Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli

Przekąski Przekąski z wołowiny

Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli

Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli

Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli

Sycąca i konkretna kanapka ze smażonym antrykotem to świetny pomysł na śniadanie lub lunch.

Dojrzewający antrykot średnio wysmażony to jedno z moich ulubionych dań. Z lekką sałatką, pysznym, chrupiącym pieczywem i świeżym masłem oraz grubo mielonym pieprzem uwielbiam ponad wszystko. Ale ten kawałek mięsa znakomicie sprawdza się też jako dodatek do kanapek.

Zrezygnujcie ze sklepowych wędlin – jest tyle możliwości, którymi można je zastąpić i cieszyć się nowymi smakami oraz sprawdzonym składem, zwłaszcza, jeśli mięso możecie kupić w zaufanym miejscu.

W tej kanapce połączyłam cienko krojony antrykot, słodki chutney z czerwonej cebuli, delikatną, puszystą ricottę i delikatnie kwaśne duże kapary. Poszukajcie ich, są zupełnie inne, niż te małe. Po rozgryzieniu wspaniale chrupią, a swoim smakiem uzupełniają wiele delikatnych, subtelnych składników.

Zapisz Drukuj
Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Chutney cebulowy
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50ml wina czerwonego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Kanapka
  • ulubione pieczywo
  • 1 plaster dojrzewającego antrykotu
  • serek ricotta
  • sałata
  • duże kapary
  • masło
  • sezam
Przygotowanie
Chutney cebulowy
  1. Cebule obierz i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię, podlej wodą i duś minimum 25 minut. Cebula musi być mięciutka. Wtedy dodaj cukier i wino. Poczekaj aż wino odparuje. Na koniec dodaj ocet i gotuj jeszcze chwilę, aż wytworzy się gęsty sos łączący kawałki cebuli. Część dodaj do kanapek, resztę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Kanapka
  1. Mięso wyjmij z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. Patelnię rozgrzej maksymalnie. Mięso skrop oliwą. Umieść na patelni na 2 minuty. Po tym czasie obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij z patelni, posyp solą morską i pieprzem oraz płatkami masła. Pozostaw na 15 minut do odpoczęcia. Po tym czasie pokrój w cienkie plastry.
  2. Na pieczywie ułóż sałatę, ricottę, chutney i plastry antrykotu. Posyp kaparami i sezamem.
3.3.3077

Kanapka z antrykotem i chutneyem z cebuli

Kanapka z antrykotem i chutneyem z cebuli


Leave a Comment

« Kanapeczki z chrupiącym boczkiem i gruszką
Makaron soba z kaczką i mango »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Hiszpańskie tapas

    10 najlepszych przepisów na imprezy

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

    Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in