Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

Do pieczywa Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

Kanapka z polędwicą, pastą z ciecierzycy i sosem chrzanowym

Kanapka z polędwicą, pastą z ciecierzycy i sosem chrzanowym

Tak to czasem bywa, że zwykłe kanapki się nudzą i brakuje pomysłów na kolejne. Ale nie tym razem.

Podrzucam przepis, który sama przygotowałam. Smaki i tekstury się fajnie łączą w tej kanapce. Delikatna pasta z ciecierzycy i chrupiące orzechy, subtelna polędwica z ostrym sosem chrzanowym. Taką kanapką wypada poczęstować gości i dobrze mieć ją w podróży – jest sycąca i bardzo smaczna. Ja przestałam kupować wędliny już dawno temu (ta zasada nie obejmuje wędlin suszonych, dojrzewających oraz zdobyczy przywożonych z innych krajów. Czasem lubię upiec kawałek dobrego mięsa i wykorzystać jako dodatek do pieczywa. Do tego sos – owocowy, warzywny, jogurtowy, na jaki tylko mam ochotę i kilka innych składników, najlepiej sezonowych.

Uwierzcie, kanapki nie muszą składać się wyłącznie z krojonego, białego chleba, krojonych wędlin i serów. Odwaga popłaca w tym przypadku, bo dobre, sycące i wartościowe śniadanie jest wiele warte.

Zapisz Drukuj
Kanapka z polędwicą i ciecierzycą
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Polędwica
  • polędwica wieprzowa
  • rozmaryn
  • oliwa truflowa
  • sól
  • pieprz
Pasta z ciecierzycy
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • 50ml wody
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • sól morska
Sos chrzanowy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
Dodatki
  • orzechy ziemne
  • liście pietruszki
  • bułki pszenne
Przygotowanie
Polędwica
  1. Polędwicę oczyść z błonek. Natrzyj solą, pieprzem oraz rozmarynem i skrop oliwą truflową. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przełóż na rozgrzaną patelnię i obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie wyjmij polędwicę, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut.
Pasta z ciecierzycy
  1. Ciecierzycę odsącz, dodaj wodę, oliwę, kurkumę i sól. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i pietruszkę. Delikatnie wymieszaj.
Sos chrzanowy
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Kanapka
  1. Na części przekrojonej bułki rozsmaruj pastę z ciecierzycy. Ułóż plastry polędwicy. Polej sosem chrzanowym i posyp siekanymi orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi pietruszki.
3.3.3077

 

Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy

Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy


Leave a Comment

« Boeuf Stroganow
Curry panang z wieprzowiną »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Hot-dog z białą kiełbaską, chrupiącymi warzywami i sosem chrzanowym

    Hot-dog z białą kiełbaską, nowalijkami i sosem chrzanowym

    Schab z morelami

    Schab faszerowany morelami i boczkiem

    Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in