Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli

Przekąski Przekąski z drobiu

Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli

Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli

Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli

Czasem mam ogromną ochotę na burgera. Kocham je po prostu tak, że raz na miesiąc serwuję sobie wypaskanapkę i nie mam wcale wyrzutów sumienia. No bo o co je mieć? W końcu to przyjemność.

W Krakowie mam już swoje ulubione miejsca, w których jadam określone burgery, ale często przygotowuję je też w domu samodzielnie. Dobrej jakości mięso, samodzielnie robione sosy i ciekawe dodatki sprawiają, że taka burgerowa uczta może nie mieć końca.

Ostatnio jednak postanowiłam troszkę zmienić kierunek i przygotowywać równie wypasione kanapki, ale z innym mięsem. Robiłam je np. z polędwiczką wieprzową, cielęciną i pastrami. Teraz przyszedł czas na ostrego kurczaka z równie ostrym sosem wiśniowym i kremowym serem mozzarella.

Bardzo polecam wam kupowanie podudzi z kurczaka zamiast filetów. Są bardziej soczyste i miękkie, mniej włókniste i szybko się marynują nabierając głęboki smak. Jeśli uda wam się dostać takie bez kości i skóry sprawa będzie o wiele prostsza. Jeśli natomiast macie całego kurczaka do podziału i chcecie wykorzystać kawałki to pamiętajcie, że w udkach znajdziecie najlepsze mięso. Podudzia świetnie nadają się do grillowania, smażenia, gotowania. Gwarantuję, że pokochacie je od pierwszego kęsa.

Takie kanapki możecie śmiało zabrać do pracy na drugie śniadanie albo na obiad. Do tego mała sałatka i zadowolenie gwarantowane. Są równie pyszne na zimno, ale przed jedzeniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki.

Zapisz Drukuj
Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
  • 4 bułki pszenne
  • 4 podudzia z kurczaka bez skóry i kości
  • mozzarella buffala
  • 200ml piwa pszenicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
Sos wiśniowy z chilli
  • ½ szklanki wiśni bez pestek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • ⅙ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 50ml wody
Przygotowanie
  1. W misce wymieszaj piwo, sól, oliwę, czosnek, pieprz cayenne i paprykę wędzoną. Zanurz duże kawałki kurczaka i marynuj przez co najmniej godzinę.
  2. Po tym lub dłuższym czasie usmaż podudzia na patelni grillowej do zbrązowienia z każdej strony.
Sos wiśniowy z chilli
  1. Wiśnie wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj miód, ocet, papryczkę i pieprz. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut aż wiśnie zaczną się rozpadać, a sos delikatnie zgęstnieje.
  2. Bułkę przekrój na dwie połówki.
  3. Dolną część posmaruj sosem, połóż plastry sera mozzarella i wstaw do piekarnika nagrzanego (góra) do 180'C. Podpiekaj kilka minut do roztopienia się sera.
  4. Wyjmij i nałóż kurczaka. Nakryj drugą częścią bułki.
3.5.3208

 

Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli


Leave a Comment

« Sałatka z soczewicą, pieczoną dynią i polędwicą dukkah
Gulasz cielęcy z papryką i ziołowymi kluskami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Coachella - 10 trendów kulinarnych z Kalifornii

    Coachella food – 10 festiwalowych trendów kulinarnych

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Wołowina z czekoladą i chilli - danie główne

    Wołowina w sosie z chilli i czekolady

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in