Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Kanapka Cezara z maślanym kurczakiem

Przekąski Przekąski z drobiu

Kanapka Cezara z maślanym kurczakiem

Kanapka Cezara

Kanapka Cezara

Sekret dobrej kanapki tkwi w sosach i świetnym pieczywie. Ci, którzy kochają świeży, szczery chleb z masłem i solą albo prostą kanapkę z mortadellą i kroplą majonezu wiedzą, o czym mówię.

Ja jestem fanką smacznych kanapek. Z głębokim i głośnym westchnieniem wspominam kanapki z dojrzewającymi wędlinami we Włoszech, świeże bagietki z oliwkami we Francji, ciabatty z serami i kalmarami na Sycylii i najlepsze crossaints z jamon iberico w Hiszpanii. Wszystkie te kanapki łączyło jedno – znakomitej jakości dodatki, ale i świeżość pieczywa. To wszystko musi iść ze sobą w parze. Jak będzie zły chleb to i najlepsza szynka straci urok, jak dodatki będą kiepskie to nie uratuje ich najlepszy chleb.

Dlatego zachęcam do podchodzenia do kanapek z atencją i poświęceniem. Nie za dużym, bez przesady, ale warto przemyśleć składniki i od czasu do czasu użyć opiekacza. Już nie raz przekonałam się, że zwykła kanapka, choć lekko podrasowana, zmieniła się w świetny lunch albo pożywną kolację.

Tym razem w kanapce upchnęłam jedną z moich ulubionych, sałatkę Cezara. Sprawdzone smaki, dobre składniki, aksamitny, charakterny sos i przekąska gotowa. Kurczak, dzięki gotowaniu w maśle wyszedł soczysty i bardzo delikatny. Dla wzmocnienia efektu polecam podpiec bagietkę w opiekaczu albo na grillu. Będzie pysznie!

Zapisz Drukuj
Kanapka Cezara z maślanym kurczakiem
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
  • 2 bagietki pełnoziarniste
  • 4 podudzia z kurczaka bez skóry i kości
  • szpinak baby świeży
  • suszone pomidory w oleju
  • parmezan
  • 6 łyżek masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka chilli
Sos cezara > przepis tutaj
Przygotowanie
  1. Podudzia z kurczaka pokrój w grubą kostkę, oprósz solą, pieprzem i chilli.
  2. W rondlu rozpuść masło i wrzuć kurczaka.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Bagietkę przekrój na pół, posmaruj sosem Cezara, ułóż umyte liście szpinaku, kawałki kurczaka, suszone pomidory pokrojone w grube plastry, plasterki parmezanu.
  5. Całość polej sosem i nakryj drugą częścią bagietki.
3.5.3208

 

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem

Kanapka Cezara z sosem


Leave a Comment

« Sos Cezar – do sałatki i kanapki
Pastrami miniburger pieczarkowy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

    Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

    Miniburger z podwójnym pastrami i sosem musztardowym

    Kanapka z pastrami i sosem musztardowym

    Gdzie dobrze zjeść w Berlinie? Sprawdzone adresy

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in