. Wyjmij, posyp pietruszką.
Dodaj komentarz