
Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką
Nie macie wrażenia, że przygotowując kanapki idziemy zwykle na łatwiznę i korzystamy z gotowych produktów, które jako pierwsze nasuwają się na myśl. Jednak gwarantuję, że przygotowanie nieco innego zestawu niż szynka i ser będzie nagrodzona fajnymi wrażeniami, nie tylko smakowymi.
Wiele dni chodziła za mną najprostsza kanapka – ciemny dobry chleb podpieczony na maśle, jajka ugotowane na miękko i czarna kawa. Wydaje się nudne, ale gdy te trzy, a właściwie cztery produkty (myślę o maśle) są znakomitej jakości to może się przerodzić w śniadanie godne królowej. Tak sobie marzyłam, marzyłam, a sama nie miałam czasu go przygotować. Na szczęście prosta i krótka karta w berlińskiej knajpce ORA przyszła mi z odsieczą – znalazłam to, czego szukałam. Wierzcie mi, było to śniadanie, które zapamiętam na długo. Nie wiem, czy to dlatego, że było spełnieniem moich marzeń czy rzeczywiście było takie pyszne. Pewnie jedno i drugie.
Wtedy postanowiłam, że bardziej przyłożę się do konkretnych kanapek, które można jeść na śniadanie albo lunch, który będzie sycący i smaczny. U zaprzyjaźnionego butchera znalazłam świetny schab, jak zwykle dostałam kawałek od karczku i tylko taki, jak wiecie, zawsze wam polecam, bo jest najbardziej soczysty i kruchy. Wzięłam świeże zioła, gruszki i kremowy serek, który zastąpił ciężkie sosy. Dla urozmaicenia tekstur usmażyłam liście szałwii na chrupko i połączyłam ze świeżymi – uwidoczniło to także różnice w smakach.
Taką kanapkę zaserwowałam na późny obiad, a na drugi dzień spakowałam do pracy. Chleb kupiłam w zaprzyjaźnionej, maleńkiej krakowskiej piekarence. Litewski, ciemny, szczery na słodzie i z miodem doskonale pasował do słodkich gruszek i koziego twarożku. Często jem go z masłem i miodem i wtedy też jest obłędny.
A jakie kanapki wy lubicie najbardziej? Jakie dodatki zamykacie między kromkami pieczywa i jakie pieczywo kupujecie najczęściej? Podzielcie się swoimi najlepszymi kompozycjami 🙂

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką
- chleb żytni
- schab
- gruszki
- kremowy serek kozi
- świeża szałwia
- rozmaryn
- oliwa
- masło
- sól morska
- pieprz
- Schab pokrój na plastry grubości ok. 1,5cm. Nakłuj widelcem, przypraw solą, pieprzem i posiekaną szałwią i rozmarynem oraz skrop oliwą. Odstaw.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż na chrupko osuszone liście szałwii.
- Na tę samą patelnię dorzuć łyżeczkę masła i pokrojone w plastry gruszki. Usmaż na złoto.
- Na tej samej patelni możesz usmażyć plastry schabu - ok. 3 minuty z każdej strony.
- Kromkę chleba posmaruj kremowym serkiem kozim, posyp świeżymi liśćmi szałwii, na nie połóż plastry schabu i gruszek oraz posyp chrupiącymi smażonymi liśćmi szałwii. Przypraw pieprzem.
Dodaj komentarz