Sekret dobrej kanapki tkwi w sosach i świetnym pieczywie. Ci, którzy kochają świeży, szczery chleb z masłem i solą albo prostą kanapkę z mortadellą i kroplą majonezu wiedzą, o czym mówię.
Ja jestem fanką smacznych kanapek. Z głębokim i głośnym westchnieniem wspominam kanapki z dojrzewającymi wędlinami we Włoszech, świeże bagietki z oliwkami we Francji, ciabatty z serami i kalmarami na Sycylii i najlepsze crossaints z jamon iberico w Hiszpanii. Wszystkie te kanapki łączyło jedno – znakomitej jakości dodatki, ale i świeżość pieczywa. To wszystko musi iść ze sobą w parze. Jak będzie zły chleb to i najlepsza szynka straci urok, jak dodatki będą kiepskie to nie uratuje ich najlepszy chleb.
Dlatego zachęcam do podchodzenia do kanapek z atencją i poświęceniem. Nie za dużym, bez przesady, ale warto przemyśleć składniki i od czasu do czasu użyć opiekacza. Już nie raz przekonałam się, że zwykła kanapka, choć lekko podrasowana, zmieniła się w świetny lunch albo pożywną kolację.
Tym razem w kanapce upchnęłam jedną z moich ulubionych, sałatkę Cezara. Sprawdzone smaki, dobre składniki, aksamitny, charakterny sos i przekąska gotowa. Kurczak, dzięki gotowaniu w maśle wyszedł soczysty i bardzo delikatny. Dla wzmocnienia efektu polecam podpiec bagietkę w opiekaczu albo na grillu. Będzie pysznie!
- 2 bagietki pełnoziarniste
- 4 podudzia z kurczaka bez skóry i kości
- szpinak baby świeży
- suszone pomidory w oleju
- parmezan
- 6 łyżek masła
- sól
- pieprz
- papryka chilli
- Podudzia z kurczaka pokrój w grubą kostkę, oprósz solą, pieprzem i chilli.
- W rondlu rozpuść masło i wrzuć kurczaka.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
- Bagietkę przekrój na pół, posmaruj sosem Cezara, ułóż umyte liście szpinaku, kawałki kurczaka, suszone pomidory pokrojone w grube plastry, plasterki parmezanu.
- Całość polej sosem i nakryj drugą częścią bagietki.
Dodaj komentarz