Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Tatar na bagietce

Do pieczywa Przekąski Przekąski z wołowiny

Tatar na bagietce

Kanapeczki z tatarem

Kanapeczki z tatarem

Tatar to danie dla prawdziwych mięsożerców. To samo sedno mięsnych przekąsek. Idealne na każdą okazję.

Wołowina podana na surowo to zdrowa i niezwykle smaczna przekąska. Obserwując otoczenie wyciągam jednak jeden kluczowy wniosek – nie lubi surowego mięsa ten, kto nie jadł go w dzieciństwie.

Pamiętam spotkania rodzinne, kiedy tatar gościł na stołach a ja miałam kilka lat. Dokładnie wyrobione mięso z dodatkami na miękkim, pszennym chlebie z chrupiącą skórką i posmarowanym masłem. To smaki mojego dzieciństwa. Zawsze wyczekiwałam okazji, bo wiedziałam, że tatar pojawi się w asyście twardych, chrupkich i obłędnie kwaśnych ogórków oraz słodkiej, ostrej cebulki. Teraz przygotowałam kilka klasycznych pomysłów na tatara. Może takie kompozycje ośmielą sceptyków jedzenia surowego mięsa? Spróbujcie.

Tym razem jest dobrze zmielony, co właściwie przeczy klasycznemu tatarowi, który powinien być siekany, skrobany lub cięty. Ale i taką wersję warto spróbować, bo świetnie nadaje się na szybkie przekąski.

5.0 from 1 reviews
Zapisz Drukuj
Kanapeczki z tatarem
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania: 
Całkowity czas:  10 min
 
Składniki
  • 400g ligawy
  • 1 żółtko jajka kury z wolnego wybiegu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 2 ogórki kiszone (nie kwaszone!)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • świeża bagietka
  • świeże niesolone masło
  • musztarda Dijon
  • chrzan
  • chutney z czerwonej cebuli
  • marynowana cebulka
  • marynowane grzybki
Przygotowanie
  1. Mięso zmiel dwukrotnie lub poproś o zmielenie w sklepie. Dodaj oliwę, żółtko, sól i pieprz. Wyrób mięso dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i ogórek.
  2. Bagietkę pokrój i posmaruj miękkim masłem. Pieczywo smaruj tatarem. Następnie wykorzystuj dowolne składniki.
  3. Ja zrobiłam następujące połączenia:
tatar + marynowany grzybek
tatar + marynowana cebulka
tatar + chrzan + chutney z czerwonej cebuli
tatar + ogórek + cebulka
tatar + musztarda Dijon + pieprz
3.3.3077

 

Tatar

Tatar


1 Comment

« Frytki z batatów
Burger wołowy z musztardowcem »

Comments

  1. Kielnik M says

    3 października, 2015 at 9:54 pm

    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Hummus z polędwicą wołową

    Warsztaty z kuchni libańskiej z Samar Khanafer – relacja

    Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

    Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

    Confit z kaczki

    Confit z kaczki w 5 krokach

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in