Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • O mięsie
    • Encyklopedia mięs
    • Porady
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Kanapki z toskańskimi wędlinami

Do pieczywa Dodatki Przekąski

Kanapki z toskańskimi wędlinami

Kanapki z włoskimi wędlinami

Kanapki z włoskimi wędlinami

Dobra kanapka na śniadanie to udany dzień, ale zjedzona na kolację ze smakiem to z kolei ukoronowanie ciężkiej pracy. Kiedy ją zjecie, zależy od was.

Ja już od jakiegoś czasu nie jem pieczywa i wracam do niego wyłącznie przy takich okazjach, jak ta, czyli wówczas, gdy mogę przygotować kanapkę nieoczywistą z zaskakującymi składnikami. Tym razem pokusiłam się o włoskie wędliny z Toskanii – salceson i boczek pancetta. Wierzcie lub nie, ale włoskie odmiany polskich wądlin są naprawdę świetne i czuć w nich aromaty lata. W takich świeżych kanapkach sprawdziły się znakomicie. Możecie podać je zarówno na imprezie, jak i śniadanie lub kolację rodzinną, ale nowoczesną.

Zapisz Drukuj
Kanapki z toskańskimi wędlinami
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Kanapka z salcesonem z Toskanii
  • bagietka pszenna
  • salceson z Toskanii
  • masło
  • sałata lodowa
  • jarmuż
  • mozzarella
Kanapka z boczkiem pancetta z Toskanii
  • bagietka pszenna
  • boczek pancetta z Toskanii
  • awokado
  • masło
  • sałata lodowa
  • mozzarella
  • papryczki pepperoncino
  • jogurt typu greckiego
Przygotowanie
Kanapka z salcesonem z Toskanii
  1. Bagietkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Podpiecz delikatnie w tosterze.
  2. Jarmuż umyj i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia i podpiecz w piekarniku (ok. 3-5 minut w 150°C UWAGA! Łatwo je spalić, uważaj).
  3. Sałatę lodową umyj i pokrój w paski.
  4. Mozzarellę pokrój w plastry.
  5. Na jednej części bagietki ułóż salceson, sałatę, chipsy z jarmużu i mozzarellę. Przykryj ciepłą, drugą częścią bagietki.
Kanapka z boczkiem pancetta z Toskanii
  1. Bagietkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Podpiecz delikatnie w tosterze.
  2. Sałatę lodową umyj i pokrój w paski.
  3. Mozzarellę i awokado pokrój w plastry.
  4. Na jednej części bagietki ułóż awokado, pancettę, sałatę, mozzarellę i całość posmaruj jogurtem. Posyp pokruszoną papryczką pepperoncino. Przykryj ciepłą, drugą częścią bagietki.
3.5.3208

 

Kanapka z toskańskim salcesonem

Kanapka z toskańskim salcesonem

Kanapki z włoskimi wędlinami 2

Kanapki z włoskimi wędlinami

 

 

 


Leave a Comment

« Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem
Polędwica wołowa w sosie czekoladowo-kawowym z chilli »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2019
    P W Ś C P S N
    « Gru    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    Bułeczki żytnio-owsiane

    Bułeczki żytnio-owsiane

    Jak wybrać restaurację na wakacjach?

    10 rad jak zjeść dobrze za granicą i nie dać się oszukać

    Pikantne jogurtowe szaszłyki z kurczaka na grill

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2019 · MeatMyDay.pl