Tak to czasem bywa, że zwykłe kanapki się nudzą i brakuje pomysłów na kolejne. Ale nie tym razem.
Podrzucam przepis, który sama przygotowałam. Smaki i tekstury się fajnie łączą w tej kanapce. Delikatna pasta z ciecierzycy i chrupiące orzechy, subtelna polędwica z ostrym sosem chrzanowym. Taką kanapką wypada poczęstować gości i dobrze mieć ją w podróży – jest sycąca i bardzo smaczna. Ja przestałam kupować wędliny już dawno temu (ta zasada nie obejmuje wędlin suszonych, dojrzewających oraz zdobyczy przywożonych z innych krajów. Czasem lubię upiec kawałek dobrego mięsa i wykorzystać jako dodatek do pieczywa. Do tego sos – owocowy, warzywny, jogurtowy, na jaki tylko mam ochotę i kilka innych składników, najlepiej sezonowych.
Uwierzcie, kanapki nie muszą składać się wyłącznie z krojonego, białego chleba, krojonych wędlin i serów. Odwaga popłaca w tym przypadku, bo dobre, sycące i wartościowe śniadanie jest wiele warte.
- polędwica wieprzowa
- rozmaryn
- oliwa truflowa
- sól
- pieprz
- 200g ciecierzycy z puszki
- 50ml wody
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- sól morska
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- orzechy ziemne
- liście pietruszki
- bułki pszenne
- Polędwicę oczyść z błonek. Natrzyj solą, pieprzem oraz rozmarynem i skrop oliwą truflową. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przełóż na rozgrzaną patelnię i obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie wyjmij polędwicę, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut.
- Ciecierzycę odsącz, dodaj wodę, oliwę, kurkumę i sól. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i pietruszkę. Delikatnie wymieszaj.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na części przekrojonej bułki rozsmaruj pastę z ciecierzycy. Ułóż plastry polędwicy. Polej sosem chrzanowym i posyp siekanymi orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi pietruszki.
Dodaj komentarz