Czasem mam ogromną ochotę na burgera. Kocham je po prostu tak, że raz na miesiąc serwuję sobie wypaskanapkę i nie mam wcale wyrzutów sumienia. No bo o co je mieć? W końcu to przyjemność.
W Krakowie mam już swoje ulubione miejsca, w których jadam określone burgery, ale często przygotowuję je też w domu samodzielnie. Dobrej jakości mięso, samodzielnie robione sosy i ciekawe dodatki sprawiają, że taka burgerowa uczta może nie mieć końca.
Ostatnio jednak postanowiłam troszkę zmienić kierunek i przygotowywać równie wypasione kanapki, ale z innym mięsem. Robiłam je np. z polędwiczką wieprzową, cielęciną i pastrami. Teraz przyszedł czas na ostrego kurczaka z równie ostrym sosem wiśniowym i kremowym serem mozzarella.
Bardzo polecam wam kupowanie podudzi z kurczaka zamiast filetów. Są bardziej soczyste i miękkie, mniej włókniste i szybko się marynują nabierając głęboki smak. Jeśli uda wam się dostać takie bez kości i skóry sprawa będzie o wiele prostsza. Jeśli natomiast macie całego kurczaka do podziału i chcecie wykorzystać kawałki to pamiętajcie, że w udkach znajdziecie najlepsze mięso. Podudzia świetnie nadają się do grillowania, smażenia, gotowania. Gwarantuję, że pokochacie je od pierwszego kęsa.
Takie kanapki możecie śmiało zabrać do pracy na drugie śniadanie albo na obiad. Do tego mała sałatka i zadowolenie gwarantowane. Są równie pyszne na zimno, ale przed jedzeniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki.
- 4 bułki pszenne
- 4 podudzia z kurczaka bez skóry i kości
- mozzarella buffala
- 200ml piwa pszenicznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- ½ szklanki wiśni bez pestek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
- ⅙ łyżeczki czarnego pieprzu
- 50ml wody
- W misce wymieszaj piwo, sól, oliwę, czosnek, pieprz cayenne i paprykę wędzoną. Zanurz duże kawałki kurczaka i marynuj przez co najmniej godzinę.
- Po tym lub dłuższym czasie usmaż podudzia na patelni grillowej do zbrązowienia z każdej strony.
- Wiśnie wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj miód, ocet, papryczkę i pieprz. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut aż wiśnie zaczną się rozpadać, a sos delikatnie zgęstnieje.
- Bułkę przekrój na dwie połówki.
- Dolną część posmaruj sosem, połóż plastry sera mozzarella i wstaw do piekarnika nagrzanego (góra) do 180'C. Podpiekaj kilka minut do roztopienia się sera.
- Wyjmij i nałóż kurczaka. Nakryj drugą częścią bułki.
Dodaj komentarz