Wiosna nadeszła, ale z nowalijkami jeszcze postępujcie ostrożnie. Na tę ostatnią prostą do prawdziwego sezonu letniego polecam jako dodatki kiszonki, które wzmacniają smak potraw, ale i odporność.
Ciepłe popołudnia skłaniają do częstych wypraw za miasto albo do miasta. Siedzenie w domu nie jest nam już do niczego potrzebne. Ale żeby podczas tych wypraw nie czuć głodu spróbujcie zrobić pyszne kanapki i zabrać je ze sobą. Ostatnio tak sobie pomyślałam, że przecież nie muszą to być po raz kolejny zwykłe kanapki. Można je przecież urozmaicić i zapakować do woreczków, a potem zjeść na lunch albo późne śniadanie. Co prawda z wycieczkami kojarzą mi się wyłącznie moje ulubione bułki z szynką, serem, majonezem i sałatą, ale ileż można? 😉
Jeśli chcecie, aby podróżna przekąska była bardziej sycąca dodajcie do niej więcej mięsa rezygnując z wędlin. Spróbujcie z pastrami, które sprawdzi się doskonale na ciepło, jak i na zimno. Żeby kanapka była jeszcze bardziej przyjemna, zadbałam o chrupiące elementy – świeżą, czerwoną kapustę i rzodkiewki oraz sos z granulkami gorczycy i kosteczkami szalotki. Puśćcie wodze fantazji i bawcie się dobrze komponując swoje kanapki, małe burgery albo wrapy na wyprawy albo do pracy. Pamiętajcie, żeby łączyć struktury, gęstości i różnorodne smaki.
- małe bułki do hamburgerów
- ugotowane na parze pastrami pokrojone w plastry
- kiszona kapusta
- czerwona kapusta
- rzodkiewka
- 1 drobno posiekana szalotka
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
- Składniki połączyć w miseczce i doprawić solą oraz pieprzem. Jeśli sos jest zbyt słodki można dodać musztardę dijon, a jeśli zbyt kwaśny dosłodzić miodem.
- Bułki przekroić na pół i dolną część posmarować sosem. Na nim ułożyć kilka plastrów ciepłego pastrami, garść posiekanej czerwonej kapusty, plastry rzodkiewki i garść kiszonej kapusty.
- Następnie położyć kilka plastrów ciepłego pastrami.
- Całość polać sosem i przykryć podpieczoną górną częścią bułki.

Miniburger z podwójnym pastrami i sosem musztardowym
Dodaj komentarz