Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Nie macie wrażenia, że przygotowując kanapki idziemy zwykle na łatwiznę i korzystamy z gotowych produktów, które jako pierwsze nasuwają się na myśl. Jednak gwarantuję, że przygotowanie nieco innego zestawu niż szynka i ser będzie nagrodzona fajnymi wrażeniami, nie tylko smakowymi.

Wiele dni chodziła za mną najprostsza kanapka – ciemny dobry chleb podpieczony na maśle, jajka ugotowane na miękko i czarna kawa. Wydaje się nudne, ale gdy te trzy, a właściwie cztery produkty (myślę o maśle) są znakomitej jakości to może się przerodzić w śniadanie godne królowej. Tak sobie marzyłam, marzyłam, a sama nie miałam czasu go przygotować. Na szczęście prosta i krótka karta w berlińskiej knajpce ORA przyszła mi z odsieczą – znalazłam to, czego szukałam. Wierzcie mi, było to śniadanie, które zapamiętam na długo. Nie wiem, czy to dlatego, że było spełnieniem moich marzeń czy rzeczywiście było takie pyszne. Pewnie jedno i drugie.

Wtedy postanowiłam, że bardziej przyłożę się do konkretnych kanapek, które można jeść na śniadanie albo lunch, który będzie sycący i smaczny. U zaprzyjaźnionego butchera znalazłam świetny schab, jak zwykle dostałam kawałek od karczku i tylko taki, jak wiecie, zawsze wam polecam, bo jest najbardziej soczysty i kruchy. Wzięłam świeże zioła, gruszki i kremowy serek, który zastąpił ciężkie sosy. Dla urozmaicenia tekstur usmażyłam liście szałwii na chrupko i połączyłam ze świeżymi – uwidoczniło to także różnice w smakach.

Taką kanapkę zaserwowałam na późny obiad, a na drugi dzień spakowałam do pracy. Chleb kupiłam w zaprzyjaźnionej, maleńkiej krakowskiej piekarence. Litewski, ciemny, szczery na słodzie i z miodem doskonale pasował do słodkich gruszek i koziego twarożku. Często jem go z masłem i miodem i wtedy też jest obłędny.

A jakie kanapki wy lubicie najbardziej? Jakie dodatki zamykacie między kromkami pieczywa i jakie pieczywo kupujecie najczęściej? Podzielcie się swoimi najlepszymi kompozycjami 🙂

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

 

Zapisz Drukuj
Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  25 min
 
Składniki
  • chleb żytni
  • schab
  • gruszki
  • kremowy serek kozi
  • świeża szałwia
  • rozmaryn
  • oliwa
  • masło
  • sól morska
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Schab pokrój na plastry grubości ok. 1,5cm. Nakłuj widelcem, przypraw solą, pieprzem i posiekaną szałwią i rozmarynem oraz skrop oliwą. Odstaw.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż na chrupko osuszone liście szałwii.
  3. Na tę samą patelnię dorzuć łyżeczkę masła i pokrojone w plastry gruszki. Usmaż na złoto.
  4. Na tej samej patelni możesz usmażyć plastry schabu - ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. Kromkę chleba posmaruj kremowym serkiem kozim, posyp świeżymi liśćmi szałwii, na nie połóż plastry schabu i gruszek oraz posyp chrupiącymi smażonymi liśćmi szałwii. Przypraw pieprzem.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym
Test patelni WOLL DIAMOND + przepis, konkurs i kod rabatowy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Boczek pieczony z fenkułem

    Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie

    Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

    Paszteciki francuskie z wieprzowiną i koprem

    Orzeźwiająca sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczami

    Orzeźwiająca sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in